Kaupunginvaltuuston syyskauden avaus koputeltiin läpi puolessa tunnissa

Kokous kuin kanan lento

Kansan ääni kuuluu taas. Vuoden alussa nelivuotisen toimikautensa aloittanut Ylöjärven kaupunginvaltuusto piti viime torstaina ensimmäisen kokouksensa kolmen kuukauden kesätauon jälkeen.
Syyskauden avajaisistunto oli anniltaan harvinaisen kevyt. Vain kolmen päätettävän asian esityslista ei synnyttänyt juuri minkäänlaista keskustelua, ja kokouspalkkiot kuitattiin sangen lyhyellä istumalihasten käytöllä.
Tunnelman kepeys ei kaikkia miellyttänyt. Sanaisen arkkunsa aiheesta avasi muiden muassa perussuomalaisten Pertti Johansson.
Ylöjärven kaupunginvaltuuston viimeviikkoinen kokous oli lyhyt ja ytimekäs. Suuren osan istuntoon kuluneesta puolituntisesta vei demarivaltuutettujen Seppo Peltolan ja Pasi Kallion syntymäpäiväkukitus. Peltola täytti kesällä 70 ja Kallio 50 vuotta.

Ylöjärven kaupunginvaltuuston viimeviikkoinen kokous oli lyhyt ja ytimekäs. Suuren osan istuntoon kuluneesta puolituntisesta vei demarivaltuutettujen Seppo Peltolan ja Pasi Kallion syntymäpäiväkukitus. Peltola täytti kesällä 70 ja Kallio 50 vuotta.

– Onneksi kokoukseen sattuivat edes nämä demariedustajien Seppo Peltolan ja Pasi Kallion syntymäpäiväkukitukset, jotta oli jotain järkeä tulla paikalle, ensimmäistä kauttaan ps-leirissä vaikuttava Johansson tuhahti puheenvuorossaan.
Muilta edustajilta kritiikki jäi enemmän tai vähemmän mutinan asteelle. Viimeksi Ylöjärven kaupunginvaltuusto piti näin lyhyen kokouksen viime vuoden maaliskuussa, jolloin asialistalla oli yksi ainoa pykälä.
Kuntalain mukaan vaaleilla valitun valtuuston on kuitenkin kokoonnuttava niinä ajankohtina, jotka se on aiemmin päättänyt tämänkaltaisille istunnoille pyhittää. Ylöjärvellä vuoden kaikki kokouspäivämäärät lyötiin lukkoon heti istuvan valtuuston ensimmäisessä kokouksessa tammikuussa.
– Kokouksia yhdistetään mahdollisuuksien mukaan. Nyt listalla oli kuitenkin asioita, joita ei voinut siirtää seuraavaan kokoukseen, kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Veli-Matti Antila huomautti Ylöjärven Uutisille.
Perussuomalaisia tämänkertaisessa kokouksessa tuntui häiritsevän etenkin sen hinta. Jokainen valtuuston kokoontuminen näet kuluttaa ylöjärveläisten verovaroja hieman alle 6 000 eurolla. Riviedustajan yhdestä kokouksesta saama korvaus on kaupungin palkkiosäännön mukaan 110 euroa ja puheenjohtajana toimivan valtuutetun 165 euroa.
Monesta muusta leiristä kuitenkin muistutettiin, että pientä säästöä sentään tehtiin.
– Säästöä tuli, kun keskiviikon valtuustoinfo siirrettiin kokouksen yhteyteen samalle päivälle, Tapani Tienari (kesk.) järkeili.
Normaalisti valtuutetut saavat rahallisen korvauksen sekä kokouksesta että infotilaisuudesta.

Juuritien toiminta sai siunauksensa

Kiireellisimpänä asiana valtuusto päätti Juuritielle parhaillaan nousevan kehitysvammaisten asumispalveluyksikön kohtalosta. Virallista päätöstä toiminnan käynnistämisestä uusissa tiloissa ei ollut ennen viime viikkoa tehty.
Pertti Johanssonin mielestä asiaa käsiteltiin puoli vuotta myöhässä.
– Jos nyt esittäisin tätä palautettavaksi hallituksen käsittelyyn, ei asialle ehdittäisi tehdä yhtään mitään. Ihmiset muuttavat yksikköön jo lokakuussa, Johansson puhisi.
Ensimmäistä kertaa valtuuston tentattavana esiintynyt terveys- ja sosiaalijohtaja Anne Santalahti vastasi kritiikkiin tyynesti. Hänellä ei ollut tietoa, miksi edellinen viranhaltija ei tuonut asiaa päätettäväksi jo aiemmin.
– Käsittääkseni tässä on kuitenkin edetty ihan avustushankkeiden ja rakennuspäätösten mukaisella tavalla, Santalahti kuittasi.
Aiheesta ei keskusteltu tämän enempää. Juuritien ryhmäasuntojen asumispalvelut päätettiin tuottaa kaupungin omana toimintana marraskuusta lähtien. Lokakuussa lopullisesti valmistuvaan rakennukseen on määrä tulla yhteensä 15 asuntoa.

Lievealuealoite ei edennyt

Juhlapuheen vuosia täyttäneille demaripäättäjille lausui heidän puoluetoverinsa, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Leena Joensivu (vas.).

Juhlapuheen vuosia täyttäneille demaripäättäjille lausui heidän puoluetoverinsa, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Leena Joensivu (vas.).

Myös valtuuston kaksi muuta käsiteltävää asiaa olivat pitkälti läpihuutojuttuja. Kerran kokouksessa sentään äänestettiin, kun päättäjien pihdeissä oli valtuustoaloite, jolla haettiin muutosta kaupungin rakennuspykäliin.
Perussuomalaisten valtuustoryhmän alulle panemassa aloittessa ehdotettiin, että asemakaavojen ulkopuolisen rakentamisen seudullisista periaatteista tingittäisiin hieman. Ryhmä näki ongelmallisena taajama-alueiden ympärille muodostuvat niin sanotut lievealueet, joille ei saisi rakentaa ennen niiden kaavoittamista.
– Mikäli tällainen lievealue-käsite tulee, se on erittäin haitallista etenkin Kurun ja Viljakkalan rakentamiselle. Varsinkaan, kun näillä alueilla ei ole mitään kaavoituspaineita, Hannu Ruuska (ps.) kommentoi.
Aloitteessa tavoiteltu kahden vuoden aikaraja – jonka jälkeen lievealue olisi pakko kaavoittaa – ei kuitenkaan toteutunut. Kaupunginhallituksen kielteinen kanta asiaan pysyi voimassa äänin 33–16. Kaksi valtuutettua äänesti tyhjää.
Uusille kerrostaloille jatkoaikaa
Kolmantena asianaan Ylöjärven kaupunginvaltuusto päätti myöntää Kirkonseudulle kaavaillulle Kultaniityn korttelille lisää rakennusaikaa. Urakasta vastaava SRV Rakennus Oy oli elokuussa pyytänyt, josko se saisi käydä töiden kimppuun vasta vuoden loppuun mennessä.
Syyksi siirrolle rakennusliike kertoi suunniteltujen kerrostalojen alla olevan pohjaveden sijainnin. Keväällä yritys teetti aiheesta asiantuntijatutkimuksen, jonka tulosten myötä rakennusten arkkitehtuuria piti muuttaa.
Kolmen uuden kerrostalon on määrä nousta Leijatien länsipuolelle ensi vuonna.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?