Pelkoa, inhoa ja toivonkipinöitä

Ylöjärvi alkaa olla viljakkalalaisille kirosana. Asia kävi erittäin selväksi viime viikon keskiviikkona, kun kaupungin järjestämä keskustelutilaisuus paikallisten terveyspalveluiden tulevaisuudesta pidettiin Viljakkalan kirjastolla.
Hätäisesti ja lyhyellä varoitusajalla kokoon kyhätty avoin tapahtuma keräsi paikan päälle niin paljon ihmisiä, ettei kaikille löytynyt edes istumapaikkaa. Sekavaa keskustelua vetänyt sosiaali- ja terveysjohtaja Anne Santalahti sai päälleen täyslaidallisen tulikivenkatkuista kritiikkiä.
Viljakkalan kirjastolla viime keskiviikkona esiintynyt Ylöjärven terveys- ja sosiaalijohtaja Anne Santalahti sai niskaansa todellisen kritiikkiryöpyn. Paikallisen terveysaseman puolesta puhui koko runsaslukuinen viljakkalalaisyleisö.
Viljakkalan kirjastolla viime keskiviikkona esiintynyt Ylöjärven terveys- ja sosiaalijohtaja Anne Santalahti sai niskaansa todellisen kritiikkiryöpyn. Paikallisen terveysaseman puolesta puhui koko runsaslukuinen viljakkalalaisyleisö.

Helmikuussa nykyiseen virkaansa valittu Santalahti oli Viljakkalassa tiukassa paikassa, sillä hän oli ainoa Ylöjärven kaupunkia edustanut henkilö koko jännitteitä täynnä olleessa tilaisuudessa. Sosiaali- ja terveysjohtajan pestiä vasta muutaman kuukauden hoitanut nainen alusti keskustelua tiiviillä avauspuheenvuorolla.
– Tämä tapahtuma perustuu Aamulehden julkaisemaan virheelliseen tietoon. Mitään kuntalaiskeskustelua ei nyt pitänyt edes olla, vaan tarkoitukseni oli käydä Viljakkala-neuvoston kokouksessa asiantuntijavieraana, Santalahti teroitti heti alkuun.
– Päätimme kuitenkin pitää tilaisuuden, koska väärä tieto oli kiirinyt jo monelle viljakkalalaiselle. Pahoittelen, että kaikille ei ole tilaa ja joillakuilla teistä voi olla vaikeuksia kuulla, mitä toiset kysyvät, hän jatkoi rauhallisesti.
Valtakunnallisiin sote- ja kuntarakenneuudistuksiin ahkerasti viitannut Santalahti korosti, ettei Ylöjärven kaupungilla ole varaa pitää yllä samanlaista terveysasemaverkostoa kuin ennen. Vaikean taloustilanteen vuoksi kaupungintalolla on pohdittu viime ajat kuumeisesti erilaisia säästökohteita, ja Viljakkalan terveysasema on nähty vahvaksi vaihtoehdoksi kulujen karsimiseen.
– Ylöjärven kolmesta terveysasemasta Viljakkalan asema on kaikkein pienin. Se on myös erittäin haavoittuva yksikkö, koska sijaisia työntekijöille ei ole oikein tarjolla. Lyhyesti sanottuna kukaan ei tule tänne, jos joku ammattilaisista sattuu vaikkapa sairastumaan, Santalahti pyöritteli.
– Lisäksi Viljakkalan terveysasemalla ei ole käytettävissään laboratorio- ja kuvantamispalveluita, joita edellytetään akuutin päivystystoiminnan asianmukaiseen toteuttamiseen, hän jatkoi.
Noin 80-päinen viljakkalalaisyleisö kuunteli sosiaali- ja terveysjohtajan tylyä viestiä korvat tarkkoina. Eri puolilta kirjastoa kuuluneet mutinat antoivat odottaa, että vapaan keskustelun avautuessa sanoissa ei säästeltäisi.

Liitostraumoja ja rajankäyntiä

Suuri osa viljakkalalaisten kysymyksistä ja kommenteista käsitteli aihetta, johon Santalahti ei lyhyen paikalliskokemuksensa vuoksi osannut sanoa juuta eikä jaata. Vuonna 2007 toteutunut Viljakkalan ja Ylöjärven kuntaliitos nousi illan aikana esiin lähes jatkuvasti.
– Miksei kaupunginjohtaja Pentti Sivunen ole täällä? Hän lupaili silloin aikoinaan viljakkalalaisille rehvakkaasti kaikenlaista, mutta toisin näyttää käyvän: meiltä viedään kaikki palvelut, keskustelun avannut paikallinen mies ärähti.
Hän kertoi muistavansa, että kaupunginjohtaja totesi Ylöjärvellä riittävän lääkäreitä tarpeen vaatiessa Viljakkalaankin.
– Kuntaliitosasioista en tiedä mitään. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on kuitenkin tehnyt linjauksen siitä, millainen henkilö voi toimia lääkärinä. Heitä ei kerta kaikkiaan ole tarjolla Viljakkalaan, Santalahti vastasi.
Vilkkaana käynyt keskustelu sai aivan erityistä väriä, kun esiin nostettiin ensi vuoden alussa voimaan tuleva lakimuutos. Kuntarajat ylittävässä terveyspalveluiden hakemisessa nähtiin mahdollisuuksia, joita kaupunki ei kenties ollut ymmärtänyt hyödyntää.
– Miksei Ylöjärvi voi palkata Viljakkalan terveysasemalle toista lääkäriä ja tehdä yhteistyötä Itä-Ikaalisten suuntaan, josta tultaisiin tänne mielellään? kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa vaikuttava Mauri Heiska (ps.) kysyi.
Santalahden mukaan asiaa on katsottu toistaiseksi vain toisesta näkökulmasta: useiden viljakkalalaisten uskotaan asioivan vuodenvaihteen jälkeen Hämeenkyrön terveyskeskuksessa. Häntä harmitti, että vielä keskeneräinen suunnitelma oli vuotanut lehdistön kautta julkisuuteen ennen aikojaan.
Sote-johtaja sai osakseen kritiikkiä, joka lipesi välillä henkilökohtaisuuksiin. Kärkevät kommentit tuntuivat lisääntyvän erityisesti sen jälkeen, kun Santalahti oli todennut Viljakkalalla olleen ongelmia terveyspalveluidensa hoitamisessa jo itsenäisyytensäkin aikaan.
– Olisin toivonut virkahenkilöltä toisenlaista asennetta tällaiseen keskustelutilaisuuteen, Viljakkala-neuvoston varapuheenjohtaja Esko Erkkilä tuhahti.

”500 asiakasta pelastaisi aseman”

Noin tunnin mittaiseksi kaavailtu keskustelu venähti hieman suunniteltua pidemmäksi, kun viljakkalalaisten kommenttitulva ei ottanut loppuakseen. Myös muutaman paikallisen verkkaiseen tahtiin kertomat tarinat Ylöjärven terveyskeskuksen palveluista veivät aikaa tiukalta asiakeskustelulta.
Keskustelun jälkeen kirjastolla alkoi illan alkuperäinen päätapahtuma, Viljakkala-neuvoston kokous. Suljetuin ovin käydyssä luottamushenkilöiden tilaisuudessa Anne Santalahti antoi selvyyttä muutamaan avoimeksi jääneeseen kysymykseen.
Tippuipa neuvoston syliin pienoinen uutispommikin.
– Santalahden mukaan noin 500 uutta asiakasta riittäisi säilyttämään Viljakkalan terveysaseman statuksen ennallaan, puheenjohtaja Tiina Isosaari pamautti Ylöjärven Uutisille.
Isosaaren näkemyksen mukaan tarvittava asiakasmäärä on mahdollista haalia kasaan kansalaisaktiivisuuden avulla. Vuodesta 2011 lähtien suomalaisten on nimittäin ollut mahdollista hakea siirtoa toisen terveyskeskuksen piiriin oman kuntansa sisällä.
– Moni neuvoston jäsen kuuli tästä vasta keskiviikon kokouksessa. Asiasta ei ollut tiedotettu Ylöjärvellä juuri ollenkaan, mikä herätti ihmettelyä, Isosaari totesi.
Historiallisesti Viljakkalaan kuuluvista Karhen ja Nisunperän kylistä on viime vuosina asioitu Ylöjärven kantakaupungin terveyskeskukseen. Mikäli näiden kylien asukkaat päättäisivät haluta hoitaa terveyttään mieluummin Viljakkalassa, ei paikallisen terveysaseman toimintaa siis ehkä sittenkään tarvitsisi supistaa.
Ylöjärven Uutiset ei tavoittanut Anne Santalahtea kommentoimaan asiaa. Sosiaali- ja terveysjohtaja jäi keskiviikkoillan jälkeen parin viikon lomalle.
– Neuvostomme on yksimielisesti terveysaseman säilyttämisen kannalla. Lisäksi haluamme Viljakkalaan uuden aihetta käsittelevän keskustelutilaisuuden, Tiina Isosaari linjasi.

+++++
Viljakkalan terveysaseman tulevaisuutta sivuava Ylöjärven vuoden 2014 talousarvio on kaupunginhallituksen käsiteltävänä vielä marraskuun 18. päivä. Lopullisesti asiasta päätetään kaupunginvaltuuston istunnossa joulukuun puolivälissä.