Pirkkalan lentoasemalla majaileva kopteri nousee ilmaan selvästi useammin kesällä kuin talvella

Lääkärihelikopteri tuttu näky myös Ylöjärvellä

Pirkkalasta ilmaan kohoava ja Pirkanmaan alueella palveleva lääkärihelikopteri lentää Ylöjärvelle 70–80 kertaa vuodessa auttamaan kiireellistä ensihoitoa vaativia potilaita. Kopterin voi siis nähdä Ylöjärven ilmatilassa reilut kuusi kertaa kuukaudessa. Silti lääkärikopterin ilmestyminen näköpiiriin tuntuu edelleen kiinnostavan ihmisiä yllättävän paljon.
Tampereen tukikohdasta käsin toimiva lääkärihelikopteri tavoittaa 30 minuutin sisällä hälytyksestä koko Pirkanmaan alueen ja osittain Kanta-Hämettä ja Keski-Suomea sekä Satakuntaa ja Varsinais-Suomea. (Kuva: FinnHEMS)

Tampereen tukikohdasta käsin toimiva lääkärihelikopteri tavoittaa 30 minuutin sisällä hälytyksestä koko Pirkanmaan alueen ja osittain Kanta-Hämettä ja Keski-Suomea sekä Satakuntaa ja Varsinais-Suomea. (Kuva: FinnHEMS)

– Eiköhän tässä mene kymmenisen vuotta ennen kuin lääkärikopteria ei enää ihmetellä, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ensihoidon vastuulääkäri Ilkka Virkkunen toteaa.
Virkkunen myöntää, että ihmisten kiinnostus lääkärikopteria kohtaan saattaa herätä myös sen vuoksi, että yleensä kopterin saapuessa hätätilanne voi olla hieman tavallista vakavampi.
– Tietyllä tavalla väittämä pitää paikkansa, sillä lääkäriyksikkö toimii aina tehohoitoa tarvitsevien potilaiden parissa. Lääkärikopteri tuo tehohoidon osaamisen potilaan luokse.

Hälytysmäärä väheni viime vuonna

Lääkärihelikopteri on erikoistunut ensihoitoon, ja se toimii tehostetun hoidon tasolla. Kopterin miehistöön kuuluu aina anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri.
Lääkärikopteri hälytetään korkeariskisiin tehtäviin. Sen, mitkä yksiköt esimerkiksi onnettomuuspaikalle lähetetään, ratkaisee riskiarvioinnin tekevä hätäkeskus.
Kun lääkärihelikopteria tarvitaan, tekee lentäjä päätöksen kulkuvälineestä eli siitä mennäänkö paikalle autolla vai kopterilla.
Kun lääkärikopteri lähtee matkaan, on useimmiten kyseessä ihmisen peruselintoiminnon häiriö kuten tajuttomuus, elottomuus tai hengitysvaikeus. Kyseessä voi olla myös onnettomuus.
Tampereen tukikohdan lääkärikopteri sai viime vuonna 2 472 hälytystä. Se oli 488 hälytystä vähemmän kuin edellisvuonna. Tämän vuoden tammikuussa hälytyksiä tuli 226, mikä on puolestaan 36 enemmän kuin vuosi sitten samassa ajassa.
Viime vuonna Tampereen lääkärikopteri saapui hälytyksestä kohteeseen keskimäärin 19 minuutissa.
Tehtävät kestivät keskimäärin 55 minuuttia. Tehtävän kesto mitataan hälytyksestä asemapaikalle palaamiseen.
Ilkka Virkkusen mukaan Ylöjärvelle lähetetään lääkärikopteri pääosin aina, kun se vain on mahdollista.
– Ylöjärvellä on vain joitakin vaikeasti helikopterilla lähestyttäviä alueita, joihin voidaan harkita maayksikön lähettämistä, Virkkunen kertoo.
Vuodenkierto vaikuttaa siihen, milloin tukikohdasta nousee ilmaan lääkärikopteri ja milloin mennään autolla.
Talvikuukausina kopteri pysyy maanpinnalla useammin kuin kesällä.
– Meillä on kopterin käytölle tietyt sääkriteerit, joiden perusteella toimimme. Talvella on usein pilvistä ja sumuista, jolloin ei useinkaan lennetä, Ilkka Virkkunen selvittää.

Kopterissa on huippuvarusteet

Lääkärihelikopteri on jatkuvassa valmiustilassa Pirkkalan lentoasemalla. (Kuva: FinnHEMS)

Lääkärihelikopteri on jatkuvassa valmiustilassa Pirkkalan lentoasemalla. (Kuva: FinnHEMS)

Suomessa lääkärihelikopteritoiminnasta vastaa valtakunnallinen hallinnointiyksikkö FinnHEMS.
FinnHEMSille lentopalvelut tarjoavat lääkäri- ja ambulanssihelikopteritoimintaan erikoistuneet Skärgårdshavets Helikoptertjänst Ab sekä Scandinavian MediCopter Ab.
FinnHEMSillä on kopteritukikohdat Tampereen lisäksi Vantaalla, Turussa, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.
Kaikissa Suomen eteläisen alueen lääkärikoptereissa on käytössä hoitotila, jossa kaikilla lääkintälaitteilla on oma paikkansa. Varusteet ja laitteet on sijoitettu niin, että lääkäri yltää niihin helposti omalta paikaltaan istuen.
Hoitotilan varusteisiin kuuluvat muun muassa VIRVE-radiot, potilaan valvontamonitorit sekä hengityskone ja tietokone.

Tukikohdan siirtoa suunnitellaan

Lääkärihelikopteritoiminta alkoi Tampereella vuoden 2012 syyskuussa. Tampereen alueen tukikohta sijaitsee siis Pirkkalan lentoasemalla.
Vielä vuoden 2012 alussa FinnHEMSillä ei ollut tiloja Tampereella, vaan lääkäripäivystys alkoi Tays:n yhteydessä sijaitsevassa ensihoitokeskuksessa. Tuolloin potilaan luokse mentiin autolla.
Lopulta FinnHEMS vuokrasi tilat Pirkkalan lentoasemalta. Tiloissa tehtiin mittavat kunnostustyöt ennen kuin tiloja voitiin käyttää lääkärihelikopteritoiminnassa.
Tukikohdassa työskentelee yhteensä 21 henkilöä, joista yhdeksän on ensihoitolääkäreitä, kuusi lentäjiä ja kuusi ensihoitajia. Tukikohdan ensihoitopalvelusta vastaa Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.
– Pirkkalan tukikohta on tiloiltaan ja toiminnoiltaan täysin standardien mukainen. Tämä tarkoittaa sitä, että tietoverkot sekä sähkönsyöttöön ja toimintavarmuuteen liittyvät asiat ovat kunnossa. Sen sijaan esimerkiksi äänieristyksessä on vielä kohentamisen varaa, Ilkka Virkkunen selvittää.
Parhaillaan Pirkanmaan sairaanhoitopiiri suunnittelee uuden tukikohdan rakentamista Taysin katolle. Hankkeen toteutumiseen kuluu kuitenkin vielä vuosia.
– Hanke on edennyt uudistamisohjelman mukaisesti. Toimimme kuitenkin Pirkkalassa vielä ainakin kolme ja puoli vuotta, luultavasti pidempään, Virkkunen kertoo.

Maayksikkö tukee lentotoimintaa

Vuoden 2012 syyskuussa Ylöjärven yllä pörräsi punainen lääkärihelikopteri.

Vuoden 2012 syyskuussa Ylöjärven yllä pörräsi punainen lääkärihelikopteri.

Toisin kuin moni luulee, vain harva potilas kuljetetaan lääkärihelikopterilla sairaalaan ensiavun päätteeksi. Lääkärikopteri ei yleensä kuljeta potilaita vaan kopterin tavoite on saada lääkäri mahdollisimman pian avuntarvitsijan luokse.
Mikäli kopteri ei lähde matkaan, potilaan avuksi rientää maayksikkö.
Edelleen melko uudet maayksiköt on rakennettu Volkswagen Caravellen alustalle. Auton suunnitteltu siten, että autosta käsin voidaan johtaa ensihoitotilannetta.
Auton sisältämät tietoliikenneyhteydet ja tietojärjestelmät mahdollistavat ensihoitopalvelun tilannekuvan seuraamisen ja esimerkiksi erilaisten tietokantapalveluiden käytön matkan aikana.
Ensimmäisenä Suomessa uudenlainen maayksikkö otettiin käyttöön Tampereen tukikohdassa vuoden 2012 heinäkuussa.
Ensimmäisen puolen vuoden aikana maayksikön mittariin kertyi noin 50 000 kilometriä. Lentotoiminnan käynnistymisen jälkeen kilometrien määrä on selvästi vähentynyt.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?