Vihreiden monitoiminainen tähtää taas eduskuntaan – aiempaa valmiimpana

Toinen kerta toden sanoo?

Nelisen vuotta sitten ylöjärveläinen Minna Sorsa oli siihenastisen poliittisen uransa jännittävimmässä tilanteessa. Ehdokkuus eduskuntavaaleissa tarkoitti rotikkolaiselle pitkiä päiviä uuvuttavan kampanjoinnin parissa.
Sorsa kiersi turuilla ja toreilla, naputteli aktiivisesti blogia ja keskusteli poliittisista kysymyksistä sen minkä ehti. Tavoittena oli kansanedustajan haluttu pesti.
– Sain silloin 970 ääntä, mikä ei riittänyt. Tällä kertaa olen kuitenkin kokeneempi ja uskon mahdollisuuksiini, Sorsa hymyilee uuden kampanjan alla.
Vanhan vaaliminen on Minna Sorsan (vihr.) mielestä nyky-yhteiskunnassa tärkeää. Kaupungintalon vieressä nököttävä vanha Räikkä on hänen mukaansa oiva esimerkki rakennuksesta, joka on päästetty luvattoman huonoon kuntoon. – Talo on suojeltu, mutta silti rahaa kunnon remonttiin ei irtoa, Sorsa ihmettelee.

Vanhan vaaliminen on Minna Sorsan (vihr.) mielestä nyky-yhteiskunnassa tärkeää. Kaupungintalon vieressä nököttävä vanha Räikkä on hänen mukaansa oiva esimerkki rakennuksesta, joka on päästetty luvattoman huonoon kuntoon. – Talo on suojeltu, mutta silti rahaa kunnon remonttiin ei irtoa, Sorsa ihmettelee.

Kesäkuun alussa julkistettu tieto Minna Sorsan ehdokkuudesta ensi kevään eduskuntavaaleissa ei tullut yllätyksenä juuri kenellekään. Monessa mukana oleva toimelias nainen on pikkuhiljaa noussut erääksi tämän vuosituhannen merkittävimmistä vihreistä vaikuttajista Pirkanmaalla.
Kansanedustajuus on oikeastaan ainoa asia, joka Sorsan poliittisesta ansioluettelosta vielä uupuu. Työ sen eteen käynnistyy jo tänä kesänä.
– Aivan ensimmäiseksi minun pitää alkaa kerätä ympärilleni tukiryhmää, koska yksin kukaan ei tämän tason kampanjoinnista selviä. Viimeksi minulla oli ympärilläni noin 30 osaavaa apuria, ja samaan pyrin nytkin, Sorsa suunnittelee.
Jo vuosikymmenen ajan Ylöjärven kaupunginvaltuustossa istunut päättäjä sanoo, että viime vuodet ovat jättäneet häneen vahvan jäljen. Erityisesti vuonna 2012 alkanut työ Pirkanmaan maakuntahallituksessa on kypsyttänyt Sorsaa poliitikkona hänen oman arvionsa mukaan merkittävästi.
– En ole aivan sama Minna Sorsa, jolle annettiin ääniä viime eduskuntavaaleissa. Minulla on nyt entistä laajempi näkökulma yhteisiin asioihin, hän pohtii.
– Kuntapolitiikka, maakuntapolitiikka, valtakunnanpolitiikka ja EU-politiikka vaikuttavat kaikki toisiinsa. Ymmärrys tästä on hyvälle päättäjälle aivan olennaisen tärkeää.

Moniäänisyyden ja keskustelun puolesta

Vihreän liiton puoluekokous linjasi jokin aika sitten teemat, joilla puolue käy edessä olevaan eduskuntavaalitaistoon. Otsikolla Kohti kestävää yhteiskuntaa varustettu poliittinen tavoiteohjelma pitää sisällään pitkälti niitä seikkoja, joita puolue on toiminnassaan pyrkinyt korostamaan tähänkin saakka.
Vastuu ympäristöstä, yksilönvapaus ja toisista välittäminen ovat vihreän politiikan ideologiset kulmakivet. Minna Sorsan mukaan puolue on kuitenkin hyvin moniääninen.
– Ei ole olemassa keskimääräistä Vihreän liiton jäsentä. Meitä on kaikista yhteiskuntaluokista ja maalta sekä kaupungeista, Sorsa juttelee.
– Puolueemme ei ole mustavalkoisesti vasemmalla tai oikealla. Joissakin asioissa seisomme oikealla, toisissa taas päinvastoin. Minusta se on oikea tapa tehdä politiikkaa: ei hirttäydytä yhteen ääripäähän, vaan päätetään asioista käytännön arjen pohjalta, hän jatkaa.
Vihreät kannattaa vahvoja yrityksiä, mutta toisaalta myös jokaisen suomalaisen mahdollisuutta hyvään elämään. Minna Sorsan mukaan olennaista on keskustella asioista eikä säntäillä suuna päänä toteamaan, että oma mielipide on ehdottoman oikea.
Oman puolueen toiminta Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin hallituksissa saa naiselta kiitosta.
– Kesäkuun minihallitusneuvotteluissa varmistui, että kantamme, jonka mukaan Suomeen ei rakenneta lisää ydinvoimaa, on edelleen hallituksen virallinen linja. Energiapolitiikka on hyvä esimerkki siitä, miten vihreät vaikuttaa ministeritasolla juuri nyt, Sorsa tiivistää.
Hallituksen kohtaamaan julkiseen kritiikkiin kansanedustajaehdokkaalla on napakka vastaus.
– Minusta se, että hallituksessa on peräti kuusi puoluetta, on vain rikkaus. Kun isoista asioista päätetään, moniäänisyys on paikallaan. Sen avulla rakennetaan hyvää yhteiskuntaa.
– Ongelmat johtuvat pitkälti siitä, etteivät perussuomalaiset ottaneet vastuuta suuresta vaalivoitostaan, Sorsa sivaltaa.

Suomi nousuun asiakaslähtöisesti

Itä-Suomesta kotoisin oleva Sorsa tuntee Ylöjärven nykyään kodikseen. – Vaikka tässä kaupungissa on paljon kehitettävää, on täällä kaikesta huolimatta hyvä asua, hän hymyilee.

Itä-Suomesta kotoisin oleva Sorsa tuntee Ylöjärven nykyään kodikseen. – Vaikka tässä kaupungissa on paljon kehitettävää, on täällä kaikesta huolimatta hyvä asua, hän hymyilee.

Vuonna 2011 Minna Sorsa tavoitteli kansanedustajan pestiä iskulauseella ”Sorsan ääni kantaa”. Humoristisen sanaleikin paluu vaalimainoksiin ei ole kuulemma mahdoton ajatus.
– Alan miettiä henkilökohtaisia vaaliteemojani ja muita kampanja-asioita toden teolla lähiaikoina. Pohjana käytämme varmaankin juuri edellisten eduskuntavaalien kokemuksia, Sorsa uumoilee.
Ylöjärvellä lähes 20 vuotta asunut paikallispäättäjä toimii leipätyökseen sosiaali- ja terveysalan kehittämistehtävissä. Parhaillaan hän viimeistelee väitöskirjaansa aiheesta Asiakaslähtöisyys mielenterveys- ja päihdeongelmaisten äitien auttamisessa.
Tietynlainen asiakaslähtöisyys on Sorsalle tärkeää myös politiikan pelikentillä.
– Näen, että kunta on olemassa kuntalaisia varten ja Suomi asukkaitaan varten. On hyvä, että korkeilla tasoilla tehdään hienoja strategioita toimivasta Suomesta, mutta niiden vieminen järkevästi käytäntöön on aivan yhtä tärkeää, hän juttelee.
Rehellisyys, luonnon monimuotoisuus ja ihmisten vapaa kanssakäyminen ovat seikkoja, joista Sorsa haluaisi Suomen pitävän jatkossakin kiinni. Uhaksi poliitikko kokee sen sijaan yhteiskunnan eriarvoistumisen, jonka oireita on viime aikoina pulpahdellut pintaan siellä sun täällä.
Tässäkin kohtaa katse kannattaisi Sorsan mukaan kääntää tuiki tavallisiin kansalaisiin.
– Tietyissä asioissa Suomi haluaa ottaa liian herkästi mallia ulkomailta. Esimerkiksi käy Iso-Britannian päätös terveydenhuollon yksityistämisestä: täällä hihkutaan, että kuulostaapa hyvältä, että tehdään siis samalla tavalla meilläkin.
– Asioista pitäisi kuitenkin malttaa ottaa ensin selvää. Minulle se on itsestäänselvyys, mutta kaikille poliitikoille ikävä kyllä ei, Sorsa toteaa.

Minna Sorsa

Ikä: 45 vuotta.
Ammatti: lastenpsykiatrian klinikan (PSHP) kehittämiskoordinaattori.
Koulutus: terveystieteiden maisteri.
Nykyiset luottamustoimet: Pirkanmaan maakuntahallituksen jäsen, Ylöjärven kaupunginhallituksen ja -valtuuston jäsen, Ylöjärven asukaslautakunnan jäsen, Pirkanmaan Vihreä Liitto ry:n puheenjohtaja, Ylöjärvi-Seuran puheenjohtaja.
Harrastukset: kuvataide, luontokokemukset, ulkoilu ja crossfit.

”Ylöjärvi hyötyisi kansanedustajasta”

Vihreiden Minna Sorsan mielestä on sääli, ettei Ylöjärvellä ole ollut omaa kansanedustajaa vuosikymmeniin. Täkäläisestä päättäjästä Arkadianmäellä olisi hänen mielestään puutarhakaupungille hyötyä.
– Tieto ylöjärveläisille ajankohtaisista asioista kulkisi ainakin nykyistä paremmin eteenpäin. Ja olisihan se myös kaupungille iso imagovoitto, Sorsa pohtii.
Niin sanotun siltarumpupolitiikan kannattaja rotikkolainen ei kuitenkaan ole. Hänen mielestään ajatus, jonka mukaan ylöjärveläisen kansanedustajan pitäisi ajaa ensisijaisesti oman alueensa etua, on vanhanaikainen.
– Valtakunnan tasolla ylöjärveläisen päättäjän vaikutus näkyisi täällä epäsuorasti. Jos esimerkiksi asukaslautakuntatoimintaan annettaisiin valtion taholta nykyistä enemmän rahaa, auttaisi se myös Ylöjärveä, Sorsa muotoilee.
– Minun näkemykseni mukaan maailma on monimutkainen paikka, jossa kaikkien poliittisten päätösten teko vaatii laaja-alaista ymmärrystä. Oma lähiyhteisö on kuitenkin se pohja, josta tuo ymmärrys ammennetaan, hän tarkentaa.
Kokoomuksen listoilta eduskuntaan pyrkivä Katja Luojus arveli viime viikon Ylöjärven Uutisissa, että puutarhakaupungin ehdokkaat kilpailevat ensi keväänä osin samoista äänistä. Minna Sorsaa tämä ei haittaisi, pikemminkin päinvastoin.
– Ihannetilanteessa ylöjärveläiset valitsisivat ehdokkaansa oman paikkakuntansa vaihtoehdoista. Se parantaisi mahdollisuuksia sille, että joku täkäläinen myös pääsisi läpi, Sorsa hymyilee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?