Ojansivun kunto löytyi sopivaan aikaan

Ylöjärven Ryhdin Antti Ojansivu voi lähteä erittäin luottavaisin mielin ensi viikolla pidettäviin nuorten MM-hiihtoihin Italian Val di Fiemmeen.
Antti Ojansivu hiihti uransa toistaiseksi parhaat aikuisten  SM-kilpailut Vantaalla viime viikonloppuna.
Antti Ojansivu hiihti uransa toistaiseksi parhaat aikuisten
SM-kilpailut Vantaalla viime viikonloppuna.

Ojansivu sijoittui kahdesti kymmenen parhaan joukkoon Vantaan SM-hiihdoissa. Perjantainen vapaan sprintin yhdeksäs sija sivusi hänen uransa parasta miesten SM-saavutusta, ja lauantaina Ojansivu pani kaksi pykälän paremmaksi perinteisellä 15:llä.
Sprintissä Ojansivu oli karsinnan 13:nneksi nopein ja väläytteli puolivälierässä kirikykyään ohittaen Pyhäjärven Pohdin Heikki Korpelan täpärästi. Erän kakkossija vei välierään, jossa Ojansivu roikkui kärjen mukana loppusuorallakin muttei päässyt enää viidettä sijaa ylemmäs.
– Sprintti on aina sprintti; ei sieltä enää niin lopussa pysty nousemaan, mutta eipä se olekaan ollut koskaan paras lajini, Ojansivu kertasi tyytyväisenä yhdeksänteen sijaansakin.
Hakunilan ladut olivat muuten erinomaisessa kunnossa, mutta säilötystä ja tykitetystä lumesta tehty rata oli jäätynyt kovilla pakkasilla todella kovaksi. Voiteluvaikeuksia ei yli kymmenen asteen pakkasella kuitenkaan esiintynyt.
– Alamäet olivat aivan jäiset, mutta muuten hiihdettiin peruspakkaskelissä, ja sain 15 kilometrillä nousujohteisen kilpailun. En jäänyt viimeisellä kierroksella Sami Jauhojärvellekään kuin viitisen sekuntia, Ojansivu iloitsi.
Kovaa oli vauhti, sillä Jauhojärvi kuittasi mestaruuden. Ojansivun kilpailun kulusta kertovat hänen väliaikapisteiden sijoituksensa: 14:s, 11:s ja 9:s sekä maalissa siis 7:s. Taakse jäi muun muassa Sotshin olympiajoukkueeseen valittu Lari Lehtonen!
– Suorituskykyni on ollut koko syksyn hyvä, mutta elimistöni ei ole palautunut normaaliin tapaan armeijan ja harjoittelun rasituksista. Vitosen olen jaksanut hiihtää kovaa, kunnes olen väsynyt. Nyt aineenvaihdunta toimii taas, ja kestävyys alkaa löytyä, Ojansivu mietti.

Fiemmen nousut eivät pelota

Antti Ojansivu hiihtää Val di Fiemmessä alle 23-vuotiaiden sarjassa, jossa viestiä ei ole ohjelmassa lainkaan. Reissuun lähdetään lauantaina, ja Ojansivun urakka alkanee keskiviikkona 29. tammikuuta vapaalla sprintillä. Jollei ihmeitä satu, se jatkuu jo seuraavana päivänä 15 kilometrin perinteisellä.
Lauantaina 1. helmikuuta vuorossa on vielä 15+15 kilometrin yhdistelmähiihto, eivätkä Val di Fiemmen  raskaat alppirinteet pelota Ojansivua.
– Mitä isompia nousuja radalla on, sen parempi minulle, sillä tasamaa on minulle edelleen hankalampaa kuin mäkinen maasto.
Val di Fiemmeen lähtee myös Ryhdin Katri Lylynperä, joka jätti Vantaalla 10 kilometrin SM-kilvan kesken ja joka ei osallistunut sprinttiin lainkaan. Tarvetta revitykseen pakkasessa ei ollut, sillä Lylynperän MM-paikka oli täysin varma aiempien näyttöjenkin perusteella.
Alle 20-vuotiaissa hiihtävällä Lylynperälläkin on sprintti ohjelmassa 29.1. Tätä nuorempi ikäluokka mittelee 5 + 5 kilometrin yhdistelmässä perjantaina 31.1. ja perinteisellä vitosella sunnuntaina 2.2. Kilpailut päättyvät viesteihin maanantaina 3.2.
Sen sijaan Valkeakosken Hakaa edustava ylöjärveläinen Artturi Pensasmaa putosi toisena vuonna peräkkäin valintojen loppusuoralla alle 20-vuotiaiden MM-ryhmästä.
Pensasmaa hiihti Vantaan sprintin karsinnassa 78:nneksi 21,85 kärjestä jääneenä, eikä lähtenyt 15 kilometrille lainkaan mukaan. Alkutalven hyvät sijoitukset MM-katsastuksissa eivät riittäneet edes kotiin jäävän varamiehen paikkaan, toisin kuin vielä viime vuonna kävi.