KuruFest kasvoi myös Ylöjärven keskustaan

Klassisen musiikin ystävien joukossa vahvaksi perinteeksi kasvanut KuruFest tarjoili kulttuurin ystäville jälleen viime viikonloppuna monipuolisen kattauksen. Kolmipäiväinen festivaali laajeni ensimmäistä kertaa Kurun alueelta Kanta-Ylöjärvelle, ja heikohkoksi jääneestä yleisömäärästä huolimatta uuteen aluevaltaukseen oltiin hyvin tyytyväisiä.
KuruFestin sunnuntainen päätöskonsertti ei onnistunut houkuttelemaan Ylöjärven kirkkoon suuryleisöä vielä tänä vuonna. Paikalle tulleet musikin ystävät saivat nauttia mitä taitavimmasta klassisen musiikin esityksestä.
KuruFestin sunnuntainen päätöskonsertti ei onnistunut houkuttelemaan Ylöjärven kirkkoon suuryleisöä vielä tänä vuonna. Paikalle tulleet musikin ystävät saivat nauttia mitä taitavimmasta klassisen musiikin esityksestä.

KuruFestin toinen taiteellinen johtaja, Heini Lehto, viettää festivaaliviikonlopun jälkeen hyvin ansaittua lomaa. Tapahtuman järjestely alkaa vuosittain jo ennen joulua, ja organisointivastuu jakaantuu lähes kokonaan Heini Lehdolle ja hänen veljelleen Tuomas Lehdolle.
– Koko puoli vuotta ennen tapahtumaa tehdään ahkerasti töitä, joten viikonlopun jälkeen on aina sohvalevon tarpeessa, Heini Lehto lausahtaa.
Seitsemättä kertaa vietetyn, muun muassa kamarimusiikkiin keskittyvän festivaalin järjestelyissä on osansa myös Parkkuun Kyläyhdistyksellä ja Ylöjärven kaupungin kulttuuritoimella.
– Kaikki osallistuminen on mittaamattoman arvokasta. Parkkuun Kyläyhdistys hoitaa käytännön järjestelyn lauantaisissa iltamissa ja kaupungin tapahtumalle antama rahallinen tuki mahdollistaa sen, että me järjestäjät pääsemme edes hieman plussan puolelle.
Ainakin kahtena ensimmäisenä vuonna järjestäjät tekivät tapahtumalla tappiota, ja nytkin tavoitteena on vain kattaa kaikki kiinteät kulut sekä maksaa esiintyjille kulukorvaukset. Mikä siis saa KuruFestin taiteelliset johtajat järjestämään tapahtuman talkoohengessä vuodesta toiseen?
– Suomalaisiin festivaaleihin taitaa kuulua se perusajatus, että voittoa ei tehdä vaan tavoite on hauskanpidossa. Olemme alusta asti järjestäneet tapahtumaa itse siksi, että se antaa meille mahdollisuuden soittaa festivaaleilla meille tärkeiden muusikkojen kanssa, Lehto tiivistää.
KuruFest on saanut alkunsa jo 1990-luvun alkupuolella, kun Heini ja Tuomas Lehto kävivät vanhempiensa ja tuttavaperheensä kanssa pitämässä Parkkuussa kesäkonsertteja.
– Tuomaksen ensimmäinen sellonopettaja Anja Maja oli Länsi-Teiskosta, joten Parkkuun Seuratalo oli silloin kesäkonserteille sopiva paikka. Niihin lapsuusmuistoihin palatessamme keksimme koko KuruFestin seitsemän vuotta sitten.

”Kirkossa on aivan mieletön akustiikka”

Anna-Liisa Leppälahti (vas.) ja Ritva Kokko eläytyivät kuuntelemaan Schubertia.
Anna-Liisa Leppälahti (vas.) ja Ritva Kokko eläytyivät kuuntelemaan Schubertia.

Tänä vuonna KuruFestin konsertteja järjestettiin muuallakin kuin Kurussa. Perjantainen avauskonsertti pidettiin perinteiseen tapaan Kurun kirkossa ja lauantaiset huippusuositut iltamat Parkkuun Seuratalolla.
Näiden lisäksi kaupungintalon Ylöjärvi-salissa nautitiin launtaina iltapäivällä lasten konsertista ja tapahtuman päätöskonsertti soitettiin sunnuntai-iltana Ylöjärven kirkossa.
– Oli mahtavaa voida laajentaa tapahtumaa myös muualle Ylöjärvelle, jotta kaikki saavat mahdollisuuden tulla konsertteihin ilman pitkää matkustusta, Lehto pohtii.
Erityisesti Ylöjärven kirkko saa häneltä kiitosta.
– Tiesin etukäteen, että kirkossa on loistava flyygeli, mutta kirkon akustiikka oli jotain aivan mahtavaa. Kaupungintalon akustiikka ei ole klassisille konserteille paras mahdollinen, mutta viihtyisyydessään se tarjoaa lastenkonserteille oivan ympäristön.
Kanta-Ylöjärvellä pidetyt konsertit eivät keränneet vielä tänä  vuonna kovin suurta yleisöä osakseen, mutta ajatuksissa on pitää festivaali samassa laajuudessaan ensi vuonnakin.
– Meiltä käytiin päätöskonsertin jälkeen toivomassa, että tulisimme ensi vuonnakin, joten ainakin paikalle löytäneet nauttivat kuulemastaan.
KuruFestin taiteelliset johtajat saavat muutenkin kuulla ilahduttavaa palautetta koko tapahtuman ajan.
– Eräskin ihminen kävi kiittelemässä meitä, että tällä elämyksellä jaksaa taas vuoden eteenpäin, Lehto hymyilee.
Jos oikein hyvin käy, voidaan tulevaisuuden KuruFesteillä kuulla Kurun kirkon restauroitujen urkujen sointia.
– Tiesimme jo tänä vuonna, että urut on uudessa uskossa. Emme voineet kuitenkaan hyödyntää niitä, sillä kukaan omasta muusikkopiiristämme ei ole urkujen taituri. Emme kuitenkaan  sulje niitä pois tulevista tapahtumista, Lehto vinkkaa.

Tarjolla loistavaa nuoruuden intoa

Sunnuntain päätöskonsertissa esiintyivät viulisti Ville Koponen, pianisti Roope Gröndahl ja sellisti Tuomas Lehto. Ohelmassa oli tarjolla Schubertia.
Sunnuntain päätöskonsertissa esiintyivät viulisti Ville Koponen, pianisti Roope Gröndahl ja sellisti Tuomas Lehto. Ohelmassa oli tarjolla Schubertia.

Ylöjärveläiset Ritva Kokko ja Anna-Liisa Leppälahti nautiskelivat KuruFestistä peräti kolmen konsertin verran. Perjantaina he olivat avajaiskonsertissa, lauantaina Parkkuun Seuratalon iltamissa ja sunnuntaina päätöskonsertissa. Rouvat ovat hyvin tyytyväisiä, että tapahtuma laajeni tänä vuonna myös Ylöjärven keskustaan.
– Olemme käyneet jo monena vuonna KuruFesteillä, ja konsertti Ylöjärven kirkossa oli hieno uudistus. Musiikki tapahtumassa on aina todella korkeatasoista ja koko ohjelma huippuluokkaa, he kiittelevät.
Tänä vuonna heidän mieleensä oli erityisesti Parkkuussa esiintynyt Pushkin Quintett. Viidestä 22–23-vuotiaasta muusikosta koostuva orkesteri valoitti naiset raikkaalla menollaan.
– Sellaista nuoruuden intoa on hieno katsoa. He eivät todellakaan säälineet soittimiaan tai seuranneet sävellysten alkuperäisteoksia liian orjallisesti. Paikalla kuultiin upeita versioita ja taidokasta soitantaa.
Kokeneet KuruFestin kävijät ihmettelevät sitä, miksi Ylöjärven kirkkokonsertti veti vain vähäisesti yleisöä.
– Kurun konsertit ovat täynnä, vaikka siellä on vain kymmenesosa potentiaalisista konserttikävijöistä verrattuna Ylöjärveen, Leppälahti ihmettelee.
– On ihmeellistä, että ylöjärveläisiä on niin vaikea saada liikkeelle. Mutta ehkä se johtuu Tampereen läheisyydestä, Kokko pohtii.
Lopuksi kaksikko antaa tapahtumalle vuolaasti kiitoksia.
– Tämä on yksi vuoden parhaista tapahtumista Ylöjärvellä. Kun eläkeläisten tarvitsee maksaa lipustakin vain kymmenen euroa, on kaikki enemmän kuin kohdallaan.