Jenkkifutis tähyää kehyskuntiin

Ylöjärveläiset lapset ja nuoret ovat saaneet pitkästä aikaa uuden urheilulajin harrastettavakseen. Tamperelainen amerikkalaisen jalkapallon erikoisseura Saints laajensi toimintaansa puutarhakaupunkiin heinäkuun alussa.
Aron rannassa voi nyt pelata ohjatusti jenkkifutiksen kevyttä sisarlajia, lippupalloa.
– Monelle tämä toimii porttina amerikkalaiseen jalkapalloon. Aiomme satsata lippupalloon jatkossa tosissamme, treeneistä vastaava Hannes Mattila sanoo.
Ylöjärven lippupallotreenejä vetävä Hannes Mattila on puutarhakaupungin pisimmälle päässyt amerikkalaisen jalkapallon pelaaja. Yhdysvaltalaisessa Texas A&M University-Kingsvillen yliopistojoukkueessakin rymistellyt linjamies on nykyään Tampere Saintsin edustusjoukkueen pelaajavalmentaja.
Ylöjärven lippupallotreenejä vetävä Hannes Mattila on puutarhakaupungin pisimmälle päässyt amerikkalaisen jalkapallon pelaaja. Yhdysvaltalaisessa Texas A&M University-Kingsvillen yliopistojoukkueessakin rymistellyt linjamies on nykyään Tampere Saintsin edustusjoukkueen pelaajavalmentaja.

Ylöjärven lisäksi Tampere Saints järjestää lippupalloharjoituksia myös Tampereella ja Kangasalla. Säännöllinen toiminta lajin parissa aloitettiin kesäkuussa opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän seuratuen voimin. Kohderyhmänä ovat 10–15-vuotiaat lapset ja nuoret.
– Tarkoituksenamme on aktivoida sellaisia junnuja, jotka eivät muuten tekisi kesällä mitään. Kun on lämmintä ja kaunista, moni jää helposti löhöilemään, Saintsin nuorisopäällikkönä työskentelevä Mattila selvittää.
Alun perin Saintsin oli tarkoitus pitää lippupallopelinsä tiukasti Tampereen rajojen sisällä. Kun toiminta keskuskaupungissa ei ottanut tuulta alleen, käännettiin katseet myös naapurikuntiin. Ylöjärvi ja Kangasala valikoituivat uusiksi treenipaikoiksi pitkälti käytännön syistä.
– Moni juniorimme asuu täällä Tampereen keskustan länsipuolella. Lisäksi Ylöjärvellä on hyvä kenttä, joka passaa mainiosti lippupalloon, Mattila perustelee.
Yhdysvalloissa jo suureen suosioon noussut lippupallo on Suomessa toistaiseksi varsin tuntematon tuttavuus. Amerikkalaisen jalkapallon pohjalta aikoinaan kehitetty laji sopii nuorisopäällikön mukaan kaikille – ainakin melkein.
– Suurin ero jenkkifutikseen on, ettei lippupallossa taklata ollenkaan. Sen sijaan peli pysäytetään nappaamalla vastustajan vyötäröllä roikkuva lippu käteen, Mattila kertoo.
– Toisin sanoen kyseessä on nopeus- ja taitolaji. Minun kaltaiseni isot miehet eivät pärjäisi lippupallossa, koska hitautta ei voi kompensoida fyysisyydellä. Lapsille ja nuorille tämä on mainio liikuntamuoto, jossa saa todella hien pintaan!

Hankala alku, suuret suunnitelmat

Ainoat lippupallossa tarvittavat varusteet ovat pallo ja lippuvyö. Koska lajissa ei ole kontakteja, suojuksia ei käytetä.
Ainoat lippupallossa tarvittavat varusteet ovat pallo ja lippuvyö. Koska lajissa ei ole kontakteja, suojuksia ei käytetä.

Ylöjärven Uutisten haastattelun aikaan Mattilalla ei ollut kiire mihinkään. Oli lippupallotreenien aika, mutta kentälle ei ilmaantunut ristin sielua.
Tilanne oli Mattilan mielestä harmillinen, mutta ei tavaton.
– Olisimme toivoneet saavamme OKM:n tuen jo huhtikuun lopulla. Siten olisimme voineet kiertää Tampereen kouluilla esittelemässä lajia jo ennen kesälomia, nuorisopäällikkö miettii.
– Tiedotusta on hoidettu nyt esimerkiksi ilmoitustaulujen avulla. Ne eivät tavoita kohderyhmää ihan parhaalla mahdollisella tavalla, hän jatkaa naurahtaen.
Tampereella lippupalloon on käynyt tähän mennessä tutustumassa joitakin kymmeniä lapsia sekä nuoria. Ylöjärvellä lajin pariin on toistaiseksi uskaltautunut vain muutama juniori.
Saintsilla on kaikesta huolimatta kova usko uuden aluevaltauksensa potentiaaliin. Mattilan mukaan seurassa on tehty periaatepäätös, jonka mukaan valtiollista rahoitusta haetaan myös ensi keväänä.
– Jos sen saamme, saatamme polkaista käyntiin jopa oman lippupallosarjamme. Tämän kesän lähtötilanne oli kehnompi kuin toivoimme, mutta saamme nyt joka tapauksessa tuotua lajia ihmisten tietoisuuteen, ylöjärveläinen järkeilee.

”Oma seurakin olisi mahdollinen”

Hannes Mattila korostaa, ettei lippupalloon tutustujan tarvitse olla kiinnostunut amerikkalaisesta jalkapallosta. Saintsissa ollaan iloisia jokaisesta sisarlajinkin pariin saatavasta juniorista.
– Jos jotakuta lippupalloilijaa haluttaa kokeilla jenkkifutista, niin ohjaamme hänet toki mielellään eteenpäin siinäkin harrastuksessa, itse Saintsin edustusjoukkueessa pelaava nuorisopäällikkö sanoo.
24-vuotias Mattila on amerikkalaisessa jalkapallossa jo kokenut konkari. Pohjois-Amerikan yliopistokentilläkin rymistelleen linjamiehen mukaan laji on viime vuosina kasvanut Suomessa valtavasti.
– Esimerkiksi kun itse pelasin USA:ssa muutama vuosi sitten, olin kaikkien aikojen kolmanneksi korkeimmalla tasolla pelannut suomalainen jenkkifutaaja. Nyt olen ehkä sijalla seitsemän tai kahdeksan, hän heittää esimerkin.
Ylöjärvellä lukionsa käynyt Mattila uskoo, että kasvun varaa on yhä. Lisääntyneet harrastajamäärät voivat tulevaisuudessa näkyä hänen mielestään jopa Ylöjärvellä.
– Täällä oli vajaat kymmenen vuotta sitten oma jenkkifutisseura Phantoms, jonka tarina loppui nopeasti. En näe mitään syytä, miksei joku voisi polkaista tuota toimintaa uudelleen käyntiin, hän täräyttää.
Mattilan mukaan Ylöjärven oma jenkkifutisjoukkue voisi syntyä, jos siihen lähtisi mukaan kymmenkunta innokasta pelaajaa. Moiseen on kuulemma potentiaalia – ainakin teoriassa – jo nyt.
– Amerikkalainen jalkapallo kilpailee harrastajista muiden joukkuelajien kanssa, mutta sen etuna on, että kaikenlaisille junnuille on tilaa. Niin isot kuin pienetkin kaverit voivat pelata jenkkifutista.

+++++
Tampere Saintsin avoimet lippupallotreenit Aron rannassa tiistaisin ja torstaisin klo 12 alkaen.