Lakialan tutkimuspyhättö on edelleen tärkeä Puolustusvoimille

Nimi muuttui, toiminta jäi

Paljon julkisuudessa esillä ollut puolustusvoimauudistus ulotti alkuvuonna lonkeronsa myös Ylöjärvelle. Noin kymmenen kilometrin päässä puutarhakaupungin keskustasta sijaitseva Lakialan tutkimuslaitos sai tammikuun alussa uuden nimen ja johtajan.
– Olemme nyt virallisesti Puolustusvoimien tutkimuslaitos. Ennen nimi oli Puolustusvoimien teknillinen tutkimuslaitos, eversti Kaarle Lagerstam tiivistää.
Muilta osin muutokset perinteikkäällä laitosalueella jäivät varsin vähäisiksi. Uudet tuulet puhalsivat Lagerstamin mukaan Lakialaa enemmän Riihimäellä ja Tuusulassa, joiden tutkimusyksiköihin yhdistettiin toimintoja muualta Suomesta.
– Kaikilla viidellä osastolla on oma tarkkaan määritelty tehtävänsä. Yhteinen esikunta sijaitsee täällä Ylöjärvellä.
Puolustusvoimien Lakialan tutkimuskeskukseen liittyy monta urbaanilegendaa. Yksikön uusi päällikkö Kaarle Lagerstam kuitenkin vakuuttaa, että totuus on tarua tylsempää: – Ei täällä mitään avaruusolentojen tekniikkaa tutkita. Tekemämme työ keskittyy Puolustusvoimien tekniikan ja kaluston kehittämistarpeisiin, eversti naurahtaa.

Puolustusvoimien Lakialan tutkimuskeskukseen liittyy monta urbaanilegendaa. Yksikön uusi päällikkö Kaarle Lagerstam kuitenkin vakuuttaa, että totuus on tarua tylsempää: – Ei täällä mitään avaruusolentojen tekniikkaa tutkita. Tekemämme työ keskittyy Puolustusvoimien tekniikan ja kaluston kehittämistarpeisiin, eversti naurahtaa.

Vuonna 1967 perustetulle Puolustusvoimien Lakialan yksikölle äskettäin voimaan tullut uudistus on vain yksi monista vuosikymmenten mukanaan tuomista muutoksista. Viimeksi Takamaan perukoilla sijaitsevan laitoksen nimeä oli viilattu uuteen uskoon vuonna 1999, jolloin entisestä Tutkimuskeskuksesta tuli Teknillinen Tutkimuslaitos.
Eversti Kaarle Lagerstamin mukaan päivityksiä ei kuitenkaan tehdä huvikseen. Työ tuoreimman uudistuksen eteen aloitettiin hänen mukaansa jo vuonna 2006 eli kauan ennen  nyt pinnalla olevaa puolustusvoimauudistusta.
– Jo silloin nähtiin, että Puolustusvoimien tutkimus- ja kehittämistoiminnan kohentamiselle oli aito tarve. Eri puolilla Suomea sijainneet yksiköt tekivät kyllä hyvää työtä, mutta saadut tulokset eivät olleet kokonaisvaltaisia, Lagerstam avaa.
Tuore tutkimuslaitos koostuu viidestä yksiköstä, joiden paikkakunnat ovat osin samat kuin entisellä teknisellä tutkimuslaitoksellakin. Riihimäellä tutkitaan sotilasstrategioita ja informaatiotekniikkaa. Tuusulassa puolestaan sijaitsee Puolustusvoimien toimintakykyosasto.
Lakialassa toimenkuva on vanha tuttu: räjähde- ja suojelutekniikan tutkimus sekä kehittäminen.
– Tavoitteena on, että yksiköt toimivat aiempaa enemmän yhteistyössä keskenään. Eli ei siis enää etsitä pelkästään parasta panssarivaunun materiaalia, vaan tutkitaan valinnan vaikutuksia paljon laajemmin, Lagerstam kärjistää.

”Verorahojen tehokäyttöä”

Lakialan tutkimuskeskus sijaitsee entisellä kuparikaivosalueella. Näkyvimmät rakennukset eivät ole vuosikymmenten saatossa juurikaan muuttuneet. (Arkistokuva: Sirpa Koskela)

Lakialan tutkimuskeskus sijaitsee entisellä kuparikaivosalueella. Näkyvimmät rakennukset eivät ole vuosikymmenten saatossa juurikaan muuttuneet. (Arkistokuva: Sirpa Koskela)

Tammikuun puolivälissä valtakunnallisesti uutisoitu Puolustusvoimien panssarivaunuhankinta on Lagerstamin mukaan oiva esimerkki siitä, mitä Lakialan yksikössä oikein tehdään. Yhteensä noin 200 miljoonaa euroa maksavat sata Leopard-panssarivaunua eivät tulleet puolustusministeriön ostoslistalle suinkaan sattumalta.
– Tällaisia hankintoja valmistellaan yleensä viidestä kymmeneen vuotta. Prosessiin liittyy paljon erilaisia testejä, materiaaleihin tutustumista ja hankintamaissa käymistä, eversti kertoo.
Osa kalliisiin hankintoihin liittyvästä ennakkotutkimuksesta tehdään maa-, meri- ja ilmavoimissa, mutta tutkimuslaitoksen roolia ei sovi vähätellä. Lagerstamin mukaan kokonaisvastuu jakautuu osapuolten välillä suunnilleen tasan.
– Meillä on erityisen vaativaan tutkimukseen liittyvää osaamista, jollaista ei ole missään muualla Puolustusvoimissa. Työntekijämme ovat rautaisia ammattilaisia, ja useimmilla heistä on alansa ylempi korkeakoulututkinto, hän toteaa.
Yhteensä Ylöjärvellä suoritetaan vuosittain noin 150 erilaista tutkimus- ja kehittämistehtävää.
– Tätä työtä tarvitaan siksi, että kansa saisi verorahoilleen mahdollisimman hyvin vastinetta, Lagerstam hymyilee.

”Tutkimuksen tarve ei vähene”

Vuonna 2012 alkanut Puolustusvoimien organisaatiouudistus on myllertänyt Suomen maanpuolustuskenttää rajulla kädellä. Kolme varuskuntaa on jo lakkautettu, kolme seuraavaa odottaa lakkauttamistaan ja neljä muuta joukko-osastoa on määrä yhdistää tämän vuoden lopulla.
Säästöjen ja tehokkuuden nimissä työpaikkoja on karsittu kaikkialla Suomessa. Ylöjärvi pääsi uudistuksessa suhteellisen vähällä.
– Vain yksi työntekijä on toistaiseksi jouduttu irtisanomaan. Lisäksi neljä muuta on vielä irtisanomisuhan alla, Kaarle Lagerstam sanoo.
– Määrä on pieni siihen nähden, minkä verran organisaatio uudistui. Luonnollinen poistuma – eli eläkkeelle siirtymiset – kuitenkin karsi irtisanomisten tarvetta tehokkaasti, hän lisää.
Puolustusvoimien Tutkimuslaitos Lakialassa on eräs Ylöjärven merkittävimmistä työllistäjistä. Lagerstamin mukaan sen työntekijämäärä on pysynyt viime vuosina varsin vakaana.
– Juuri nyt täällä on töissä noin sata henkilöä. Suurin osa työntekijöistä asuu Tampereen seudulla, osa jopa ihan tässä Lakialan kylällä, eversti tietää.
Lakialan yksikön tulevaisuuden suhteen Lagerstam on erittäin luottavainen. Vaikka uudet, tiukat talouden ajat joskus koittaisivatkin, on Ylöjärven perinteikästä tutkimuspyhättöä vaikea nähdä suljettavan.
– Tämäntyyppisen tutkimuksen tarve ei vähene niin kauan, kuin Suomessa on Puolustusvoimat. Räjähde- ja suojelutekniikassa on pysyttävä ajan tasalla, se on aivan selvää, uuden laitoksen johtaja näkee.

Ei enää PvTT, vaan PvTUTKL

• Puolustusvoimien tutkimuslaitos (PvTUTKL) aloitti toimintansa Ylöjärven Lakialassa 1. tammikuuta 2014. Yli 200 henkeä työllistävällä laitoksella on toimipisteet myös Riihimäellä ja Tuusulassa.
• Uuden tutkimuslaitoksen perustamisen yhteydessä lakkautettiin Puolustusvoimien teknillinen tutkimuslaitos (PvTT) Lakialassa, Maanpuolustuskorkeakoulun käyttäytymistieteiden laitos Helsingissä, Puolustusvoimien verkostopuolustuksen kehittämiskeskus Riihimäellä ja Merivoimien tutkimuskeskus pääkaupunkiseudulla sekä Turussa. Lakkautettujen laitosten toiminta siirrettiin uuteen tutkimuslaitokseen joko osittain tai kokonaan.
• Tutkimuslaitos keskittyy työssään maanpuolustuksen kannalta kriittisille aloille, joilla ei ole osaamista muualla maassamme. Tutkimustuloksia hyödynnetään mm. materiaalihankinnoissa ja varusmiesten koulutuksen kehittämisessä.
• Muutokset ovat osa puolustusvoimauudistusta, joka on määrä saada valmiiksi vuoden 2015 alkuun mennessä.

Lähde: puolustusvoimat.fi

Yksi kommentti

 1. 2 pionk

  Terve…
  Olen nyt kohdannut 3 kuukautta ulkomaalaisten seurailua… hitto mitkä fiilikset kun ei voi kävellä keskustan läpi ilman että he kortteli korttelilta
  tekevät selväksi että en pääse heidän silmistä.
  Suututin jonkun itänaapuria tukevan herran ilmeisesti. Luulin aluksi että se johtui siitä että usein kirjoitin liian hyvin venäjäkritiikkiä.
  Mutta ilmeisesti joku rikollinen ryhmä säikähti juttuani joissa mainitsin että täällä olisi etnisesti sekalainen ryhmä ihmisiä, jotka osallistuvat vieraan

  vallan toimintaan ja itänaapuri itse liittää hybridisotilas termiä siihen mitä ukrainassa tapahtuu, jotta sitä termiä ei yhdistettäisi sotilaissiin jotka jo
  toimivat siviili-asuissa rauhan ajan maissa.
  Nyt olen sitten joutunut heidän tähtäimeensä.
  Heillä on toiminta tapa jossa agitoidaan ulkomaalaisia hoitelemaan äänekkäimpiä venäjäkriitikkoja jotka uskaltavat kirjoittaa omalla naamallaan ja nimellä.
  Aloin kohtaamaan näitä vihaisia ulkomaalaisia päivittäisten kävelyreittieni varrella, joka onneksi on keskellä vilkasta keskustaa.
  Heidän toimintaan osallistui yhdellä kävelyreitilläni parikymmentä ihmistä, ja he pititvät yhteyttä kertoen liikkeistäni. Joku ilmeisesti päivitti nettiin
  minusta otettuja kuvia niille. Myöhemmin valkeni että heillä on paljon autoja käytössään joita eri ihmiset välillä käyttävät.
  Halusivat hiljentää minut. En tiedä olisiko se ollut enempää kuin uhkailua jos olisin käynyt alueilla jossa vähemmän todistajia.
  Seurailijoita tuli baariin ja pitivät silmällä, ilmeisesti toivoivat että juon, jotta rikolliset voisivat hoidella minut.
  Mikseivät he vain käyneet sitten iholle, ilmeisesti homman piti näyttää onnettomuuksilta tai saada mahdollisuus todisteiden vesittämiseen.
  Tämän takia itänaapuri tässä myös käyttää etnisesti sekalaista ryhmää operaatioihinsa täällä; -heitä kaikkia voi motivoida usa-vihalla, ja kohteesta voidaan
  tehdä usa-mielinen valeprofiili facebookiin, ja sitä sitten jaetaan kätyreille.
  Heidät oli järjestetty kortteli korttelilta, ydinkeskustan tuntumaan ja tummaihoisten lisäksi seurantaan kuului suomenvenäläisiä. siitä päättelin että koko
  homman ovat venäläiset järjestäneet.
  seurantaa kesti 3 kuukautta. olin epätoivoinen, kirjoitin anteeksipyyntöjä ulkomaalaisille siltä varalta että heille on valehdeltu minun olevan äärimmälti

  maahanmuuttajavastainen, ojensin niitä joillekin seuraajilleni. oli joitain
  keskusteluja. Missä vain muodossa heidän vastaus kuuluikin, niin aivan kaikki vastaukset ulkomaalailta päätyivät ilmaisemaan että ainoastaan uskonnon vaihto
  pelastaa varmuudella. Sitä en odottanut. se oli pelottavaa.
  Heitä koordinoivat ihmiset olivat pukeutuneet huomioliivehin ja katselivat toimintaa etäältä. Ei heitä pystyisi yhdistämään tähän toimintaan,
  kaikki viestitys menee netin kautta.
  Anteeksipyynnöt pehmittivät jotkut ulkomaalaiset jotka tunsiavt Islamin armon. Tämän jälkeen kohtasin vain sellaisia ulkomaalaisia jotka eivät osanneet

  suomea. Joku ei halunnut että jaan sitä paperia kaikille niille kurdeille ja somaleille. heh.
  Päätin vaihtaa kaupunkia. Toiseen kaupunkiin tuli yksi seurailijoistani samalla bussilla, tehden selväksi etten pääse irti heistä.
  Kun minut tuli sukulainen noutamaan bussiasemalta, ja ajoimme hänen kotiinsa, niin hänen parkkipaikalleen ajoi auto joka on ollut parkissa taloni edustalla,
  ja sieltä käveli kurdimies ilmeettä ohitsemme ja jäi 50metrin päähän katselemaan. Menimme sisälle. katsoin talon 6.sta kerroksesta alas ja mies käveli

  autoonsa, ja istui siellä 3 tuntia ja lähti. Ihmiset maassamme tuntevat sinisilmäisesti olevansa turvassa, ja yhä päivittäin venäjää nettilehdissä
  kritisoivat ihmiset saatavat tulla todella tykätyiksi mutta olla myös liian helppo kohde.
  Tässä saattaa olla kyse samasta ryhmästä joka on myös ylen ja hesarin toimittajia kiusannut, ja väkivalloin pyritään vaikuttamaan poliittisten asioiden

  keskustelun julkiseen sektoriin.

  Nyt olen ollut hiljaisemmassa kaupngissa sisätiloissa jokusen päivän. en todella tiedä onko heillä vielä motivaatiota edelleen seurata ja yrittää päästä

  iholle…
  Luulen että heidän toimintansa pääverkosto on helsingissä… Keskustassa heillä siellä on oletettavasti päivittäin useita kohteita.
  En varmuudella tiedä halusivatko he muuta kuin hiljentää minut.. Enkä tiedä miksi he halusivat minun tietää että he seurasivat.
  Tätä on koordinoimassa joku joka osaa sen lajin ettei saa kunnon todisteita. Pelkästään se keksintö siitä, että jos 100 metrin välein suuntaan kuin suuntaan
  kulkiessasi, ihmiset katsovat sinua suoraan vihaisesti 5 sekuntia, niin tietää että he ovat samaa porukkaa, kertoo sen. Kukaan ei varmaan uskoisi asioita jos
  selittäisinkin kaiken tarkemmin. Ehkä minua ei olisi seurattu niin tiiviisti jos en aina olisi liikkunut yksin. Mutta olin tähän asti senlainen ihminen että
  viihdyin yksin. Enää en, ja täällä on jotain meneillään josta pitäisi saada todisteita…

  Uskonnollisilla syillä agitoitavat maahanmuuttajat ovat yhä houkuttelevampi ase viholliselle, joka pyrkii välttämään todisteita läsnäolostaan.

  Maamme tarvitsee lisää kykyä vastustaa vieraan vallan operaatioita, joissa osataan häivyttää uskottavat todisteet.

  Kerron tästä joillekin siksi, että ehkä tulevaisuudessa ilmenee jotain todistustekelpoista ja sitten tämäkin merkitsee jotain.

  2 Pionk

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?