Puutarharumba starttaa

Puutarhan hoito on loistava harrastus kesällä.  Kasvikeitaan voi pystyttää vaikka parvekkeelle. Puutarhurit kehottavat vasta-alkajiakin tarttumaan tuumasta toimeen, vaikka ihan vielä ei kannata istuttaa kasveja ulos.
Puutarhuri Jarmo Venton omistama Ylisen Kauppapuutarha on perustettu jo vuonna 1929.

Puutarhuri Jarmo Venton omistama Ylisen Kauppapuutarha on perustettu jo vuonna 1929.

Puutarhan hoitaminen on mielekästä puuhastelua ja kaiken lisäksi halpaa lystiä. Pienen kasvimaan ylläpito kesän aikana ei maksa juuri mitään.
Hyötykasvit ovat muodostuneet kestotrendiksi.
– Yrttihuoneessa on vuosi vuodelta kovempi sutina. Esimerkiksi chilin suosio on nousussa, kertoo kauppias Sami Pihkoluoma Pinsiön Taimistolta.
Puutarhuri Jarmo Vento Ylisen kauppapuutarhalta suosittelee yksivuotisia kasveja sekä hyötypuutarhaa.
– Kannattaa pitää omaa pientä kasvimaata. Tietenkin se vaatii kitkentää ja kastelua, mutta se myös palkitsee antamalla satoa, Vento selostaa.
– Ja tietää ainakin, että tuotokset ovat puhtaita.
Soukon taimistolla uutuutena on oliiviyrtti. Suosittuja yrttejä ovat basilika, timjami ja salvia.
– Hyötykasvimaan kohdalla ei pidä ajatella, että siitä täytyisi saada monta kiloa tuottoa. Kannattaa kokeilla ja nauttia omasta aikaansaannoksestaan, kommentoi Matti Soukko.

Kasvimaa parvekkeelle

Jos omaa pihaa ei ole, myös kerrostalojen parvekkeilla on mahdollista ylläpitää puutarhaa.
– Parvekkeet ovat Suomessa hyödyntämätön vara. Parvekkeissa on paljon potentiaalia puutarhoille, mutta ne ovat tylsiä betoniviidakoita. Keski-Euroopassa puolestaan parvekkeet ovat kauniita: vihreitä ja kukkivia, Pihkoluoma toteaa.
Parvekkeella voi kasvattaa esimerkiksi viinirypäleitä, kesäkukkia, ämpäriperunaa, vihanneksia, juureksia tai vaikka omenapuuta.
– Ihmiset eivät tule ajatelleeksi parvekkeen antamia mahdollisuuksia. Vihreydellä on merkitystä ihmisen henkiseen hyvinvointiin, ja kasvien vaikutukset hengitysilmaan vaikuttavat fyysiseen hyvinvointiin.
Ruukkupuutarhat ovat käteviä, koska ne eivät ole isoja ja niitä voi pitää niin pihalla, parvekkeella kuin sisällä. Sisätiloissa voi kasvattaa esimerkiksi yrttejä.
– Kerrostaloasunnoissa ilma on kuitenkin sen verran kuivaa, että kasveja pitää muistaa sumutella.
Pinsiön Taimisto on kuitenkin ulkokasvipainotteinen, ja taimiston ydinosaamista ovat monivuotiset kasvit.

Pelargoniat ovat yksi kesän kestosuosikki Soukon Taimistolla.

Pelargoniat ovat yksi kesän kestosuosikki Soukon Taimistolla.

Amppelit vievät vähän tilaa

Amppelit, riippuvat kukka-astiat, ovat säilyttäneet suosionsa vuosi toisensa jälkeen. Amppeleita voi ostaa valmiina tai niihin voi istuttaa itse.
– Kesäkukka-amppelit ovat aina suosittuja. Hyötykasvit ovat löytäneet tiensä myös amppeleihin. Suosiossa ovat esimerkiksi tomaatti-, mansikka- ja minikurkkuamppelit, Jarmo Vento kertoo.
Moni haluaa helppohoitoisia kasveja. Vento neuvoo, ettei kaikkea kannata itse kylvää vaan että voi ostaa taimia.
– Loppukesästä istutamme itse jäljelle jääneet vihannesten taimet ja myymme valmiit tuotteet. Viime vuonna ostettiin paljon kesäkurpitsaa ja salaattia.
Soukon Taimistolla puolestaan miljoonakello- ja sekoitusamppelit ovat suosiossa.
– Orvokki on ollut tänä vuonna suosittua. Sitä on myyty jo kuukauden päivät. Myös orvokkiamppelit ovat nosteessa, Matti Soukko kertoo.

Maan lämpenemistä odotellen

Vaikka kevättä olisikin jo rinnassa, pitää malttaa odottaa, että maa lämpenee.
– Vasta maan lämmettyä kannattaa istuttaa ulos. Kasveja voi pitää kasvihuoneessa, jos siellä on lämmitin, Vento toteaa.
– Vanhan kansan viisauden mukaan kannattaa laskea housut alas ja istua paljaalla pyllyllä maahan. Sitten tietää, onko maa tarpeeksi lämmin, Pinsiön Taimiston omistaja Sami Pihkoluoma nauraa.
Kaupungista maalle muuttaneet haluavat oppia puutarhan hoitoa ja kysyvät neuvoa.
– Kannattaa asioida sellaisissa paikoissa, joissa henkilökunta osaa asiansa. Jos myy tuotteita, pitää osata myös neuvoa, Vento opastaa.
Puutarhan hoito ei olekaan enää stereotyyppisesti vain eläkeläisten harrastus, vaan siihen ovat hurahtaneet muutkin ikäryhmät. Vento on huomannut, että erityisesti reilu kolmekymppiset miehet ovat kiinnostuneet laittamaan pihaa uuteen uskoon.

Ylisen Kauppapuutarhan kasvihuoneen värimeri syntyy monenlaisista kukista, yrteistä sekä katossa roikkuvista amppeleista.

Ylisen Kauppapuutarhan kasvihuoneen värimeri syntyy monenlaisista kukista, yrteistä sekä katossa roikkuvista amppeleista.

Puutarhan hoidossa paljon muistettavaa

Puutarhassa riittää tekemistä kevään tultua.
Kuivettuneet, katkenneet ja lahonneet oksat tulisi poistaa, ja nyt olisi hyvä aika laittaa kevätlannoitteet.
Keväisin kasvit tarvitsevat runsaasti typpeä, koska ne heräävät eloon ja kasvavat kiivaasti. Kevätlannoitteet antavat kasveille voimaa.
– Pihamaa kannattaisi myös kalkita, jotta maan happamuustasapaino olisi kasveja varten sopiva. Kalkitus myös ehkäisee nurmikon sammaloitumista, Vento kertoo.
Multaa pitäisi laittaa lisää pensaiden tyviin, ja tässä vaiheessa olisi myös hyvä lisätä kateaineita, jotka estävät rikkakasvien kasvun.
– Jos omistaa sellaisen ruohonleikkaajan, joka kerää ruohoa, voi leikatun ruohon hyödyntää kateaineena, puutarhuri Vento neuvoo.
– Talousjätteet kannattaisi myös kompostoida ja käyttää hyödyksi pihamaalla. Kompostimulta on hyvää kasvimaalla.
Puutarhan hoidosta kiinnostuneilla olisi vielä edessään myös mansikkamaiden putsaus sekä kukkapenkkien ja perenna-alueiden kunnostus.
Olisi myös suotavaa pestä suihkualtaat ja vaihtaa niiden vesi.
Kevätkosteuden myötä monien kasvien istutukset tulevat ajankohtaisiksi.
Sateiden jälkeen tulee todennäköisesti lämmin jakso. Sitten on hyvä aika kylvää.
– Helpointa on kuitenkin mennä itse pihalle ja katsella ympärilleen. Niin näkee parhaiten, mitä pihalla ja puutarhassa pitäisi tehdä, Pihkoluoma toteaa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?