Trendilaji löysi jalansijan

Julkujärventien varrella käy kuhina. On heinäkuinen keskiviikko, ja Ylöjärven suurimman frisbeegolfradan aloituspaikalle on kerääntynyt väkeä kuin pipoa.
Tilanne on toistunut tänä kesänä monta kertaa aiemminkin. Viime vuonna perustettu frisbeegolfseura FG-Ryhti on saanut toimintansa piiriin niin paljon väkeä, että kilpailu viikkokisojen palkinnoista käy kuumana.
– Nuoret miehet ovat niukasti enemmistössä, mutta muuten kävijöitä on laidasta laitaan, kisaa vetävä Sami Kivioja kertoo tyytyväisenä.
Ylöjärven Ryhdin frisbeegolftoiminta henkilöityi aiemmin pitkälti Sami Tunturiin, mutta nykyään toiminnassa on mukana monta muutakin aktiivista harrastajaa. Yksi heistä on ylöjärveläinen Sami Kivioja. – Seuramme kasvaa pikkuhiljaa, Kivioja kertoo.
Ylöjärven Ryhdin frisbeegolftoiminta henkilöityi aiemmin pitkälti Sami Tunturiin, mutta nykyään toiminnassa on mukana monta muutakin aktiivista harrastajaa. Yksi heistä on ylöjärveläinen Sami Kivioja. – Seuramme kasvaa pikkuhiljaa, Kivioja kertoo.

Aurinko paahtaa pilvettömältä taivaalta, kun Kivioja ottaa vastaan viikkokisojen osallistumismaksuja mustaan Volkswageniin nojaillen. Liki 30 asteen helle ei ole hillinnyt frisbeegolfkansan intoa suunnata kulkuaan Julkujärvelle. Päinvastoin.
– Tämä taitaa olla koko kesän ennätys. Yhteensä 24 osallistujaa tuli! Kivioja iloitsee.
Ylöjärven Ryhdin frisbeegolfjaoston – virallisesti FrisbeeGolf-Ryhdin – ensimmäinen täysi kalenterivuosi on ollut tähän mennessä onnistunut. Seura ei villitse suuria massoja, mutta säännöllisenä jatkunut harjoittelu- ja kisatoiminta on merkki siitä, että monta asiaa on tehty oikein.
– Niin, hommat ovat menneet eteenpäin kaikilla tavoilla. Aika pieni piiri tässä seuran ympärillä vielä pyörii, mutta yritämme koko ajan kasvaa isommaksi, Kivioja juttelee.
– Säännöllistä toimintaa meillä on ollut viime kesästä lähtien. Talvikaudella kävimme viikoittain treenaamassa puttausta Mutalan koululla, ja nämä viikkokisat aloitimme huhtikuun lopulla, kun lumet sulivat, hän jatkaa.
Tällä hetkellä FG-Ryhdissä on runsaat kymmenen jäsenmaksunsa maksavaa harrastajaa. Runsas osanotto viikkokisoihin kuitenkin osoittaa, että piilevää potentiaalia on vaikka millä mitalla. Kävijöitä on puutarhakaupungin lisäksi Tampereelta, Nokialta ja Hämeenkyröstä.
– Täällä on porukkaa ihan laidasta laitaan. Jotkut ovat aloittelijoita, toiset ihan kohtuullisen kovia heittäjiä. Olemme pirkanmaalaisittainkin katsottuna pieni seura, mutta olemassa kuitenkin, Kivioja naurahtaa.
– Itse kuulin tästä porukasta viime vuoden lopulla. Olin silloin harrastanut lajia jo monta vuotta, mutta jouduin käymään pelaamassa Tampereella. Totta kai liityin oman kaupungin porukkaan, kun mahdollisuus tuli!

Liiton jäseneksi kesäkuussa

Ammattimaista leimaa Ylöjärven frisbeegolfareiden toiminta on saanut toden teolla muutaman viime kuukauden aikana. Nykyään joukkueella on omia, näyttäviä seurapaitoja sekä upouudella logolla varustettuja frisbeekiekkoja. Näillä ulkoisilla merkeillä FG-Ryhti haluaa osoittaa, että se on tullut lajin kansalliselle kartalle tosissaan.
– Ja ovathan ne myös aivan pirun hauskoja juttuja! Kaikkea pientä kivaa pitää joskus seuran nimissä puuhata, tiedäthän? Kivioja sanoo virnistäen.
Tänä kesänä FG-Ryhtiä on voinut jo virallisestikin kutsua frisbeegolfseuraksi. Suomen Frisbeegolfliitto hyväksyi ylöjärveläisten jäsenhakemuksen kesäkuun alussa.
Käytännössä virallinen jäsenseuran asema tarkoittaa, että ryhtiläiset voivat nyt hakea liiton lisenssejä ja osallistua isoihin kansallisiin kilpailuihin. Eri asia on, kuinka montaa kiekon viskelijää moinen kiinnostaa.
– Kyllä orastavaa mielenkiintoa on ollut havaittavissa, ihan selvästi… Toistaiseksi minä olen kuitenkin ainoa ryhtiläinen, jolla on A-tason kisalisenssi. Tähtään ensi kesän SM-kisoihin, Sami Kivioja juttelee.

Pienin askelin eteenpäin

Heinäkuussa 2014 FrisbeeGolf-Ryhti oli pyörittänyt säännöllisiä viikkokisojaan jo pitkään.
Heinäkuussa 2014 FrisbeeGolf-Ryhti oli pyörittänyt säännöllisiä viikkokisojaan jo pitkään.

FG-Ryhti järjestää viikkokisoja Julkujärvellä tällä haavaa kerran kahdessa viikossa. Tahti on koettu sopivaksi, ainakin toistaiseksi.
– Pelaajia on ollut yleensä vähän alle parisenkymmentä, riippuen tietysti suuresti esimerkiksi säästä. Huonolla kelillä väkeä on vähemmän kuin auringonpaisteella, Kivioja järkeilee.
– Laji kuitenkin kasvaa koko ajan kaikkialla, myös Ylöjärvellä. Vapaamuotoisesti täällä Julkujärvellä käy heittelemässä kiekkoa varmaan useampi sata ihmistä, hän arvioi.
Vuonna 2007 avattu Julkujärven frisbeegolfrata on yksi Suomen arvostetuimmista pelipaikoista. Maallikon silmään lähinnä karulta hiekkakuoppa-alueelta näyttävällä kentällä on peräti 21 toinen toistaan vaativampaa väylää.
Äkkiseltään voisi siis luulla, että harrastusmahdollisuudet ovat Ylöjärvellä kunnossa. Näin ei FG-Ryhtiläisten mukaan kuitenkaan ole.
– Väylille pitäisi saada kartat, ja tuohon aloituspaikalle ajantasainen esittelykyltti. Nyt aloittelijat eivät välttämättä tajua, mihin koriin missäkin pitää heittää, Kivioja kertoo.
– Myös radan epäsiisteydestä on ollut puhetta, mutta siihen ongelmaan olemme jo seurana tarttuneet. Muutaman kerran täällä on pidetty siivoustalkoita, hän jatkaa.
Vuoden lopulla Julkujärvellä järjestetään frisbeegolfin amatöörien SM-kisat, mutta FG-Ryhdillä ei ole niiden kanssa vielä mitään tekemistä. Kahden tamperelaisen seuran järjestämille kisoille saatetaan kuitenkin lähivuosina puuhata jatkoa myös ylöjärveläisvoimin.
– Totta kai haluamme joskus järjestää isojakin kisoja, täällähän on hyvät puitteet sellaiselle. Mutta keskitytään nyt ensin näihin viikkokisoihin, Kivioja toteaa.

+++++
FG-Ryhdin viikkokisat Julkujärven frisbeegolfradalla joka toinen torstai. Lisätietoa osoitteesta ylojarvenryhti.fi/frisbeegolf.

Comments are closed.