Yrittäjä Pia Muhli uskoo, että erikoismyymälä löydetään vaikka kaupungin ääristä

Liikekeskuksesta lähiöidylliin

Korutöiden ja helmiaskartelun erikoisliike HelmiQ teki viime kesänä rohkean siirron. Tuttu liikepaikka Ylöjärven ydinkeskustan tuntumassa sai jäädä, kun muuttoautot käänsivät nokkansa kohti Asuntilan vehreää lähiötä.
Myymälä ja nettikauppa löysivät uuden kodin aivan kaupunginosan perältä. Maallikko voisi kummastella, miksi ihmeessä.
– Halusin pois vuokralta, omaan liiketilaan. Tarpeeksi suuria tiloja ei kuitenkaan näyttänyt olevan myynnissä, joten aloin katsella omakotitalomarkkinoita, yrittäjä Pia Muhli kertoo.
Nyt HelmiQ on keskellä maalaisidylliä, jota värittävät auringonlaskut, iso pihamaa ja laiduntavat hevoset. Vajaan kymmenen vuoden ikäinen menestystarina näyttäisi silti jatkuvan.
Pia Muhli siirsi HelmiQ -yrityksensä vilkkaalta Kirkonseudulta rauhalliseen Asuntilaan. Uudet, yli 250-neliöiset tilat löytyivät 14 vuotta vanhasta kartanosta. – Muutama seinänpätkä piti kaataa, mutta muuten kaikki oli valmiiksi sopivaa liikekäyttöön, yrittäjä hymyilee.

Pia Muhli siirsi HelmiQ -yrityksensä vilkkaalta Kirkonseudulta rauhalliseen Asuntilaan. Uudet, yli 250-neliöiset tilat löytyivät 14 vuotta vanhasta kartanosta. – Muutama seinänpätkä piti kaataa, mutta muuten kaikki oli valmiiksi sopivaa liikekäyttöön, yrittäjä hymyilee.

Vuonna 2005 perustettu HelmiQ on Ylöjärven yrityskentässä todellinen kummajainen. Harva täkäläinen tulee varmaan ajatelleeksi, että pikkuruisten helmien kaltaisilla käsityötarvikkeilla voisi tehdä bisnestä.
Mutta kyllä voi. Vieläpä erittäin hyvällä menestyksellä.
– Kaikki alkoi siitä, kun etsin käsityöalan opintojeni lopputyötä varten helmiä netistä. Huomasin, että Suomesta niitä sai tilattua vain kahdesta paikasta, ja niissäkin valikoimat olivat pienet, Pia Muhli muistelee.
– Hämmästelin, miten se saattoi olla mahdollista. Päätin sitten aloittaa oman verkkokaupan ja ajattelin sen pysyvän ainakin muutaman vuoden ajan pienenä puuhasteluna, hän jatkaa.
Toisin kuitenkin kävi. Myynti oli kovaa heti liiketoiminnan ensimmäisistä päivistä, ja äkkiä Muhli huomasi olevansa tilanteessa, jossa yrityksestä oli tullut hänelle leipätyö.
Jälkeenpäin nainen on ymmärtänyt olleensa hieman onnekaskin. Hän perusti HelmiQ:n sattumalta juuri oikeaan aikaan. Vuosina 2005–2010 helmikäsitöiden suosio kasvoi Suomessa valtavasti.
– Vuosikymmenen vaihteessa helmiä ja korujen osia myyviä nettikauppoja oli jopa noin 40. Nyttemmin lama on karsinut määrää reilusti. Meidän etunamme oli kuitenkin se, että aloitimme niin aikaisin, Muhli hymyilee.
Vaikka selvästi suurin osa HelmiQ:n myynnistä tapahtuu verkossa, on Ylöjärven putiikissakin vakiintunut kävijäkunta. Muutto Asuntilan perukoille ei yrittäjää siksi jännittänyt.
– Se ihmisryhmä, joka haluaa ostaa näitä tuotteita fyysisestä myymälästä, on sen verran pieni, että se tulee kyllä paikalle. Ja verkkokauppahan voi sijaita missä vain, Muhli järkeilee.

Trendit vaihtuvat käsitöissäkin

HelmiQ:n valikoimiin kuuluu muutakin kuin helmiä. Suuret ja kauniit riipukset ovat jo valloittaneet asiakkaiden sydämet.

HelmiQ:n valikoimiin kuuluu muutakin kuin helmiä. Suuret ja kauniit riipukset ovat jo valloittaneet asiakkaiden sydämet.

HelmiQ:n tuotevalikoima on kasvanut vuosien mittaan sangen laajaksi. Myynnissä on kaikenlaisia helmiä, lankoja, vaijereita, siimoja, lukkoja ja ties mitä. Eniten kysyntää on edullisilla lasihelmillä, joilla harrastus on hyvä aloittaa.
Viime vuosina alan selkeänä trendinä on ollut suurten ja näyttävien helmien käyttö, mutta nyt suunta on Muhlin mukaan muuttumassa.
– Hieman tavallista pienemmät helmet ja erilaiset näyttävät linkit ovat tällä hetkellä pinnalla. Trendit lähtevät liikkeelle maailman muotitaloista, joista ne siirtyvät hitaasti halpoihin markettien koruihin ja niistä tänne käsityöpuolelle, yrittäjä selvittää.
Helmityöharrastajien yhteisö Suomessa on suhteellisen pieni, mutta erittäin tiivis. Useille harrastukseen hurahtaneille sosiaalisuus ja kanssaihmisten tapaaminen ovat olennainen osa askartelun viehätystä. Ei siis ole ihme, että Muhlin viime syksynä aloittamat helmityökurssit ovat nousseet suureen suosioon.
– Se oli osasyy sille, miksi päädyin HelmiQ:n kanssa juuri Asuntilaan. Tämä talo oli ennen asuinkäytössä, ja se tarjoaa siksi loistavat tilat ryhmien ohjaamiselle, nainen juttelee.
– Omia kurssejani pidän kerran kuussa, mutta niiden lisäksi ryhmät ottavat itse yhteyttä ja pyytävät opastusta harrastuksen pariin. Täällä on jo käynyt esimerkiksi synttäri-, polttari- ja yritysporukoita. Selvästi suurin osa harrastajista on naisia.

Harrastuksen levittämistä

Kun Muhli puhuu helmitöistä, hänen silmänsä suorastaan loistavat. Kaikesta huomaa, että toimelias yrittäjä on unelma-ammatissaan.
– Tämän työn paras puoli on se, että näen jatkuvasti ihmisten käyttävän luovuuttaan ja näkemystään yhä rohkeammin. Sellaisetkin henkilöt, jotka eivät usko olevansa luovia, saavat helmiharrastuksella toteutettua itseään upealla tavalla, Muhli maalailee.
Suosittuja helmiaiheisia blogeja ja alan lehtiä aktiivisesti seuraava nainen ei usko, että huimaa vauhtia kasvanut käsityöharrastus olisi vain ohimenevä ilmiö. Omaperäisyyden ja yksilöllisyyden kaipuu sekä puhdas tekemisen riemu pitävät hänen arvionsa mukaan helmet pinnalla jatkossakin.
– Itsekin haluan viedä tätä harrastusta eteenpäin, enkä esimerkiksi ole mustasukkainen kaikista asiakkaista. Jos omista valikoimistani ei löydy juuri sitä, mitä joku sattuu etsimään, johdatan hänet ilomielin kilpailijoiden suuntaan, yrittäjä tokaisee.
– Minulle helmityöt ovat muutakin kuin rahan ja tavaran vaihtoa, hän sanoo hymyillen.

Muhlin yritys täyttää suuren talon kokonaan. Hukkaneliömetrejä ei löydy edes yläkerrassa sijaitsevasta varastosta.

Muhlin yritys täyttää suuren talon kokonaan. Hukkaneliömetrejä ei löydy edes yläkerrassa sijaitsevasta varastosta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?