Ääni vuosikymmenten takaa

matti_paakirjoitus_320x194pxlKurun kappeliseurakunta viettää ensi sunnuntaina odotettua ja merkittävää juhlaa, kun kirkon kansallisesti arvokkaat urut otetaan uudelleen käyttöön.
Moni ihmettelee sitä, miten hyvin arvokas soitin on voinut olla pois käytöstä runsaat kaksi vuosikymmentä.
Ylöjärven evankelisluterilaisen seurakunnan kaikki kanttorit perehtyivät urkuihin ja laittoivat tuulemaan. Vuonna 1894 rakennettu soitin on aikansa kuuluisimman urkurakentajan eli kangasalalaisen Bror Axel Thulén työtä. Urut ovat saaneet olla ikänsä rauhassa, joten niiden ominaispiirteet ovat säilyneet aitoina meidän päiviimme asti.
2000-luvulla on ymmärrystä, että historiallisesti arvokasta ei pidä tuhota. Siitä kuuluu iso kiitos asiaansa vihkiytyneille kirkkomuusikoille sekä kotiseurakunnan kirkkoneuvostolle.
Joku tai jokin oli hanketta vastaan, koska Yleisen musiikkityön johtokunta ei innostunut ainutlaatuisista uruista. Sen mukaan arvosoitin olisi saanut jatkaa Prinsessa Ruususen unta.
Urkujen korjaamista johtanut kanttori Saara Syrjäniemi on syystäkin iloinen, kun hän esittelee alkuperäiseen loistoonsa ehostettuja urkuja. Hänen mielestään kurulaiset kokevat kirkollisen musiikin uuden tulemisen.
Musiikilla on keskeinen osa luterilaisessa jumalanpalveluselämässä. Jo tästä syystä on arvokasta, että ihmisäänen lisäksi työkalut eli pyhäkköjen soittimet ovat hyvässä kunnossa.
Nyt Ylöjärven, Viljakkalan ja Kurun kirkkojen urut ovat soittajien unelma.

Kommentointi on suljettu.