Ulkomaalaisten matkailijoiden määrä laskussa

Soittokierros ylöjärveläisille majoitusyrittäjille kertoo, ettei taloustaantuma ole ainakaan vielä iskenyt kovin pahasti kotimaan matkailuun. Ylöjärvelläkin on riittänyt yöpyviä matkailijoita kohtalaisen mukavasti. Kenties talousahdinko tuntuu kovemmin Keski- ja Etelä-Euroopassa, sillä ulkomaalaisia matkailijoita on vieraillut Ylöjärvellä tavallista vähemmän.
Haverin matkailuyrittäjä Markku Pyykkö on tyytyväinen lomamökkien menekkiin tänä kesänä. (arkistokuva)
Haverin matkailuyrittäjä Markku Pyykkö on tyytyväinen lomamökkien menekkiin tänä kesänä. (arkistokuva)

– Aiempina vuosina meillä on ollut melko runsaastikin matkailijoita Keski-Euroopasta, mutta esimerkiksi juuri nyt täällä majoittuu vain yksi brittiperhe, Haverin kultakaivoksen matkailualueella majoitustoimintaa pyörittävän Kultahaverin Vapaa-aika Oy:n yrittäjä Markku Pyykkö kertoo.
Pyykkö on kuitenkin kohtalaisen tyytyväinen mökkiensä täyttöasteeseen.
– Olemme tavoitteessa tai ehkä jopa vähän sen yli. Tällä hetkellä majoittujia näyttää riittävän elokuun 20. päivään saakka, ja eiköhän yöpyjiä tule sen jälkeenkin.
Pyykön mukaan matkailijat ovat tänä kesänä viipyneet aiempaa pidempään.
Moni asiakas ottaa mökin itselleen jopa viikoksi kerrallaan, kun aiemmin vaihtuvuus on ollut suurempaa.
– Nykyinen tilanne on tietysti hieno juttu minulle. Ei tarvitse tehdä niin paljon työtä mökkien kunnostamiseksi vieraiden jäljiltä, matkailuyrittäjä toteaa.
Pyykkö aikoo aiemmista vuosista poiketen sulkea majoituspalvelut syyskuussa, jos mitään yllättävää ei tapahdu.
– Se on ensimmäinen kerta omalla kohdallani, kun en jatka tätä toimintaa ennen kuin kenties ensi keväänä, yrittäjä sanoo.

Matkailijoita joka puolelta Suomea

Asuntovaunulla voi majoittua muun muassa Haverissa ja Peltomäen retkeilyalueella.
Asuntovaunulla voi majoittua muun muassa Haverissa ja Peltomäen retkeilyalueella.

Kurun Länsi-Aureessa, Aurejärven eteläkärjessä, majoitusta tarjoava Aineslahden matkailutila on Haverin tapaan päässyt kesän tavoitteeseen yöpyjien määrässä.
– Väkeä on käynyt ihan mukavasti ja lisää on vielä tulossa. Ihmisiä on saapunut joka puolelta Suomea, pohjoisesta, idästä ja Tampereeltakin. Sen sijaan ulkomaalaisia ei ole vielä tänä kesänä näkynyt aiempien vuosien tapaan, yrittäjä Reijo Aineslahti kertoo.
Hän odottaa, että myös loppukesä sujuu suotuisissa merkeissä.
– Mökit ovat aika hyvin varattu myös loppukesälle, mutta toki vapaatakin on vielä jonkin verran. Uskon, että tulevat viikotkin  menevät oikein hyvin, Aineslahti miettii.
Lakialassa sijaitsevat Sammatin tilan lomamökit ovat tänäkin kesänä olleet ahkerassa käytössä.
– Meillä on ollut pari mökkiä pidemmillä varauksilla. Meillä oli tavoitteenakin, että tänä kesänä otamme mielellään pitkiä varausjaksoja ja se on toteutunut, Sammatin tilaa pyörittävä Suvi Rajala viestittää.
Hänen mukaansa matkailijoita on ollut tänä kesänä tavalliseen tapaan.
– Kaksi mökkiämme on vuokrattu jo käytännössä koko kesäksi. Täällä on käynyt sekä suomalaisia että ulkomaalaisia. Viime päivinä on vielä tullut joitakin yksittäisiä varauksia, Rajala selvittää.

Venäläisten osuus on vähentynyt

Urkin piilopirtin hotelli tarjoaa yöpymysmahdollisuuden enimmillään 40 hengelle. (arkistokuva)
Urkin piilopirtin hotelli tarjoaa yöpymysmahdollisuuden enimmillään 40 hengelle. (arkistokuva)

Karhella ja Haverissa sijaitsevissa Muotiaisten lomamökeissä on puolestaan käynyt todellinen kuhina reilun kuukauden ajan.
– Vilkkain kausi alkoi viikko ennen juhannusta. Elokuulla mökeissä on vielä jonkin verran tilaa, majoitusyrittäjä Teuvo Hakanen kertoo.
– Odotan kuitenkin, että ulkomaalaiset saapuvat elo-syyskuussa, kun Keski- ja Etelä-Euroopassa alkaa lomakausi. Olemme saaneet sieltä jo yhteydenottoja, hirsihuviloita ja mökkejä asiakkaidensa käyttöön tarjoava Hakanen lisää.
Hän kuitenkin myöntää, että ulkomaalaisten matkailijoiden määrä on vähentynyt aiemmista vuosista.
– Isoimmat huvilamme olivat aiempina vuosina jopa 80 prosenttisesti ulkomaalaisten käytössä. Nyt kotimaiset matkailijat muodostavat suurimman osan asiakaskunnasta, Hakanen sanoo.
Etenkin venäläisten matkailijoiden määrä on vähentynyt selvästi.
– Pietarin ja Moskovan alueelta tuli jokunen vuosi sitten todella paljon matkailijoita, mutta nyt venäläiset etsivät vieläkin arvokkaampia kohteita. He haluavat todellista luksusta uima-altaineen, Hakanen kertoo.