Neljä valtuutettua haluaa katsoa terveysaseman kohtalon hallinto-oikeudessa

”Kaupunginvaltuuston joulukuinen päätös on kumottava”

Viljakkalalaiset kaupunginvaltuutetut Mauri Heiska (ps.), Teuvo Hakanen (kesk.) sekä Pekka Hietaniemi (kesk.) ja kurulainen valtuutettu Matti Ylitalo (ps.) ovat tehneet kunnallisvalituksen Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle Ylöjärven kaupunginvaltuuston joulukuisesta päätöksestä muuttaa Viljakkalan terveysasema lähipalvelupisteeksi.
Hämeenlinnan hallinto-oikeus on saanut ratkaistavakseen, toimiko Ylöjärven kaupunginvaltuusto oikein, kun se muutti Viljakkalan terveysaseman lähipalvelupisteeksi. (Kuva: Ville Mäkinen / Ylöjärven Uutiset)

Hämeenlinnan hallinto-oikeus on saanut ratkaistavakseen, toimiko Ylöjärven kaupunginvaltuusto oikein, kun se muutti Viljakkalan terveysaseman lähipalvelupisteeksi. (Kuva: Ville Mäkinen / Ylöjärven Uutiset)

Nämä neljä kaupunginvaltuutettua vaativat, että Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumoaa Ylöjärven kaupunginvaltuuston päätöksen Viljakkalan terveysaseman kohtalosta.
Valittajat perustelevat vaatimustaan kymmenellä asialla.
Nelikko sanoo, ettei Ylöjärven kaupungin perusturvalautakunta ole käsitellyt terveysaseman lopettamisen tuomia euromääräisiä säästöjä.
Heiska, Hakanen, Hietaniemi ja Ylitalo kokevat, ettei päätöksenteossa ole noudatettu hyvää hallintotapaa.
– Ylöjärven kaupungin hallintosäännön mukaan asia olisi pitänyt käsitellä lautakunnassa, he muistuttavat.
– Lisäksi kaupungin asukaslautakunta on ehdottanut perusturvalautakunnalle aloitetta Viljakkalan terveysaseman säilyttämisestä ennallaan, valituksen laatijat jatkavat.
– Huomionarvoista on, että perusturvalautakunta on ottanut kantaa Viljakkalan terveysaseman säilyttämisen puolesta sen jälkeen, kun kaupunginhallitus käsitteli asiaa, he lisäävät.
Heiska, Hietaniemi, Hakanen ja Ylitalo paheksuvat Ylöjärven kaupungin menettelyä siinä, etteivät kaupunginvaltuutetut ole saaneet pyynnöistään huolimatta laskelmia terveysaseman lopettamisen tuottamista säästöistä.
– Koko terveysaseman sulkemista on perusteltu koko ajan säästöillä, he sanovat.
Kaupunginvaltuutettu Teuvo Hakanen on ollut asian tiimoilta yhteydessä aluehallintovirastoon Vaasaan.
– Sain ylilääkäri Seppo Iilunpalolta tiedon, jonka mukaan kunnan on tarjottava tasapuolisesti palvelut koko alueellaan, Hakanen lisää.
Valituksen laatijat vetoavat ripeällä aikataululla koottuun adressiin terveysaseman puolesta.
– Adressiin kirjoitti nimensä peräti 1 012 henkilöä, neljä valtuutettua korostavat asian merkitystä Viljakkalan alueen väestölle.
Heiska, Hakanen, Hietaniemi sekä Ylitalo teroittavat, ettei Ylöjärvi ole selvittänyt Viljakkalan terveysaseman läheisyydessä sijaitsevien naapurikuntien asukkaiden halukkuutta käyttää tämän palveluja.

Valtuutetut saavat koko ajan palautetta

– Kaupunkilaiset ovat olleet kovin hämillään terveysaseman kohtalosta. He kyselevät ratkaisun järjellisyyden perään. Väkeä kiinnostaa lisäksi paikkakuntalaisten tasapuolinen kohtelu, Mauri Heiska kuvailee tuntoja.
Heiska suomii kaupungin olematonta tiedottamista asiasta.
– Tieto saadaan vain lehdistä.
Pekka Hietaniemi sanoo, että viljakkalalaiset ovat olleet erittäin pettyneitä terveysaseman lopettamispäätökseen.
– Ihmiset ovat pöyristyneitä myös kehnosta tiedotustilaisuudesta, jonka kaupunki järjesti täydessä kiireessä sekä kaaoksessa asian tiimoilta, hän kertoo.
Hietaniemi pukee sanoiksi paikallisten asukkaiden tuntemukset.
– Suuri osa ajattelee, että meille vain saneltiin terveysasemamme lopettaminen, hän kiteyttää.
– Viljakkalassa koetaan hyvin nöyryyttäväksi muun muassa uusi käytäntö, jossa Elokaaren vainajat joudutaan kuljettamaan Ylöjärvelle kuolleeksi toteamista varten.
Hietaniemi ymmärtää viljakkalalaisten kovat äänensävyt.
– Täällä kysytään, eikö viljakkalalaisten kyykyttämisellä ole mitään äärtä.

Toiveet kumoamisessa

– Toivon ja odotan, että hallinto-oikeus hylkää Ylöjärven kaupunginvaltuuston viimejoulukuisen päätöksen Viljakkalan terveysaseman kohtalosta, Mauri Heiska sanoo.
Pekka Hietaniemi odottaa, että Ylöjärvellä syntyisi asiasta laaja julkinen keskustelu.
– Kaipaan myös inhimillistä tarkastelua ratkaisuihin, hän lisää.
– Mielestäni on paikallaan, että kaupunki tekee rehellisen selvityksen seurauksista, jotka terveysaseman muuttaminen palvelupisteeksi ennättää aiheuttaa, Hietaniemi perää.
Teuvo Hakanen muistuttaa koko Viljakkalan palveluita koskevasta uhkasta.
– Koko alueen kehittymiselle kunnallisten terveyspalveluiden alasajaminen on ankara takaisku, hän kokee.
– Terveysasemalla käynnin yhteydessä moni hoitaisi asioitaan apteekissa sekä pankissa.
– Pahinta tässä tapahtumaketjussa ovatkin kerrannaisvaikutukset, Hakanen harmittelee.
Hakanen on huolissaan myös Viljakkalan nuorisotilan sekä kirjaston kohtalosta.

Kurussa on syytä pelkoon

Kaupunginvaltuutettu Matti Ylitalo on seurannut Viljakkalan alueen palveluiden heikentämistä.
– Tokihan viime aikojen tapahtumat antavat aihetta huoleen, että myös Kurun alueen palvelut ovat lähitulevaisuudessa vaarassa, hän pohtii.
– Kuru on kylläkin hyvin kaukana kaupungin keskustan palveluista, joten meidän alueemme toimintojen lopettaminen olisi jo lähes halventavaa kurulaisia kohtaan, Ylitalo purkaa tuntojaan.
Hän kuvaa kurulaispalvelua laadukkaaksi.
Kurulaisvaltuutettu uskoo, että kaupungin virkamiehet ovat tempaisseet  Viljakkalan terveysaseman säästöjä koskevat perustelunsa hatusta.
– Näin nolo virhe tulisi korjata heti nöyrän anteeksipyynnön kera, Ylitalo ehdottaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?