Tino Stenman hurjasteli SM-sprintissä välieriin – Krista Manniselle voitto Kaupissa ja Aapo Haatajalle vapaan kisan voitto Rautavaaralla

Vöyrillä hiihdettiin viikonloppuna aikuisten Suomen mestaruuksista. Kisat olivat samalla osa Suomen cupia sekä Nuorten MM-hiihtojen katsastuskilpailut.
Ryhdin Krista Manninen johtaa finaalia ja Emmi Henriksson on neljännellä sijalla. (Kuva: Sari Haataja)

Sunnuntain sprintissä Tino Stenman osoitti jälleen olevansa erinomaisessa sprinttikunnossa. Karsinnassa Stenman hiihti Vöyrin 1,5 kilometrin radalla 15:nneksi kovimman ajan 2.58,50 ja jäi aika-ajojen ykkösestä Joni Mäestä vain 9,81 sekuntia.

Alkuerässä Tino Stenman hiihti taitavasti ja jätti taakseen niin Lauri Vuorisen, Markus Vuorelan, Juuso Haaralan, Olli Ahosen kuin Wiljam Mattilan. Stenman oli vielä puolivälissä porukan hännillä mutta hiihti itsevarmasti sprinttinousun ja pääsi laskuun kolmantena. Kärkeen hän siirtyi metsäsaarekkeelle noustessa ja hiihti maaliin 0,19 sekuntia Ski Team 105:n Lauri Vuorista nopeampana.

Välierässä, jonka nopeinta vauhtia piti Verneri Suhonen Hollolan Urheilijat 46:sta, Stenman hiihti maaliin kuudentena. Koko kisan voitti Joni Mäki Pohti Ski Teamista. Stenmanin lopullinen sijoitus oli 12:s, mikä toi ylöjärveläiselle 22 Suomen cup -pistettä. Tino Stenman oli myös ainoa alle 20-vuotias mieshiihtäjä, joka selvitti tiensä Vöyrin välieriin.

Lauantaina miesten 15 kilometrin perinteisen kisan voittoon hiihti Puijon Hiihtoseuran Perttu Hyvärinen ajalla 41.58,8. Tino Stenman oli kisan 80:s ajalla 48.01,0. Ylöjärven Ryhtiä Vöyrin rankalla radalla edusti mallikkaasti myös Topias Torvinen, joka oli kisan 127:s ajalla 50.55,4. Hiihtäjät kiersivät 2,5 kilometrin radan kuudesti, ja Ryhdin hiihtäjät vilahtelivat useasti myös televisiolähetyksessä.

Nuoruusvuosina Ryhdissä hiihtänyt Katri Lylynperä puolestaan hiihti kisojen avauspäivänä SM-kultaa parisprintissä Vuokatti Ski Team Kainuulle yhdessä Vilma Nissisen kanssa. Lylynperä oli perinteisen 10 kilometrillä 6:s ja sprintissä kolaroinnin jälkeen 21:nen. Perinteisen kisan voitti Krista Pärmäkoski sekä sprintin Anne Kyllönen. Miesten viestiä dominoi parisprintissäkin Jämin Jänne joukkueella Markus Vuorela ja Ristomatti Hakola.

Kainuun Rautavaaralla kisattiin lauantaina Sinisentien mahtihiihdot vapaalla hiihtotyylillä. 20-vuotiaiden 10 kilometrin kisan voiton vei Ryhdin Aapo Haataja ajalla 22.32,3 – voittomarginaalia jäi 11,3 sekuntia Siilinjärven Hiihtoseuran Elmeri Voutilaiseen. Pronssille hiihti Ryhdin Veeti Henriksson, eikä hopeakaan jäänyt kuin 3,4 sekunnin päähän.

KristaCup jatkui sunnuntaina Kaupissa Pyrinnön järjestämässä XCX-suksikrossissa. Mukana kisassa oli 17 Ylöjärven Ryhdin hiihtäjää. Kisa hiihdettiin niin sanottuna väliaikasprinttinä, jossa kilpailijat hiihtivät kaksi tai kolme aika-ajoa ennen neljän hiihtäjän erinä hiihdettäviä finaaleja, joihin startattiin aika-ajojen yhteistuloksen mukaisessa järjestyksessä. Rata oli 500 metrin mittainen, ja sen varrella oli jyrkkiä mutkia, pujottelua ylä- ja alamäkeen, tasatyöntökuja, nyppylä sekä 360 asteen käännös.

Ylöjärven Ryhdin Krista Manninen suoriutui radasta 16-sarjan tytöistä nopeimmin ajassa 1.44,1. Hän myös pääsi A-finaaliin paalupaikalta ja voitti koko kisan. Myös Ryhdin Emmi Henriksson hiihti samassa finaalissa ja oli kisan 4:s. Venla Haataja oli kilpailun 8:s ja Birgit Tuomola 18:s.

Miina Mäki-Korte 14-vuotiaiden tyttöjen kilpailissa. (Kuva: Sari Haataja)

14-vuotiaissa Miina Mäki-Korte selvitti tiensä B-finaaliin, jonka voitti. Mäki-Korteen lopullinen sijoitus oli näin 5:s. Sarjan muut ryhtiläiset olivat Annika Rantanen sijalla 11, Johanna Naskali sijalla 21, Helmi Koskela sijalla 28 ja Miina Palonen sijalla 31. Kilpailun voittoon hiihti Signe Jakobsson Norrvalla Ski Teamistä. 14-vuotiaissa miehissä Ryhdin Eino Kärkimaa oli 21:nen, ja kilpailun voitti Johannes Alarotu Teiskon Urheilijoista.

Myös 12-vuotiaissa hiihdettiin kärkijoukoissa: Tilta-Maria Liuksiala oli A-finaalin neljäs ja Reea Hiitelä B-finaalin voittaja eli koko kisan viides. Sarjan voiton vei Anni Rohila Rasti-Lukosta.

A-finaalissa pääsi hiihtämään myös Ryhdin Vilma Pyhtilä, joka 10-vuotiaiden sarjassa sijoittui hopealle. Seurakaveri Kiira Suhonen oli kisan 17:s. Sarjan voitti Petra Rautiainen Valkeakosken Hakasta.

Ylöjärven Ryhdin Urho Hankaniemi oli 8-vuotiaissa 8:s, Oskari Hankaniemi 10-vuotiaissa 12:s ja Eeli Haverinen 12-vuotiaissa 14:s. Kisojen voittoon hiihtivät Vilho Mennala Hämeenlinnan Hiihtoseurasta, Martti Kulmala Tampereen Pyrinnöstä ja Joonas Kolehmainen Lempäälän Kisasta.

KristaCup jatkuu ensi viikonloppuna kahdella kisalla. Ylöjärven Ryhti järjestää lauantaina Jaguar-sprintin Kaupissa. Jos kannustusjoukot eivät pääse Kauppiin asti, voi kisoja seurata myös Aamulehden striimaamana. KristaCupia sivakoidaan myös sunnuntaina Kangasalla, jolloin on vuorossa perinteistä luonnonlumilla.

SARI HAATAJA

16-vuotiaiden tyttöjen A-finaalin maalisuoralla on vauhtia. (Kuva: Sari Haataja)
Krista Manninen kiersi XCX-radan nopeinta vauhtia 16-vuotiaiden tyttöjen kisassa. (Kuva: Sari Haataja)
Johanna Naskali hiihti hyvää vauhtia 14-tyttöjen kisassa. (Kuva: Sari Haataja)
Annika Rantanen kiertää rataa 14-vuotiaiden tyttöjen kilpailussa. (Kuva: Sari Haataja)