Maakauppa poiki kovan väännön valtuustossa

Keskusta ei kaupungin säästötalkoiden vuoksi olisi halunnut ostaa kuolinpesän tarjoamaa tonttia.
Valtuuston pihdeissä pitkään ollut tontti (rajattu punaisella) sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Keijärven rannalla.
Valtuuston pihdeissä pitkään ollut tontti (rajattu punaisella) sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Keijärven rannalla.

Viime viikon torstaina kokoontunut Ylöjärven kaupunginvaltuusto kävi pitkän ja kiivaan väittelyn Asuntilan eteläpuolella sijaitsevan metsätontin ostosta. Pinta-alaltaan 11,3 hehtaarin suuruista tilaa oli tarjonnut kaupungille eräs kuolinpesä.
Hintapyyntö oli 365 000 euroa, mikä oli monelle valtuutetulle liikaa. Äänestyksen jälkeen kauppa kuitenkin vahvistettiin numeroin 35–15 (yksi tyhjä).
Varsin tavanomaiselta maakaupalta vaikuttaneen liiketoimen kyseenalaisti ensimmäisenä keskustan Markku Mäki-Ventelä. Hänen mukaansa oli kummallista, että muutoin säästöjä jatkuvasti ja kaikkialta hakeva kaupunki ryhtyisi tämän mittaluokan tonttihankintaan.
– Kun kerran säästää pitäisi, niin säästettäisiin näissä isoissa investoinneissakin. Kaupungilla on asuntotuotantoonsa tarpeeksi maata, kaupan hylkäämistä puolueensa tuella esittänyt Mäki-Ventelä tiivisti.
Kokoomuksen Mika Kotiranta vastasi soraääniin toteamalla, että kauppa on kaikin puolin järkevä. Hänen mielestään käsillä ollut tarjous oli hyvin tyypillinen tapaus, josta ei yleensä kieltäydyttäisi.
– Kun omistajalla on halua myydä tontti – vieläpä meidän kannaltamme edulliseen hintaan – en näe mitään syytä torjua kauppaa. Jos kaupunki toteuttaa sitä aktiivista maapolitiikkaa, jota se tavoittelee, tämä maa-ala ilman muuta ostetaan, Kotiranta sanoi.
Kauppaa puoltavia kannanottoja kuului myös valtuustosalin toiselta laidalta. Vasemmistoliiton Rauno Kesseli ja SDP:n Seppo Peltola ilmoittivat oitis olevansa Kotirannan kanssa samoilla linjoilla.
– Ihmettelen keskustan lyhytjänteistä maapolitiikkaa tässä asiassa. Ostettava tontti on aivan Asuntilan kaava-alueen vieressä, joten kaupunginosaa voisi hyvin laajentaa sinne sitten, kun on tarvis, Kesseli totesi.
Perussuomalaiset vei ostopäätöksen ensin ryhmien väliseen neuvotteluun ja ehdotti sitten käsittelyn siirtämistä myöhemmäksi. Lopulta valtuuston enemmistö kuitenkin sinetöi kaupan, kenties osin pitkän linjan poliitikko Liisa Schalin (vas.) lausunnon vuoksi.
– Ei ole järkeä tingata näin pienestä rahasta. Tämä kauppa on edullinen ja satsaus tulevaisuuteen. Siksi se on tehtävä nyt, 81-vuotias valtuustokonkari sanaili pitkällä kokemuksellaan.

Maata ostettu jo yli kahdella miljoonalla

Kaupunginjohtaja Pentti Sivusen mukaan Ylöjärvi on käyttänyt tänä vuonna rahaa maakauppoihin yhteensä 2,5 miljoonan euron verran. Määrä on hänen mielestään kaikin puolin järkevä.
– Mielestäni on hyvää maapolitiikkaa, että kaupungilla on koko ajan tontteja, joita myydä eteenpäin, Sivunen kommentoi.

Comments are closed.