Ylöjärveläisten kone- ja metallialan yritysten koneet listattiin yrittäjien käyttöön

Laitekanta yksiin kansiin

Ylöjärvellä on tehty merkittävä harppaus paikallisten kone- ja metallitekniikan yritysten yhteistyön lisäämiseksi. Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:n ja Ylötehtaan toteuttaman laite- ja konekatsauksen myötä ylöjärveläiset yritykset saavat hyödynnettäväkseen ennennäkemättömän kattavan laitetietokannan. Vastaava kysely saatetaan toteuttaa myöhemmin myös muilla toimialoilla.
Ylöjärveläisten kone- ja metallitekniikan palveluja kaipaavien yritysten ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan, koska kaupungista löytyy laitteita lähes kaikkiin tarpeisiin. Esimerkiksi hitsauskoneita löytyy jokaisen ylöjärveläisen metalliyrityksen nurkista.

Ylöjärveläisten kone- ja metallitekniikan palveluja kaipaavien yritysten ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan, koska kaupungista löytyy laitteita lähes kaikkiin tarpeisiin. Esimerkiksi hitsauskoneita löytyy jokaisen ylöjärveläisen metalliyrityksen nurkista.

Ajatus Ylöjärvellä käytössä olevan laitekannan raportoinnista lähti metalliyrittäjiltä itseltään. Yrittäjät viestittivät Ylöjärven Yrityspalvelulle halustaan tehdä nykyistä enemmän yhteistyötä muiden saman alan ylöjärveläisyritysten kanssa.
– Halusimme selvittää, miten toisiaan lähellä olevat yritykset voisivat palvella entistä paremmin toisiaan. Lähdimme liikkeelle kone- ja metallialasta. Mikäli näyttää siltä, että tästä selvityksestä on konkreettista hyötyä, sama malli voitaisiin jalkauttaa muillekin toimialoille, Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:n toimitusjohtaja Timo Isolähteenmäki selvittää.
Isolähteenmäki aikoo käyttää nyt kerättyjä tietoja hyväkseen matkasaarnaajan työssään yrityksissä sekä esimerkiksi syksyn suurilla alihankintamessuilla.

Ylöjärvellä on laaja konekanta

Suurin hyöty laite- ja konekatsauksesta on kuitenkin selvitykseen osallistuneille yrityksille. Nyt tehdyssä katselmuksessa oli siis tarkoitus selvittää, mitä sellaista laitekantaa ylöjärveläisyrityksillä on, jonka tuotantoa voitaisiin myydä ulos myös muille yrityksille.
Lisäksi selvitettiin, millaisia kone- ja laitetarpeita paikallisissa yrityksissä on. Kartoitukseen osallistui kaikkiaan noin 30 yritystä.
Selvityksen toteuttivat Tampereen seudun ammattiopisto Tredun opettajat Riku Kumpu ja Petri Visanen.
– Kaikki yritykset ottivat meidät avosylin vastaan, ja kaikilla oli aikaa ja halua vastata kysymyksiimme, Riku Kumpu kertoo.
Hänen mukaansa ylöjärveläisissä kone- ja metallitekniikan yrityksissä on huomattavan monipuolinen laitekanta.
– Ei tarvitse mennä kovin kauas, kun tarvittava tekijä löytyy. Ainoa pieni yllätys oli se, että Ylöjärveltä ei löydy lainkaan vesileikkausta. Muuten täällä onkin erittäin laajalti kaikkia koneita.
Yritykset saavat käyttöönsä kyselystä kootun tietokannan, johon on merkitty yritysten koneet ja laitteet tarkkoine kuvauksineen, tarjotut palvelut, ostotarpeet sekä yhteystiedot.
Lisäksi tietokantaan on kirjattu Tredun kone- ja metallitekniikan opetuksen laitekanta Pirkanmaalta.
– Tietokanta on ennen kaikkea työkalu yrityksille. Tämä on kuitenkin vasta alku, eli lumipallo on nyt potkaistu liikkeelle, Riku Kumpu muistuttaa.

Koulutuspäällikkö Janne Pietiläinen esitteli torstaina metallialan yritysten edustajille Koulutuskeskus Valon metallikoneita.

Koulutuspäällikkö Janne Pietiläinen esitteli torstaina metallialan yritysten edustajille Koulutuskeskus Valon metallikoneita.

Ylöjärven Yrityspalvelu päivittää tietokantaa jatkossa tarpeen mukaan. Päivitysmenetelmä on vielä avoin, mutta todennäköisesti rekisteriä pidetään ajan tasalla kerran vuodessa yrityksille lähetettävällä kyselyllä. Listaa voidaan myös täydentää myöhemmin uusilla yrityksillä.
– Osa tietokannasta laitettaneen julkiseksi Ylöjärven Yrityspalvelun verkkosivulle, ja osa jää vain yritysten omaan käyttöön, Timo Isolähteenmäki visioi.

Tiedoista hyötyä myös opetuksessa

Nyt kerätty tietokanta ei auta pelkästään ylöjärveläisiä yrityksiä, vaan siitä on varmasti paljon apua myös Koulutuskeskus Valossa järjestettävässä kone- ja metallitekniikan opetustyössä. Valosta valmistuu koneenasentajia sekä levyseppähitsaajia.
– Nuorisoasteen koulutuksessa tarvitaan tietoa siitä, minkälaisia paikalliset metallialan tarpeet ovat. Tätä tietoa voidaan käyttää muun muassa opetussuunnitelmaa laadittaessa, kone- ja metallialan koulutuspäällikkö Janne Pietiläinen Tredusta kertoo.
Koulutuskeskus Valossa oppilailla on huippuluokan hallitila, jossa tarjottava opetus antaa erinomaisen pohjan metallialalle. Halli jakautuu kolmeen osaan, eli koneenasennukseen liittyviin tehtäviin, koneistustöihin sekä levy- ja hitsaustilaan.
– Meillä on erilaisia vaihtoehtoja sille, millä tavalla painotamme Valossa opetusta eri suuntiin. Nyt kerätty tietokanta antaa meille mahdollisuuden tehdä sellaisia suunnitelmia, että annettava koulutus toteutuu paikallisten yritysten toiveiden mukaisesti, Pietiläinen miettii.
Ylöjärvellä työssäoppiminen toteutetaan siten, että yritykseen harjoitteluun lähtevän opiskelijan työssäoppimisen sisältö valitaan työantajan tarpeiden mukaisesti. Tästä on hyötyä niin opiskelijalle kuin yritykselle.
Nyt kootun laitekanta-aineiston myötä työssäoppimista voidaan suunnitella jo lähtökohtaisesti entistä tarkemmin.

Ylötehdas toimii yhdistäjänä

Tarja Nieminen toimii oppilaitosten ja yritysten linkkinä.

Tarja Nieminen toimii oppilaitosten ja yritysten linkkinä.

Nyt tehty kone- ja laiteraportti on hyvä esimerkki siitä, miten Koulutuskeskus Valossa toimiva Ylötehdas saa aikaiseksi käytännössä erittäin hyödyllisiä asioita, joista on apua monipuolisesti koko ylöjärveläiselle elinkeinoelämälle.
– Yhdistelemme Ylötehtaassa niitä asioita, joita kuulemme paikallisilta yrityksiltä ja oppilaitoksilta. Voisi sanoa, että kudomme verkkoa näiden ympärille, Ylötehtaan yrittäjyysinnovaattori Tarja Nieminen toteaa.
Ylötehdas siis koordinoi alueen oppilaitosten ja yritysten välistä yhteistyötä yhdistäen oppilaitosten yrittäjyyskasvatuksen, sekä yritysten ja koko alueen kehittämispalvelut uudella tavalla. Verkoston avulla saadaan tuotettua hyötyä kaikille osapuolille.
–  Pidämme silmät ja korvat auki joka suuntaan, Tarja Nieminen kiteyttää.
Oppilaitosten ja yritysten yhteistyöhön liittyvä tieto on saatavissa siis yhdeltä luukulta, Ylötehtaalta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?