Ylöjärveläistä osaamista Tampereen EM-karatessa

Ylöjärveläiset näkyvät ja kuuluvat torstaista sunnuntaihin Tampereen Hakametsän jäähallissa käytävissä karaten EM-kilpailuissa.

Paikkakunnaltamme ei saatu yhtään karatekaa Suomen joukkueeseen, mutta Pekka Heusala toimii kilpailujen kuuluttajana, ja Shotokanista toimitsijatehtäviin lähtevät Timo Koski, Tero Rajala, Ari Uusikartano, Kaisa Ollila ja Teea Salonen.
Heusala toimii erittäin tärkeässä tehtävässä, koska kuuluttaja pitää ajan tasalla sekä urheilijoita että katsojia.
– Varsinkin karsintakierroksilla on kova kiire, koska otteluita käydään neljällä tatamilla. Yleisölle pitää kertoa, mitä milläkin tatamilla tapahtuu sillä hetkellä ja mitä seuraavaksi.
– Tarvitsen avukseni paitsi silmäpareja, myös nykyaikaista tietotekniikkaa, jota ei ollut käytettävissä vielä Tampereen MM-kilpailuissa vuonna 2006. Silloin mentiin vielä paperimenetelmällä, Heusala kertoo.
Hän kuulutti myös MM-karaten kahdeksan vuotta sitten, ja kun Kansainvälinen karateliitto antoi erinomaista palautetta myös tunnelman luonnista, mikrofonin taakse oli helppo valita sama mies.
– Pyrin siihen, ettei kilpailutapahtumiin tulisi kuolleita hetkiä. Se estetään musiikilla ja ylimääräisillä spiikkauksilla.
Viimeksi Heusalalla ei ollut apuvälineenään myöskään Hakametsän videotaulua, joka nyt välittää sekä kuvaa että informaatiota.
– Tietotekniikka ei kuitenkaan ole koskaan idioottivarmaa, joten käsiä, silmiä ja korvia tarvitaan.

Katsojan hyvä kerrata säännöt

Ylöjärveläistä osaamista EM-karatekilpailuissa edustavat muun muassa Pekka Heusala (oik.) kuuluttajana ja Timo Koski delegaatioiden vastaanottajana.
Ylöjärveläistä osaamista EM-karatekilpailuissa edustavat muun muassa Pekka Heusala (oik.) kuuluttajana ja Timo Koski delegaatioiden vastaanottajana.

Heusalalla on vankka lajitausta 31 vuoden karateharrastuksen ansiosta, ja kielitaito riittää mainiosti kuuluttajan tehtävän hoitoon sekä suomeksi että englanniksi.
– Päivät ovat pitkiä, joten kaikki on suunniteltava mahdollisimman tarkasti etukäteen: missä välissä syödään ja juodaan hieman, ja milloin kannattaa käydä vessassa?
Heusala arvelee, että Suomi saa kotitatamilta yhdestä kahteen mitalia ja että melkein kuka tahansa joukkueen karateka voi yllättää iloisesti.
– Lähtekääpä Ylöjärveltäkin Hakametsään kannustamaan suomalaisia, sillä se on kotikilpailuissa aina erityisen tärkeää! hän rohkaisee.
Hakametsään voi hyvin suunnistaa, vaikkei tietäisi karatesta kovin paljoa.
Heusala vinkkaa, että esimerkiksi Suomen Karateliiton nettisivuilla kannattaa käydä tutustumassa hienon lajin perussääntöihin.
– Vielä hallin info-pisteeltä ja käsiohjelmastakin saa kyllä tietoa esimerkiksi siitä, mistä pisteet tulevat.
EM-mitalit ratkotaan paitsi eri painoluokkien otteluissa, myös kata- eli liikesarjakilpailuissa. Niiden katsomoetiketit poikkeavat toisistaan selvästi:
– Otteluissa saa tietenkin kannustaa, mutta katassa on tapana antaa kulloinkin vuorossa olevalle karatekalle rauha tehdä liikkeensä, Heusala neuvoo.