Aika hoitaa sote-sotkun

matti_paakirjoitus_320x194pxlMontako valuvikaa löytyy parin vuoden kuluttua sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta?
Valistunut vastaus on, että liian monta.
Havaitseeko kansamme, miten suuri ilakointi viime pyhänä seurasi pelkästä poliittisesta päätöksestä sote-solmun avaamisessa? Ainut, mikä varmaksi tiedetään on, että pinta-alaltaan laaja maa jaetaan viiteen erityisvastuualueeseen. Kaikki muu on hämärän peitossa.
Kun päättäjät vievät hanketta eteenpäin ja hankkivat lihaa luun ympärille, koittaa varmasti ”itku pitkästä ilosta”. Eri puolueiden ihmiset ilmoittavat vuoron perään, mikä heille ei käy. Eteemme avautuu todella ohdakkeinen tie.
Hallitus on istunut vuosia sote-hankkeen päällä, eikä asiasta ole valmista tullut. Nyt päättäjät antavat ymmärtää, että ratkaisu taioittiin yhdessä pienessä tuokiossa hatusta.
Valtakunnan päättäjät sanovat, että valtio tarvitsee muiden muassa kansainvälisille sijoittajille taloutta tervehdyttäviä signaaleja. Sote-ratkaisua arvioivat asiantuntijat ovat jo kertoneet valistuneen käsityksensä raadollisesta arjesta: rahaa palaa nykyistä enemmän.
Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen oli haastateltavana sote-uudistuksesta maanantai-iltana A-studiossa. Jokainen katsoja tajusi, että Haataisen suu kävi mutta että hän ei oikeasti sanonut mitään.
Mihin tämä maa vielä ajautuu? Kysymys on aiheellinen ja tarvitsee sisällökkään vastauksen.

Yhteinen Elo

Kadunmies aprikoi, montako puotia Kauppakeskus Elossa on.
Jos maailma olisi toivotulla mallillaan, ylöjärveläisessä ostosparatiisissa toimisi runsaat 60 yritystä.
Kun kauppakeskus täyttää huhtikuun alussa viisi vuotta, mammutin suojissa on 40 firmaa.
Noin 32 000 asukkaan kasvukaupunki lähialueen väestöineen pitää kaupat pystyssä, jos kappakeskus huolehtii tarjonnastaan ja puhuttelee arvostavasti kotikenttänsä populaa.
Ongelmat on tarkoitettu voitettaviksi. Kun Kauppakeskus Elo kuuntelee tarkalla korvalla alueen ihmisten toiveita ja hankkii kaivattuja toimijoita, suuri yleisö löytää palveluiden luokse.
On terveellistä muistaa, että kaikkien kauppakeskusten ei tarvitse olla samanlaisia. Persoonallisuus suorastaan olisi hyve. Uniikkien myymälöiden ansiosta hervantalainenkin saattaisi nähdä ajamisen vaivan ja tulla Ylöjärvelle.

Comments are closed.