Ei temppuja ja supersankareita vaan aito arkinen muutos

Jos uskoo sensaatiotarinoiden kuvaan nopeasta, rajusta ja pelkän kärsimyksen täyttämästä laihduttamisesta, tuntuvat tavoitteet helposti saavuttamattomalta sadulta. Kiloja karistanut kaksikko ja ravitsemusterapeutti oikaisevat, että maltillinen laihdutus on kaikille mahdollista.
Jarna Rantanen (oik.) ja Helena Rouhiainen halusivat pudottaa kiloja, jotta olo olisi keveämpi ja lastenkin kanssa jaksaisi leikkiä ja temmeltää.
Jarna Rantanen (oik.) ja Helena Rouhiainen halusivat pudottaa kiloja, jotta olo olisi keveämpi ja lastenkin kanssa jaksaisi leikkiä ja temmeltää.

Jojotyyliin pitkin aikuisikäänsä laihduttanut Jarna Rantanen harmitteli reilu puoli vuotta sitten jälleen ylikilojaan.
Olo oli ahdas, valokuvat hätkähdyttivät ja lasten kanssa kumartelu oli raskasta. Takana oli kaksi raskausajan diabetesta, ja sokeritauti on suvussakin rasitteena. Samankaltaiset mietteet vaivasivat Rantasen äitiä Helena Rouhiaista.
Kun Rantanen löysi Ylöjärvellä tarjottavan laihdutusohjelman, ennenkin yhdessä kiloja karistanut kaksikko tarttui siihen. Helmikuun jälkeen tyttäreltä on pudonnut 20 ja äidiltä 10 kiloa.
Taas yksi ihmetarina, joita tv, lehdet ja lööpit ovat pullollaan?
– Ei! naiset älähtävät empimättä.
Kaksikko kokee tarinansa pikemminkin arkiseksi esimerkiksi siitä, kuinka laihduttaminen voi onnistua.
– Olen opetellut syömään uudella tavalla ja löytänyt ruokarytmin, Rantanen sanoo.

Mallia lööppisankareista?

Kun media suoltaa jatkuvasti sankaritarinoita, kuva laihduttamisesta vääristyy helposti. Syntyy vaikutelma, että painonpudotus on nopeaa, kyynelten täyteistä ja jumbotuloksia tuottavaa.
Rouhiainen kuitenkin kiistää mielikuviensa vinoutumisen.
– Tiedän, mitä laihduttamiseen tarvitaan. Liikunta on tärkeä osa elintapamuutoksessa, mutta ei se saa olla itsensä rääkkäämistä itku silmässä ja veren maku suussa.
Tytär puolestaan tietää kokemuksesta, että vaa’an kieltä voi kallistaa kärsimyksenkin tietä mutta että tulokset jäävät helposti hetkellisiksi. Nyt hän on oppinut, että painoa tarkkailevakin voi nauttia ruoasta, kunhan herkuttelu ei ammu yli.
Joskus kaksikkoa ärsyttävät sykleittäin toistuvat laihdutuslehtijutut ja ihmedieetit. Toisaalta naiset näkevät sensaatioiden rinnalla kiitettävääkin, terveyteen ja hallittuun painonpudotukseen liittyvää kirjoittelua.
– Pitäisi painottaa elämäntapamuutosta, tytär toivoo.
Ylöjärven terveyskeskuksen ravitsemusterapeutti Katja Sassi-Pyykkö pitää laihdutuskeskustelua ja ihmisten käsityksiä yleisesti järkevinä. Samalla hän näkee, että esimerkiksi pitkäjänteisyyden puute tai halu olla osa trendi-ilmiötä voivat ajaa harhapoluille. Vaikutteille alttiina hän pitää nuoria tai kokemattomia laihduttajia, jotka lankeavat sudenkuoppiin tai ottavat liian ankaran vartalomallin ihanteekseen.
– Vaaranpaikkoja ovat negatiivisten tunteiden tuomat motivaatio-ongelmat, epärealistiset tavoitteet ja terveydelle haitalliset laihdutustavat, hän ynnää.

Pystynkö samaan kuin sankarit?

Mediamylly tuppaa myös iskemään suorituspaineita laihduttajien niskaan.
Rouhiaista ne eivät ole kuormittaneet, mutta tytär on kamppaillut niiden kanssa.
– Myönnän, että olen ollut altis mediasta tulleelle, tytär sanoo.
Tällä laihdutuskerralla hän on kuitenkin osannut olla vertailematta suoritustaan suursaavutuksiin. Sen sijaan itse asetetut tiukat tavoitteet ja vertailu äidin edistymiseen ovat nytkin painaneet.
Sassi-Pyykkö ei ole erityisen huolissaan laihdutusmyllytyksen kasaamista paineista. Hänestä enemmistöllä on tervettä järkeä: osataan suhtautua median malliin kriittisesti sekä keskittyä omaan, maltilliseen muutokseen.
– Toki aina on herkkiäkin ihmisiä, jotka saavat mediasta kipinän, hän myöntää.
Lisäksi hän huomaa, että median ohella lääkäritkin voivat aiheuttaa ahdistusta, jos paino nostetaan joka tilanteessa ja huonoin sanankääntein esiin.
Toisaalta ravitsemusterapeutti toteaa, ettei pikku paine ole aina pahasta: joskus kevyt sysäys voi sytyttää motivaation.
Vaikka Rantanen tuntee painetta siitä, mitä muut hänestä ajattelevat, hän kokee tällä kertaa laihduttaneensa itseään ja lasten kanssa jaksamista varten. Entä äiti?
– No ihan itseäni varten! Rouhiainen huudahtaa nauraen.

Ulkonäköäkö vain?

Kovin usein laihdutus kulminoituu ulkonäköön. Ylöjärveläisnaiset myöntävät, että ulkomuodon muutos motivoi ja on selkeä osa laihtumista.
– On kiva mahtua pienempiin vaatteisiin kuin aiemmin; en voi sitä kieltää. Valehtelisin, jos väittäisin laihduttavani vain terveyden vuoksi, Rantanen sanoo rehellisesti.
– Ulkonäkö on ihan aito motivaattori, konkreettinen asia, joka näkyy arjessa. Mielestäni se ei ole väärin, ravitsemusterapeuttikin sanoo.
Terveys on kuitenkin koko kolmikon mielestä mitä olennaisin asia vaakakupissa.
– Pitäisi korostaa sitä, mitä ihmisessä tapahtuu. Pidän keventynyttä ja virkistynyttä oloa tärkeimpänä, Rouhiainen sanoo.
Sassi-Pyykkökin on saanut ilahtua monen laihduttajan kiiteltyä ensimmäiseksi virkeyttä ja elämänlaadun kohentumista.
– Tavoitteita on erilaisia, ja kuka ottaa mitäkin. Pääasia on, että tavoitteet ovat omia ja omannäköisiä. Silloin on onnistumisen edellytykset, terapeutti sanoo.

Dieettejä pilvin pimein

Kaikenmoiset vippaskonstit ja dieetit nostavat monen tuntosarvet pystyyn, mutta ylöjärveläiskaksikkoa ei hirvittänyt tarttua tiettyä kaavaa noudattavaan ja ateriankorvikkeitakin sisältävään Cambridge-ohjelmaan.
Naiset näet tiesivät, että korvikkeet kuuluvat vain alkuun ja niiden jälkeen siirrytään normaaliin ravitsemussuositusten mukaiseen ruokavalioon.
Yhden jos toisen superdieetin läpi käynyt Rantanen ei aikanaan pelännyt vippaskonstejakaan, mutta nyt hän ei enää niihin tarttuisi.
– Pidän nyt tärkeänä sitä, että etsii terveellisen elämäntavan, ei hetkellistä juttua.
Niin ikään ravintokorvikkeita hyödyntävän ryhmän ohjauksen pian aloittava Sassi-Pyykkö korostaakin, että on erotettava mielessään laihdutusvaihe ja ylläpitovaihe.
– Laihdutusvaiheeseen on monia ihan toimivia tapoja. Niistä voi saada hyvän startin.
Vaarallisia pikadieetit voivat olla, jos ruokavalio on puutteellinen, laihdutus jää starttiin tai on jojoilua tai jos rajun dieetin ottaa elämäntavaksi.
– Dieettikierteessä psyykinen terveyskin voi horjua.
Hallitusti toteutettuna pikadieetti voi terapeutin mukaan olla turvallinen: ravitsemuksen on oltava täysipainoinen, ohjeita on noudatettava ja haittapuolet minimoitava. Olennaista on siirtyä normaaliin syömiseen ja pysytellä terveellisessä ruoassa.
– Ylläpitovaihe on se haaste.
Ja tässä ylläpitovaiheessa ylöjärveläisäiti ja -tytär uskovat jatkavansa.
– Haluan elää terveellisesti. Minulla on vahva ajatus, että tämä on viimeinen laihdutusmatkani, Rantanen sanoo toiveikkaasti.

Kommentointi on suljettu.