”Ilman säästöjä emme säily itsenäisenä”

Vaikka asukasluku kasvaa ja imago on hyvä, ei rahaa tahdo löytyä. Näin voi tiivistää Ylöjärven talousjohtajan Pirkko Tahlon tylyn viestin kaupunginvaltuustolle viime torstaina.
Investointeja tehdään tänä vuonna vielä kymmenillä miljoonilla, eikä yllättäviltä kuluilta ole vältytty. Jos rahankäyttö jatkuu nyt nähtyyn malliin, ei Tahlo pidä kaupungin tulevaisuutta kovinkaan ruusuisena.
– Olen ymmärtänyt, että tämä sali haluaa Ylöjärven olevan jatkossakin itsenäinen. Jos taloutta ei saada kuntoon, niin se ei sitä pian ole. Eikä se montaa vuotta vie, hän täräytti.
Raju ennustus otettiin päättäjien keskuudessa vastaan tosissaan. Konkreettisia ehdotuksia talouden tervehdyttämiseksi kajahti ilmoille paristakin eri suunnasta.
Jos tämän kuva olisi otettu toiselta puolen Ylöjärven kaupungintalon valtuustosalia, komeilisi sivullamme monta riviä vakavia ilmeitä. Tiedot kaupungin heikosta taloustilanteesta eivät juuri naurattaneet.
Jos tämän kuva olisi otettu toiselta puolen Ylöjärven kaupungintalon valtuustosalia, komeilisi sivullamme monta riviä vakavia ilmeitä. Tiedot kaupungin heikosta taloustilanteesta eivät juuri naurattaneet.

Kaikista yksityiskohtaisin esitys kuultiin perussuomalaisten leiristä. Puolueen valtuustoryhmä jätti valtuuston puheenjohtajalle Leena Joensivulle (sd.) kokouksen päätteeksi esityksen, jossa se ehdottaa koko hallintokoneiston valjastamista mukaan säästötoimiin.
– Vastaavasta on hyviä kokemuksia esimerkiksi Loviisassa, Kiteellä ja Salossa, ensimmäinen allekirjoittaja Pentti Teräväinen (ps.) pohjusti.
Ehdotuksen pohjana on se, että kaikki kaupungin luottamushenkilöt istuisivat yhden kokouksensa ilman siitä tavallisesti saamiaan korvauksia. Tätä allekirjoittajat pitävät ennen kaikkea hyvänä esimerkkinä muille kaupunkilaisille.
– Se antaisi viestin, että olemme tosissamme ja mukana säästötalkoissa aivan niin kuin kaikki muutkin, Teräväinen linjasi.
Esityksen toimenpiteet eivät kuitenkaan jää tähän. Perussuomalaiset haluaisivat, että lähes koko kaupungintalon henkilökunta lomautettaisiin peräti kahdeksi viikoksi. Yhteensä säästöjä arvioitaisiin siten kertyvän 700 000 euroa.
– Lomautuksia on Ylöjärven kaupungilla ollut aiemminkin mutta ei vuosiin. Meidän pitää olla vaikeina aikoina saman uhan alla kuin esimerkiksi Pilkingtonin tuulilasitehtaan ihmiset ovat viime vuosina olleet, Teräväinen korosti.

Säästäminen on yhteinen tehtävä

Perussuomalaisten valtuutettu Pentti Teräväinen haluaisi myös kaupungin oman henkilöstön mukaan säästötalkoisiin.
Perussuomalaisten valtuutettu Pentti Teräväinen haluaisi myös kaupungin oman henkilöstön mukaan säästötalkoisiin.

Ensireaktiot perussuomalaisten esitykseen ovat olleet Teräväisen mukaan hyvin positiivisia. Muiden valtuustoryhmien jäsenten kanssa asiasta ahkerasti keskustelleen miehen toiveet lomautusten toteutumisesta ovat varsin korkealla. Asiasta tehtäneen päätöksiä kesän aikana.
– Palveluissa tämä ei näkyisi mitenkään, koska kaikki tehtäisiin porrastetusti. Lisäksi tietotekniikkaa voidaan nykyään hyödyntää kaikessa työnteossa merkittävästi entistä paremmin, hän järkeili.
Muilta osin kaupunginvaltuustossa näyttäisi vallitsevan halu patistaa tavalliset kaupunkilaiset mukaan säästämään. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katja Luojus (kok.) puhui yhteen hiileen puhaltamisen puolesta varsin suorasanaisesti.
– Kehotan teitä kaikkia kysymään äänestäjiltänne, mistä he ovat valmiita luopumaan ja mistä säästämään, hän lausui neliminuuttisen puheensa päätteeksi.
Luojuksen monologi ei tuoreeltaan kirvoittanut juurikaan kommentteja, mutta vakavat ilmeet ja otsilla välkkyneet hikikarpalot osoittivat valtuutettujen olevan asian takana. Vaikea tilanne sai päättäjät hiljaisiksi.
Keskustan Leena Törmälä mietti asiaa yön yli ja lähetti Ylöjärven Uutisille perjantaina aiheesta sähköpostia. Hän haastoi jokaisen kuntalaisen mukaan säästötalkoisiin.
Vyötä voisi Törmälän mukaan kiristää ainakin terveyspalveluissa.
– Kuinka paljon ihmiset esimerkiksi jättävät varattuja lääkäri-, hammaslääkäri- tai laboratorioaikoja käyttämättä? Jos jokainen menisi varattuna aikana paikalle tai esteen ilmaantuessa edes peruisi aikansa ajoissa, säästäisimme resursseja melkoisesti, valtuutettu pohdiskeli.
– Jokainen voisi myös säästää yhteisiä varojamme sillä, että käyttäisi kunnallisia palveluja harkiten, hän jatkoi visiointiaan.

Kipeiltä päätöksiltä ei voi välttyä

Ylöjärven talouskurimuksen vakavuudesta kertoo paljon se, että yleensä jopa sangen räiskyvästi näkyvät puolueiden väliset ideologiset erot loistivat säästökeskustelussa poissaolollaan. Vakavassa tilanteessa yhteisymmärrys tuntuu olevan tavallista syvempää.
Se sopi varmasti talousjohtaja Tahlolle. Puutarhakaupungin rahapulasta synkän realistisesti puhunut nainen totesi avoimesti olevansa huolestunut siitä, miten kaupungin tämän vuoden tilinpäätökselle aikanaan käy. Uhkana ovat alenevat valtionosuudet, verotulopohjan pitävyys ja se, miten tiukoissa säästötoimenpiteissä onnistutaan jatkossa pysymään.
– Hallintokunnat tekevät varmaan parhaansa, mutta emme ole tällä hetkellä säästämässä sitä summaa, mikä on pitänyt. Kaikki ei ole toteutunut niin kuin suunniteltiin, hän luetteli.
Tahlon mielestä on selvää, että jotkin yllättävät menot kuuluvat kunnallistalouteen, mutta muutostalousarvioon ei hänen mukaansa ole kerta kaikkiaan varaa. Se, mikä on jossain jouduttu maksamaan ennakoidun budjetin yli, pitäisi nipistää pois jostain muualta.
Paineet kaupunginvaltuutettujen ja virkamiesten niskassa tuntuvat, eivätkä ne ole hellittämässä vielä pitkään aikaan.
– Kun tämä valtuusto valittiin virkaansa viime vuoden lopulla, melkein säälin teitä. Taloustilanne on sellainen, että teidän on pakko tehdä vaikeita ratkaisuja, vaikka se ei ole yhtään mukavaa, Tahlo harmitteli.

Comments are closed.