Mutalasta ei yhteisöllisiä tempauksia puutu

Kylä koolle – vaikka liikunnalla

Helsinkiläisen Marjo Peltosen mitta tuli viime talvena täyteen. Ohjattuun ryhmäliikuntaan pahemman kerran hurahtanut nainen päätti tuolloin, että tulevana kesänä hän ei pitäisi treeneissään enää taukoa.
Ei, vaikka suvi vierähtäisi tälläkin kertaa Ylöjärven Mutalassa.
– Viikoittaiset kesätreenimme alkavat pyöriä ensi viikon maanantaina. Tarkoitus on jatkaa toimintaa heinäkuun loppuun, Peltonen kertoo tyytyväisenä.
Korpisaaressa ikänsä mökkeilleen Peltosen oma-aloitteisuus on hyvä esimerkki siitä aktiivisuudesta, joka pitää kylän elinvoimaisena vuodesta toiseen.
Marjo Peltonen (vas.) halusi Mutalan kylälle ohjattua kesäliikuntaa ja sitä myös lopulta sai. Tanja Petmanin vetämät avoimet lihaskuntotreenit alkavat Pietilän tilalla perjantaina. – Toivottavasti kyläläiset innostuvat tästä! Peltonen hymyilee.

Marjo Peltonen (vas.) halusi Mutalan kylälle ohjattua kesäliikuntaa ja sitä myös lopulta sai. Tanja Petmanin vetämät avoimet lihaskuntotreenit alkavat Pietilän tilalla perjantaina. – Toivottavasti kyläläiset innostuvat tästä! Peltonen hymyilee.

Vanhoja maatiloja, mökkiteille kurvaavia tila-autoja ja uudehkoja omakotitaloja. Niistä on Mutalan maisema tehty. Puista kantautuva linnunlaulu kruunaa maalauksellisen maaseutuidyllin.
Näillä seuduilla kukkii vanhan ajan yhteisöllisyys.
– On mukava tuntea ihmisiä, jotka tulevat tiellä vastaan. Korpisaaressa tällainen toisiin tutustuminen on yhä voimissaan, mutta nuorella polvella tilanne on tietysti vähän toinen, alueen miltei läpikotaisin tunteva Marjo Peltonen miettii.
Vaikka Mutalan väkiluku on kasvanut viime aikoina tasaisen vakaasti, vaikuttaa ulkopuolisen silmään siltä, että tietynlainen kommuuniajattelu eläisi kylällä edelleen vahvana. Osaltaan sitä on pitänyt yllä myös Marjo Peltonen.
– Muutama vuosi sitten ajattelin, että jotain eloa Mutalaan pitää kesäksi saada. Otin sitten yhteyttä elokuvaohjaaja Matti Kassilaan ja tiedustelin, saisimmeko esittää täällä kuvattua Niskavuori-elokuvaa kyläläisille ja kesäasukkaille, Peltonen kertaa.
– Lupa heltisi, ja talkoilla saimme näytökset pystyyn. Väkeä oli niin paljon, että kaikki innokkaat eivät päässeet ikävä kyllä edes mukaan, hän jatkaa muisteluaan.
Tänä suvena Mutalassa ei katsota elokuvia, vaan liikutaan. Luvassa on lihaskuntoharjoittelua personal traineriksi opiskelevan Tanja Petmanin johdolla.
– Ensimmäisellä kerralla meillä on ravitsemusluento, ja puhetta on ollut lapsiparkistakin. Ajatuksena on saada mahdollisimman moni paikallinen liikkeelle kohentamaan kuntoaan. Kynnys ei ole korkea, treenejä järjestävä Peltonen selvittää.
– Samalla tämä pitää tietysti yllä myös kyläläisten ja mökkiläisten me-henkeä.

”Sukupolvi on vaihtumassa”

Tämä juttu kuuluu Ylöjärven Uutisten Kylillä-sarjaan.

Tämä juttu on osa Kylillä-juttusarjaa.

Mutalan alueen asukasyhdistyksen puheenjohtaja Maria Roppola tervehtii yksityisesti järjestettyjä kesätreenejä iloiten. Suviaikaan kylällä ei reippailumahdollisuuksia muuten olisi paljoakaan.
– Syksyllä, talvella ja keväällä tilanne on aivan toinen. Täällä voi silloin pelata lentopalloa, sählyä, kylän omaa lajia hikipalloa ja vaikka mitä. Mutalassa on monta yhdistystä, joissa vaikuttaa tosi aktiivisia ihmisiä. Se näkyy erityisen hyvin juuri liikunnan puolella, Roppola juttelee.
Itse Mutalaan parisen vuotta sitten muuttanut Roppola kertoo kyläyhteisön ottavan uudet tulokkaat avosylin vastaan. Ainakin hänelle itselleen kävi täsmälleen niin.
– Kun tulin tänne perheeni kanssa, tuntui, että kaikki paikalliset halusivat tulla juttelemaan ja kysymään kuulumisia. Se tuntui mukavalta, Roppola hymyilee.
Juuri nyt Mutalassa on Roppolan näkemyksen mukaan menossa hidas sukupolvenvaihdos. Vanha kantaväestö saa seurakseen koko ajan enemmän nuoria lapsiperheitä ja mökkiläisiä.
Käytännössä muutos on näkynyt esimerkiksi kylän oman koulun ja päiväkodin merkityksen kasvamisena. Samalla erilaisiin yhdistyksiin ja seuroihin on löytynyt paljon reipasta talkooväkeä.
Uusi 2010-lukulainen me-henki on kasvanut Mutalassa pikkuhiljaa.
– Alkuvuodesta asukasyhdistys avasi Facebookiin Mutala-ryhmän, jossa kylän asioista keskustellaan toisten paikallisten kanssa, Roppola kertoo esimerkin.

Liikenneterveiset kaupungin suuntaan

Viime viikkoina Mutalan kylänraittia ovat vilkastuttaneet kesän ensimmäiset loma-asukkaat. Ympäri Suomea Näsijärven rannalle saapuvat hymyilevät mökkiläiset muistuttavat paikallisia siitä, että moni asia on Mutalassa loppujen lopuksi erittäin hyvin.
Valitettavaakin toki löytyy.
– Vähän aikaa sitten teimme Ylöjärven kaupungin tekniselle lautakunnalle aloitteen nopeusrajoitusten alentamisesta Kuruntiellä. Koemme, että kouluun menevät lapset ovat nykyisellään jatkuvasti vaarassa, Roppola huokaa.
– Samalla toivomme Kuruntien ja Pohjantien risteykseen hidastetöyssyjä. Nopeudet pitää saada siinä kohtaa alemmiksi, hän jatkaa.
Vaikka Mutalassa ei ole juurikaan julkisia palveluita, ovat ihmiset pääosin tyytyväisiä oloihinsa. Yhteisesti töitä tekemällä kylästä rakennetaan mukavaa ja viihtyisää.
– Toivottavasti kaupunki ei silti unohda, että senkin apua täällä joskus kaivataan, Roppola päättää.

+++++
Mutalan kylän avoimet kesätreenit Pietilän tilalla joka maanantai 30.6. alkaen klo 18–19. Osallistumismaksu 5 euroa/kerta.

Talvisin pelattava hikipallo on Mutalan kylän ikioma urheilulaji. (Arkistokuva: Harri Nieminen)

Talvisin pelattava hikipallo on Mutalan kylän ikioma urheilulaji. (Arkistokuva: Harri Nieminen)

Mutala

• Mökki- ja maatilavoittoinen kylä Ylöjärven kantakaupungin pohjoispuolella
• Asukkaita runsaat 500
• Vakituisesti asutettua aluetta 1500-luvulta lähtien
• Tullut viime vuosina tunnetuksi mm. KIDSing-laulaja Oona Pätäristä ja Eppu Normaalin Mutala-albumista
• Matkaa Ylöjärven kaupungintalolle noin 13 km, Karhelle 11 km ja Tampereen keskustaan 28 km

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?