Parempi Elo ry:n lahjoitus on auttanut jo kuutta ylöjärveläisnuorta kohti työllistymistä

Juuso löysi oikean polun

Kun ylöjärveläinen Juuso Myyrä ponnisti lukion jälkeen ammattikorkeakouluun, tulevaisuus näytti vielä valoisalta. Puolitoista vuotta myöhemmin vuonna 2009 Myyrä huomasi opiskelevansa itselleen epäsopivalla alalla. Koulun keskeytyksen jälkeen Myyrä löysi itsensä yhteiskunnan rattaiden ulkopuolelta.
Lopulta apuun riensi Etsivän nuorisotyön Sumuvalo-projekti, joka auttoi Myyrää Parempi Elo -hyväntekeväisyysjärjestön lahjoituksen avulla.
Juuso Myyrää hymyilyttää. Mahdollisuus näyttää osaamistaan töissä on sytyttänyt nuorukaisessa uuden tekemisen innon.

Juuso Myyrää hymyilyttää. Mahdollisuus näyttää osaamistaan töissä on sytyttänyt nuorukaisessa uuden tekemisen innon.

– Koulun lopetettuani pääsin vielä parina kesänä kivitöihin, mutta sen jälkeen lojuin työttömänä kotona. Päivärytmikin vähän katosi, kun ei ollut mitään tekemistä, Juuso Myyrä kertoo.
Etsivän nuorisotyön avulla Myyrä pääsi kehittämään arjen hallintaa Ylöjärven työllisyyspalveluiden työ- ja toimintakeskukseen.
Työ- ja toimintakeskuksen starttipaja antaa tukea nuoren omassa elämäntilanteessa ja tarjoaa kuntouttavan työtoiminnan asiakkaille mielekästä ja kehittävää tekemistä.

Näyttöhalut nousivat esiin

Kun Myyrän tahto ja innokkuus huomattiin starttipajassa, hänelle tarjottiin mahdollisuutta työharjoitteluun urheiluvälinekauppa Intersport Elossa.
– Pääsin muun muassa varastoimaan, myymään ja hinnoittelemaan. Työ oli vaihtelevaa ja mielenkiintoista. Viihdyin siellä todella hyvin. Työyhteisö oli mukava, joten uskalsin kysyä kaikista mieltä askarruttavista asioista, Myyrä selvittää.
Nuorukainen on erityisen tyytyväinen siitä, että hänelle tarjottiin mahdollisuus näyttää osaamistaan.
– Sain osoittaa, että olen työkykyinen ja pystyn hoitamaan työtehtäviä siinä, missä muutkin. Päätin tehdä työni niin hyvin kuin mahdollista.
Paikka Intersportissa aukesi Myyrälle Kauppakeskus Elon johdon sekä ylöjärveläisyrittäjien perustaman hyväntekeväisyysjärjestön Parempi Elo ry:n lahjoituksen myötä.
Parempi Elo ry lahjoitti viime marraskuussa järjestetyssä hyväntekeväisyysgaalassa 20 000 euroa Ylöjärven Etsivän nuorisotyön Sumuvalo-projektille. Hyväntekeväisyysjärjestön mielestä syrjäytyminen yhteiskunnasta on todellinen uhka yhä useammalle nuorelle.

Työkokeilu motivoi nuoria

Ylöjärvellä Etsivän nuorisotyön toinen työntekijä on ollut jo parina vuotena kehittämässä jatkopolutusta työ- ja toimintakeskuksessa oleville nuorille.
– Parempi Elo ry:n lahjoittaman rahan avulla meidän on ollut mahdollista tarjota nuorille palkallista työtä, jossa nuori pääsee kokeilemaan osaamistaan alalla, joka häntä itseään kiinnostaa, Etsivän nuorisotyön ohjaaja Jonna Pauhe kiittelee.
– Laskimme, että työehtosopimuksen mukaisella palkalla pystymme palkkaamaan kymmenisen nuorta kuukaudeksi eri työpaikkoihin, Pauhe lisää.
Työharjoitteluun valittavilta nuorita edellytetään tiettyjen kriteerien täyttämistä.
– Vaadimme nuorelta luotettavuutta. Nuoren täytyy pitää kiinni aikatauluista sekä osoittaa muutenkin innokkuutta ja tarmokkuutta, starttipajan ohjaaja Eija-Stiina Lammi sanoo.
Hänen mukaansa nyt tarjottu mahdollisuus on toiminut hyvänä motivaattorina starttipajan nuorille.
– Kun joku nuorista onnistuu, muutkin nuoret innostuvat yrittämään entistä enemmän. Ja tietysti myös työstä saatava palkka kasvattaa motivaatiota, Lammi toteaa.

Työelämässä kovat vaatimukset

Täältä Kauppakeskus Elon Intersportista löytyi Juuso Myyrälle toivottu harjoittelupaikka.

Täältä Kauppakeskus Elon Intersportista löytyi Juuso Myyrälle toivottu harjoittelupaikka.

Juuso Myyrä on kuudes Parempi Elo ry:n lahjoittamilla varoilla työharjoitteluun päässyt nuori.
Aiemmin mukana olleista yksi nuori on jatkanut työkokeiluun, yksi on lähtenyt opiskelemaan, yksi on jäänyt isyyslomalle, yksi on palannut työ- ja toimintakeskukseen ja yhden harjoittelu on vielä kesken.
Näiden nuorten tukena on kuntoutusohjaaja. Hän saa ohjattavakseen työ- ja toimintakeskuksesta nuoria, joilla katsotaan olevan mahdollisuus lähteä etsimään koulutus-, harjoittelu-, tai työpaikkaa.
– Nämä nuoret tulevat minun hoteisiini, ja yritän löytää heille sopivan jatkopaikan heidän omien toiveidensa mukaisesti. En tietenkään etsi mitään valmiiksi mutta kuljen nuoren rinnalla ja annan ideoita sekä vinkkejä, kuntoutusohjaaja Mia Piironen kertoo.
Hänen mukaansa ohjattavalla nuorella pitää olla työelämävalmiudet kunnossa ennen jatkopolutusta.
– Työelämän vaatimukset ovat kovat. Monesti pelkkä työnhaku käy työstä. Pettymystenkin jälkeen täytyy yrittää tsempata, Piironen muistuttaa.
Hän toivoo, että nuoret uskaltaisivat tehdä tarvittaessa jonkin aikaa myös epämukavaa työtä. Melko harvoin nuorelle tarjotaan heti unelmien mukaista työpaikkaa.
– Työkokemus auttaa aina seuraavan paikan hakemisessa, on se kokemus mistä työstä tahansa. Kun saa jalan työpaikan oven väliin, koskaan ei tiedä, minkälainen ura sieltä aukeaa.
Piironen myöntää, että työpaikat yrityksissä ovat kiven alla etenkin nykyisessä taloustilanteessa.
– Monelle yrittäjälle palkkakustannukset ovat suurin este uuden työntekijän ottamiselle. Moni nuori on kuitenkin päässyt haluamaansa yritykseen, kun olemme voineet auttaa palkkauksessa, kuntoutusohjaaja sanoo.
Piironen lupaa nuoria palkkaaville työnantajille oman tukensa.
– Menen tarvittaessa nuoren kanssa työpaikalle muutamaksi päiväksi. Autan siis työnantajaa nuoren sopeuttamisessa. Pääsääntöisesti yrityksissä on ollut hyvä vastaanotto, Piironen kertoo ja sanoo toivovansa, että yhteistyö yritysten kanssa tiivistyy.
– Toivottavasti yritykset olisivat meihin yhteydessä.

Kynnys kasvaa ajan kuluessa

Etsivällä nuorisotyöllä on tänä vuonna ollut Ylöjärvellä 84 asiakasta. Tiettävästi heidän lisäkseen Ylöjärvellä on huomattava määrä sellaisia syrjäytyneitä tai syrjäytymisvaarassa olevia nuoria, joista kukaan ei osaa ilmoittaa.
– Nuori voi olla hyvinkin pitkään syrjässä, ennen kuin joku saa hänestä kopin, Etsivän nuorisotyön ohjaaja Jonna Pauhe kiteyttää.
Hänen mukaansa yllättävän monella hieman syrjään ajautuneella nuorella esiintyy jonkinasteista sosiaalisten tilanteiden pelkoa.
– Kun arkailee muita ihmisiä, on vaikea lähteä kurssille tai työkokeiluun. Mitä pidemmäksi aikaa ihminen jää kotiin, sitä isommaksi kynnys alkaa toimia kasvaa, Pauhe sanoo.
Syrjäytyneiden nuorten eteen tehdään kuitenkin Ylöjärvellä kovasti töitä. On hienoa, että kaupungista löytyy Parempi Elo ry:n tapaisia tahoja, jotka haluavat auttaa.
– Meillä on kyllä henkilöstöresursseja, mutta rahat loppuvat aina jossain vaiheessa. Nyt olisi kuitenkin vielä muutamalle nuorelle tarjolla mahdollisuus palkalliseen työharjoitteluun, Pauhe mainostaa.
Juuso Myyrä on tyytyväinen, että hän tarttui edellä mainittuun mahdollisuuteen.
– Voin suositella vastaavaa polkua muillekin. Kun sain tämän mahdollisuuden, olen huomannut haluavani päästä entistä kovemmin työelämään, sanoo Myyrä, joka kävi juuri äskettäin allekirjoittamassa uuden, viikon mittaisen työsopimuksen Intersport Elon kanssa.

Yksi kommentti

 1. Jeesus on tie totuus ja elämä

  Katselkaa kukkia, kuinka ne kasvavat: eivät ne työtä tee eivätkä kehrää. Kuitenkin minä sanon teille: ei Salomo kaikessa loistossansa ollut niin vaatetettu kuin yksi niistä.
  Jos siis Jumala näin vaatettaa kedon ruohon, joka tänään kasvaa ja huomenna uuniin heitetään, kuinka paljoa ennemmin teidät, te vähäuskoiset!
  Älkää siis tekään etsikö, mitä söisitte ja mitä joisitte, älkääkä korkeita tavoitelko.
  Sillä näitä kaikkia maailman pakanakansat tavoittelevat; mutta teidän Isänne kyllä tietää teidän näitä tarvitsevan.
  Vaan etsikää Jumalan valtakuntaa, niin myös nämä teille annetaan sen ohessa. Luuk.12: 27-31

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?