Ylinen ponnistaa kohti Pitkäniemeä

Ylisen kuntoutuskeskuksessa eletään muutoksen aikaa. Hoivapalvelut Ylisellä vähenevät asteittain, kun kehitysvammaisten laitoshoito siirtyy vaiheittain Nokian Pitkäniemen alueelle. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Yliselle jää toimintaa ensi vuoden alussa vain kahdelle osastolle.
Projektisuunnittelija Jyrki Borenius suunnitteli ja rakensi Yliselle hienon kuntosalin. Pitkäniemeen töihin siirtyvä Borenius on ollut mukana suunnittelemassa myös Pitkäniemen uusia tiloja ja toimintoja. – Toivottavasti Ylisen alueelle löydetään tulevaisuudessa jotakin järkevää käyttöä, sillä paikka on aivan upea. Sitä tulee varmasti hieman ikävä, Borenius sanoo.

Projektisuunnittelija Jyrki Borenius suunnitteli ja rakensi Yliselle hienon kuntosalin. Pitkäniemeen töihin siirtyvä Borenius on ollut mukana suunnittelemassa myös Pitkäniemen uusia tiloja ja toimintoja. – Toivottavasti Ylisen alueelle löydetään tulevaisuudessa jotakin järkevää käyttöä, sillä paikka on aivan upea. Sitä tulee varmasti hieman ikävä, Borenius sanoo.

Palvelurakennemuutos etenee Pirkanmaalla nopeasti. Kuntien ja niiden yhteistoiminta-alueiden suunnitelmat kehitysvammaisten asumispalvelujen lisäämiseksi vähentävät merkittävästi kehitysvammaisten laitoshoitoa.
Ylöjärvellä tämä näkyy etenkin siinä, että Ylisen kuntoutuskeskuksen toiminta on tarkoitus saattaa loppuun viimeistään vuonna 2017. Hyvin todennäköisesti toiminta Ylisellä loppuu kuitenkin jo tätä takarajaa aiemmin.
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on toteuttanut yhteistyössä alueen kuntien kanssa viime vuosien aikana useita asumispalveluhankkeita, joiden myötä laitoshoidon asiakkaat ovat siirtyneet asumispalveluyksiköihin.
Viime vuoden keväällä käynnistyi toiminta Tampereen Kalkun asumispalveluyksikössä, ja lokakuussa oli vuorossa Mänttä-Vilppulan asumispalveluyksikkö.
Viime vuoden lopulla saatiin valmiiksi myös Ylöjärven asumispalveluyksikkö, johon muutti kahdeksan asiakasta, sekä Nokian asumispalveluyksikkö, johon muutti seitsemän asiakasta.
Kaiken kaikkiaan viime vuoden aikana Yliseltä omaan aiempaa itsenäisempään elämään muutti lähes 60 asiakasta.
Ensi syksynä valmistuvat asumispalveluyksiköt Pirkkalaan ja Kangasalle. Niihin Yliseltä muuttaa 13 asiakasta. Lisäksi selvittelyn alla on yksittäisiä muuttoja.
Vuoteen 2016 mennessä Pirkanmaalla arvioidaan tarvittavan yhteensä 1 002 asuntoa kehitysvammaisten kuntalaisten tarpeisiin. Ylöjärvellä tällaisia asuntoja tarvitaan 40.

Tiloja suljetaan vähitellen

Vuodenvaihteessa Ylisellä oli vielä 191 asiakasta ja vakinaista hoitohenkilökuntaa noin 260. Lisäksi lääkäreitä ja muita erityistyöntekijöitä oli kymmenen. Henkilöstöä toimi myös ruoka-, kiinteistö- ja sairaalahuollon tehtävissä.
Toiminnan supistuessa Ylisen tiloja suljetaan vähitellen. Viime vuoden aikana Ylisellä sulkeutuivat osastot 10 ja 1 sekä osa osastosta 3.
Siirtymäkauden aikana laitoshoitoa tuotetaan Pitkäniemen alueella 25 asiakaspaikan verran myös psykiatrialta vapautuneen rakennus 10:n tiloissa. Sen turvin nopeutetaan Ylisen toiminnan loppumista.
Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kehitysvammahuollon toimialuejohtajan Tuulikki Parikan mukaan olemassa oleviin Ylisen tiloihin tehdään enää vain välttämättömiä korjaustöitä.
Ylisen tilojen toiminnallisia ja rakenteellisia puutteita on havaittu asiakkaiden viihtyvyydessä, ahtaudessa, sokkeloisuudessa, sprinklereissä, hälytysjärjestelmissä sekä työturvallisuudessa.
Edellä mainitut asiat ovat kunnossa Pitkäniemen alueelle tämän vuoden loppuun mennessä valmistuvan Pirkanmaan vaativan hoidon ja kuntoutuksen yksikössä, joka toimii avohuoltoa tukevana osaamiskeskuksena. Itse asiassa näiden tilojen on määrä valmistua lokakuun loppuun mennessä, ja ne ovat otettavissa käyttöön ensi vuoden alussa.
– Pitkäniemeen valmistuu kolmeen eri rakennukseen, eli autismiyksikköön, kehitysvammapsykiatriseen yksikköön sekä nuorten kuntoutusyksikköön, yhteensä 80 asiakaspaikkaa, Tuulikki Parikka kertoo.
Lisäksi Pitkäniemeen valmistuvat tilat jatkossa Nokian kaupungin ylläpitämälle erityiskoululle.
– Tämän vuoden aikana Ylisen asiakkaita valmennetaan muuttoon. Henkilöstö ja esimiehet kehittävät uusien toiminnallisten kokonaisuuksien sisältöä ja valmistelevat varsinaiseen muuttoon liittyviä käytännön asioita, Parikka selvittää.

Vain joitakin uusia asiakkaita

Ylisellä seisoo jo useita suljettuja yksiköitä tyhjillään.

Ylisellä seisoo jo useita suljettuja yksiköitä tyhjillään.

Ylisen kuntoutuskeskus on tarjonnut jo vuosikymmeniä kehitysvammaisen ja hänen perheensä tarpeista lähtevää yksilöllistä ja suunnitelmallista pitkäaikaista kuntouttavaa laitoshoitoa sekä lyhytaikaisia kuntoutus- ja tutkimusjaksoja.
Ylisen toiminnassa on painotettu perhekeskeisyyttä, vaikeavammaisten tarvitsemia erityispalveluja sekä kuntouttavaa ja moniammatillista erityisosaamista.
Nyt, kun toiminta Ylisellä loppuu ja pitkäaikaisen laitoshoidon määrä vähenee muutenkin, ei Yliselle oteta juurikaan uusia asiakkaita.
– Esimerkiksi ikääntymisen takia ei tulevaisuudessa tulla enää sairaanhoitopiirin järjestämään laitoshoitoon, vaan ikääntyvät kehitysvammaiset hoidetaan kuntien peruspalveluissa kuten muutkin kuntalaiset, Tuulikki Parikka kertoo.
Hänen mukaansa Yliselle tulee uusia asiakkaita vain määräaikaisille tutkimus- ja kuntoutusjaksoille, kriisihoitoon sekä rikoksen suorittaneiden vastentahtoiseen hoitoon.

Osa työntekijöistä siirtyy mukana

Muutamissa Ylisen yksiköissä on vielä asukkaita.

Muutamissa Ylisen yksiköissä on vielä asukkaita.

Joka tapauksessa kaikista Yliselläkin tällä hetkellä olevista asiakkaista huolehditaan. Heille pyritään löytämään yksilön kannalta mahdollisimman hyviä ratkaisuja.
– Kyseisten asiakkaiden yksilöllisten suunnitelmien työstämistä jatketaan yhdessä kuntien kanssa tämän kevään aikana, Parikka toteaa.
Kun asiakkaat siirtyvät Yliseltä Pitkäniemeen, osa vakinaisesta henkilökunnasta siirtyy asiakkaiden mukana.
– Jonkin verran Ylisen henkilökuntaa on hakeutunut myös kuntien perustamiin uusiin avohuollon yksiköihin. Lisäksi työntekijöitä myös eläköityy lähivuosina. Samalla asiakaspaikkojen vähentyessä määräaikaisesti täytettyjä vakansseja jätetään täyttämättä, toimialuejohtaja Parikka selvittää.
Vielä ei tiedetä, mitä Ylisen upealle alueelle sekä sen nykyisille kiinteistöille tapahtuu.
– Ylisen alue on sairaanhoitopiirin omistama. Alueen tulevaisuuden selvittely on meneillään, Parikka tyytyy toteamaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?