Nimi muuttui, toiminta jäi

Paljon julkisuudessa esillä ollut puolustusvoimauudistus ulotti alkuvuonna lonkeronsa myös Ylöjärvelle. Noin kymmenen kilometrin päässä puutarhakaupungin keskustasta sijaitseva Lakialan tutkimuslaitos sai tammikuun alussa uuden nimen ja johtajan.
– Olemme nyt virallisesti Puolustusvoimien tutkimuslaitos. Ennen nimi oli Puolustusvoimien teknillinen tutkimuslaitos, eversti Kaarle Lagerstam tiivistää.
Muilta osin muutokset perinteikkäällä laitosalueella jäivät varsin vähäisiksi. Uudet tuulet puhalsivat Lagerstamin mukaan Lakialaa enemmän Riihimäellä ja Tuusulassa, joiden tutkimusyksiköihin yhdistettiin toimintoja muualta Suomesta.
– Kaikilla viidellä osastolla on oma tarkkaan määritelty tehtävänsä. Yhteinen esikunta sijaitsee täällä Ylöjärvellä.
Puolustusvoimien Lakialan tutkimuskeskukseen liittyy monta urbaanilegendaa. Yksikön uusi päällikkö Kaarle Lagerstam kuitenkin vakuuttaa, että totuus on tarua tylsempää: – Ei täällä mitään avaruusolentojen tekniikkaa tutkita. Tekemämme työ keskittyy Puolustusvoimien tekniikan ja kaluston kehittämistarpeisiin, eversti naurahtaa.
Puolustusvoimien Lakialan tutkimuskeskukseen liittyy monta urbaanilegendaa. Yksikön uusi päällikkö Kaarle Lagerstam kuitenkin vakuuttaa, että totuus on tarua tylsempää: – Ei täällä mitään avaruusolentojen tekniikkaa tutkita. Tekemämme työ keskittyy Puolustusvoimien tekniikan ja kaluston kehittämistarpeisiin, eversti naurahtaa.

Vuonna 1967 perustetulle Puolustusvoimien Lakialan yksikölle äskettäin voimaan tullut uudistus on vain yksi monista vuosikymmenten mukanaan tuomista muutoksista. Viimeksi Takamaan perukoilla sijaitsevan laitoksen nimeä oli viilattu uuteen uskoon vuonna 1999, jolloin entisestä Tutkimuskeskuksesta tuli Teknillinen Tutkimuslaitos.
Eversti Kaarle Lagerstamin mukaan päivityksiä ei kuitenkaan tehdä huvikseen. Työ tuoreimman uudistuksen eteen aloitettiin hänen mukaansa jo vuonna 2006 eli kauan ennen  nyt pinnalla olevaa puolustusvoimauudistusta.
– Jo silloin nähtiin, että Puolustusvoimien tutkimus- ja kehittämistoiminnan kohentamiselle oli aito tarve. Eri puolilla Suomea sijainneet yksiköt tekivät kyllä hyvää työtä, mutta saadut tulokset eivät olleet kokonaisvaltaisia, Lagerstam avaa.
Tuore tutkimuslaitos koostuu viidestä yksiköstä, joiden paikkakunnat ovat osin samat kuin entisellä teknisellä tutkimuslaitoksellakin. Riihimäellä tutkitaan sotilasstrategioita ja informaatiotekniikkaa. Tuusulassa puolestaan sijaitsee Puolustusvoimien toimintakykyosasto.
Lakialassa toimenkuva on vanha tuttu: räjähde- ja suojelutekniikan tutkimus sekä kehittäminen.
– Tavoitteena on, että yksiköt toimivat aiempaa enemmän yhteistyössä keskenään. Eli ei siis enää etsitä pelkästään parasta panssarivaunun materiaalia, vaan tutkitaan valinnan vaikutuksia paljon laajemmin, Lagerstam kärjistää.

”Verorahojen tehokäyttöä”

Lakialan tutkimuskeskus sijaitsee entisellä kuparikaivosalueella. Näkyvimmät rakennukset eivät ole vuosikymmenten saatossa juurikaan muuttuneet. (Arkistokuva: Sirpa Koskela)
Lakialan tutkimuskeskus sijaitsee entisellä kuparikaivosalueella. Näkyvimmät rakennukset eivät ole vuosikymmenten saatossa juurikaan muuttuneet. (Arkistokuva: Sirpa Koskela)

Tammikuun puolivälissä valtakunnallisesti uutisoitu Puolustusvoimien panssarivaunuhankinta on Lagerstamin mukaan oiva esimerkki siitä, mitä Lakialan yksikössä oikein tehdään. Yhteensä noin 200 miljoonaa euroa maksavat sata Leopard-panssarivaunua eivät tulleet puolustusministeriön ostoslistalle suinkaan sattumalta.
– Tällaisia hankintoja valmistellaan yleensä viidestä kymmeneen vuotta. Prosessiin liittyy paljon erilaisia testejä, materiaaleihin tutustumista ja hankintamaissa käymistä, eversti kertoo.
Osa kalliisiin hankintoihin liittyvästä ennakkotutkimuksesta tehdään maa-, meri- ja ilmavoimissa, mutta tutkimuslaitoksen roolia ei sovi vähätellä. Lagerstamin mukaan kokonaisvastuu jakautuu osapuolten välillä suunnilleen tasan.
– Meillä on erityisen vaativaan tutkimukseen liittyvää osaamista, jollaista ei ole missään muualla Puolustusvoimissa. Työntekijämme ovat rautaisia ammattilaisia, ja useimmilla heistä on alansa ylempi korkeakoulututkinto, hän toteaa.
Yhteensä Ylöjärvellä suoritetaan vuosittain noin 150 erilaista tutkimus- ja kehittämistehtävää.
– Tätä työtä tarvitaan siksi, että kansa saisi verorahoilleen mahdollisimman hyvin vastinetta, Lagerstam hymyilee.

”Tutkimuksen tarve ei vähene”

Vuonna 2012 alkanut Puolustusvoimien organisaatiouudistus on myllertänyt Suomen maanpuolustuskenttää rajulla kädellä. Kolme varuskuntaa on jo lakkautettu, kolme seuraavaa odottaa lakkauttamistaan ja neljä muuta joukko-osastoa on määrä yhdistää tämän vuoden lopulla.
Säästöjen ja tehokkuuden nimissä työpaikkoja on karsittu kaikkialla Suomessa. Ylöjärvi pääsi uudistuksessa suhteellisen vähällä.
– Vain yksi työntekijä on toistaiseksi jouduttu irtisanomaan. Lisäksi neljä muuta on vielä irtisanomisuhan alla, Kaarle Lagerstam sanoo.
– Määrä on pieni siihen nähden, minkä verran organisaatio uudistui. Luonnollinen poistuma – eli eläkkeelle siirtymiset – kuitenkin karsi irtisanomisten tarvetta tehokkaasti, hän lisää.
Puolustusvoimien Tutkimuslaitos Lakialassa on eräs Ylöjärven merkittävimmistä työllistäjistä. Lagerstamin mukaan sen työntekijämäärä on pysynyt viime vuosina varsin vakaana.
– Juuri nyt täällä on töissä noin sata henkilöä. Suurin osa työntekijöistä asuu Tampereen seudulla, osa jopa ihan tässä Lakialan kylällä, eversti tietää.
Lakialan yksikön tulevaisuuden suhteen Lagerstam on erittäin luottavainen. Vaikka uudet, tiukat talouden ajat joskus koittaisivatkin, on Ylöjärven perinteikästä tutkimuspyhättöä vaikea nähdä suljettavan.
– Tämäntyyppisen tutkimuksen tarve ei vähene niin kauan, kuin Suomessa on Puolustusvoimat. Räjähde- ja suojelutekniikassa on pysyttävä ajan tasalla, se on aivan selvää, uuden laitoksen johtaja näkee.

Kommentointi on suljettu.