Hakala lähestyy kansainvälistä huippua

Ylöjärveläismeloja Jeremy Hakala on nousemassa kohinalla kohti maailman terävintä kärkeä. Vasta 17-vuotias lahjakkuus on noussut Suomessa aikuisten kansalliseen eliittiin. Läpäistyään kovat karsintakriteerit Hakala lunasti paikan maailmancupia kiertävässä Suomen maajoukkueessa.

Maailmancupissa Hakala meloo kajakkikaksikkoa yhdessä mikkeliläisen Miika Nykäsen kanssa.
– Miesten kaksikko pyritään saamaan kevään aikana hyvään vauhtiin, mutta Jeremy Hakalan ja 20-vuotiaan Miika Nykäsen kanssa töitä tehdään jo nyt seuraavat olympialaiset kiikarissa, Suomen Melonta- ja soutuliiton lajipäällikkö Petteri Pitkänen kommentoi lajiliiton verkkosivuilla.
Suomen maajoukkue on ennätyksellisen pieni. Moni aikaisemmin mukana ollut miesmeloja on pudonnut joukkueesta.
Tällä hetkellä maajoukkueeseen kuuluvat naisten olympiafinalisti Anne Rikala sekä Pauliina Polet. Miehissä Suomea edustaa Hakalan ja Nykäsen lisäksi Miika Dietrich.
Hakalan ja Nykäsen päämatka on 1 000 metriä. Toistaiseksi takana on kaksi maailmancup-kilpailua.
Ensimmäinen niistä melottiin Unkarin Szegedissä, missä mukana oli liki 50 maata ja 800 urheilijaa. Kyseessä oli Hakalan uran ensimmäinen kansainvälinen kilpailu miesten sarjassa.
Vaativassa 1 000 metrin alkuerässä suomalaisnuorukaiset meloivat unkarilaisten hallitsevien olympiavoittajien vierellä.
– Hakala ja Nykänen meloivat tappavan kovassa alkuerässä ja selvittävät todella rohkealla vedolla tiensä välieriin, Pitkänen kehui.
Hakala ja Nykänen olivat alkuerässään seitsemänsiä. Välierässä kaksikko joutui taipumaan yhdeksännelle sijalle.
Myöhemmin melotulla 500 metrillä suomalaiset saivat täsmälleen samat sijoitukset kuin 1 000 metrillä.
Nuori kaksikko suoriutui joka tapauksessa ensimmäisestä tulikokeestaan erinomaisesti. Tämä antoi viitteitä mahdolliselle valinnalle syksyllä Saksan Duisburgissa melottaviin MM-kilpailuihin.

Vauhti koheni vielä pykälällä

Hakala ja Nykänen joutuivat uudelleen kovaan testiin viime viikonloppuna, kun maailmacupin pisteistä kamppailtiin Tšekin Racicessa.
Kilpailupaikalla oli äärimmäisen kovat olosuhteet, jopa myrskyisä tuuli. Etenkin radat 5–9 kärsivät kovasti tuulesta, kun taas radoilla 1 ja 2 sai meloa lähes tyynessä säässä. 1 000 metrin kilpailuun osallistuneet Hakala ja Nykänen joutuivat arvonnan seurauksena epäonnisesti radalle 9.
Huonosta rataonnesta huolimatta herrat onnistuivat täydellisesti ja meloivat alkuerissä itsensä kuudensiksi ja välieriin.
Välierät melottiin paria tuntia myöhemmin ja jälleen suomalaiset joutuivat yhdeksännelle radalle.
Hakala ja Nykänen tekivät kuitenkin hienon melonnan. Tuloksena oli välierän kuudes sija ja paikka B-finaalissa. Lopulta kaksikko oli B-finaalin viides, ja siten koko kilpailussa sijalla 15.
– Tämä oli enemmän, mitä voitiin odottaa ja toivoa, kun pojilla on ikää vasta 17 ja 20 vuotta, lajipäällikkö Pitkänen sanoi.
Jeremy Hakalan debyytti aikuisten kansainvälisellä huipulla onnistui siis upeasti. Suomen joukkue palaa nyt kotiin, jonka jälkeen vuorossa on muutamia kansallisia kilpailuja kotimaassa. Seuraava välietappi ennen mahdollisia aikuisten MM-kilpailuja on nuorten EM-kilpailut heinäkuun alussa Puolassa.