Pääsiäiseen ja sen odotukseen liittyy monta mielenkiintoista asiaa ja tarinaa, joita mielellään kertoisi myös lapsille. Mutta miten ottaa ne puheeksi, jos niitä ei oikein muista enää itsekään?
Silloin avuksi voi ottaa kirjailija Satu Reinikaisen teoksen Ihme pääsiäinen, jossa matkataan ajanjakso laskiaisesta aina helluntaihin saakka.
– Kirjan sisällä kulkee kehyskertomus, eräänlainen romaani, jossa lapset ihmettelevät kevättä ja kasvavaa valon määrää, Reinikainen selvittää.
Mutta opus on myös paljon muuta.
– Tietolaatikoista selviää paitsi laskiaispullan, myös hernerokan historia. Lukijalle valkenee myös, kuka sai ensimmäisen pääsiäismunan ja miksi pupu tuo suklaamunia. Myös raamatunkertomukset ovat merkittävässä roolissa, hän selvittää.
– Muutama reseptikin löytyy, ja sitten on laulunsanoja sekä erilaisia yksittäisiä ja laajempia tehtävänantoja vaikka porukalla toteutettaviksi.
Nokian seurakunnan varhaiskasvatuksen työalajohtajana työskentelevä Reinikainen kertoo, että kirja syntyi tarpeesta saada kasvatusalan ammattilaisten työtä tukeva työkalu arkeen.
– Päivähoito on vastuussa siitä, että lapsi saa myös uskontokasvatusta. Tämä ja eettiset kysymykset ovat yksi sen kuudesta kantavasta kasvatusteemasta, hän selostaa.
– Uskontoa kuitenkin käsitellään lastentarhanopettajakoulutuksessa melko vähän. Minun ja koko kirjahankkeen takana olleen työryhmän tavoitteena oli antaa seurakunnan ja kunnallisen puolen kasvatushenkilöstölle eväitä tähän työhön.
Reinikainen kertoo, että myös alakoulujen opettajat ovat hyödyntäneet Ihme pääsiäistä oppitunneilla.
Hänen mielestään kirja soveltuu mainiosti myös kodin lukuhetkiin.
– Kirja sopii oivallisesti paitsi vanhempien ja isovanhempien, myös kummien käsiin. Mikä olisikaan luontevampi tapa toteuttaa kummin tehtävää kuin lukea kirjaa lapselle, Reinikainen miettii.
Kirkkohistoria avaa kulttuuria
Päiväkodin ja koulun lasten taustat ovat tänä päivänä hyvin erilaiset.
– Myös tämä on otettu huomioon kirjassani esimerkiksi sillä tavalla, että kertomuksen yksi päähenkilö on muslimipoika Mesut, Satu Reinikainen mainitsee.
Hänen mukaansa teosta voi käsitellä koko ryhmän kanssa, vaikka joukossa on eri uskontokuntia edustavia tai uskonnottomia.
– Koska uskonnon tuntemus lisää kulttuurin tuntemusta, Reinikainen perustelee.
– Esimerkiksi elokuvat ja kirjat vilisevät kristinuskon symboleja ja merkkejä. On helpompi ymmärtää niiden merkityksiä ja kokonaisuuksia, kun kirkkohistorian tiedot ovat hallussa, hän tähdentää.
Reinikainen muistuttaa, että myös Koraanissa kerrotaan Jeesuksesta.
– Hän on yksi muslimien suurimmista profeetoista, hän toteaa.
127-sivuinen teos sisältää paljon asiaa.
– Kaikkea on mahdotonta käydä läpi kerralla yhden pääsiäisajanjakson aikana. Suosittelen haukkaamaan palan tänä keväänä ja seuraavan ensi vuonna, hän vinkkaa.
– Teos on tarkoitettu kulumaan käsissä vuodesta toiseen. Se ei siis ole mitään kertakäyttökamaa.
Joululaulut virittivät Ihme jouluun
Kodeissa on viime viikot fiilistelty pääsiäisen ja kevään odotuksen tunnelmissa. Hankittu rairuohon siemeniä ja keltaisia tipuja.
Satu Reinikainen haki viimeiset joulukoristeet marketin alelaareista hyvissä ajoin ennen kevättalvea, sytytti kynttilät ja laittoi joululevyn soimaan.
– Olen kirjoittanut Ihme pääsiäiselle jatkoa neljän viikon ajan.Tässä ajassa olen päässyt jo hyvin alkuun. Seuraava kirjani on nimeltään Ihme joulu. Sen on tarkoitus ilmestyä lokakuun kirjamessuihin mennessä, hän sanoo.
– Kirjan kustantaja on sama kuin pääsiäiskirjassa eli Lasten Keskus. Lisäksi kuvittajana jatkaa vanha tuttu, Finlandia Junior-palkittu Marjo Nygård, joka tunnetaan myös esimerkiksi oppikirjojen kuvituksistaan ja vuoden 2007 joulupostimerkeistään.
Kirjassa matkataan ensimmäisestä adventista laskiaisen kynnykselle.
– Sapluuna on aika lailla sama kuin Ihme pääsiäisessä eli kehyskertomus on jälleen tarjolla, samoin tietoa ja tehtäviä sekä Raamatun sanomaa.