Taide kuuluu kaikille

– Olen ammatiltani sairaanhoitaja, mutta käsityöt ovat olleet minulle aina tärkeitä. Rakastan oppia uutta! Elina Hankonen kertoo hymyillen.
Ylöjärveläinen Hankonen on yksi Näkemys-taidenäyttelyn seitsemästä taiteilijasta. Iloisen harrastajan minimalistinen tekstiilityö on esillä kirjasto Leijassa ensi viikon loppuun saakka.
Ylöjärveläinen Elina Hankonen on harrastanut käsitöitä koko ikänsä. Aikuisten käsityökursseille hänet veti oppimisen halu. – Aina on olemassa tekniikoita, joita en vielä osaa.
Ylöjärveläinen Elina Hankonen on harrastanut käsitöitä koko ikänsä. Aikuisten käsityökursseille hänet veti oppimisen halu. – Aina on olemassa tekniikoita, joita en vielä osaa.

Tampereen seudun työväenopiston aikuisoppilaiden töistä koostuvassa Näkemyksessä on esillä jotain omaa ja jotain lainattua. Käsitöiden suunnittelijaopettaja Ulla Tujulan mukaan tehtävänanto oli lavea mutta selkeä.
– Kunkin oppilaan piti valita jokin tunnettu taideteos, josta hän tekisi sitten oman tulkintansa. Päämateriaalina tulisi olla tekstiili.
– Käytössä on kaikki tekniikat, joita olemme yhdessä opiskelleet, Tujula kertoo.
Elina Hankonen valitsi työnsä pohjaksi Richard Lindhin Roksana-kahvikupit. Pieni ja sievä kukka-asetelma syntyi muun muassa sukkahousuista ja kuparilangoista.
– Minun mielestäni onnistuin ihan hyvin. Aloitin nämä aikuisopinnot muita myöhemmin, joten minulla on ollut paljon kirittävää, Hankonen juttelee.
– Värkkäsimme näyttelytöitä porukalla Soppeenharjun koululla parin kuukauden ajan. Tapaamisia oli kerran viikossa. Joskus pimeinä kevätiltoina harmitti lähteä töiden jälkeen taiteilemaan, mutta sain sessioista loppujen lopuksi aina paljon virtaa, sairaanhoitaja jatkaa.

Vastapainoa ja taitojen täydennystä

Elina Hankonen on varsin tyypillinen taideaineita opiskeleva aikuinen. Useimmat työväenopiston kursseille ilmoittautuvat käsityöharrastajat eivät haaveile urasta taiteen parissa.
– Vuosien varrelta muistan muutamia yksittäisiä opiskelijoita, jotka ovat onnistuneet hyödyntämään uusia taitojaan ammatillisesti. Yleisesti ottaen voi kuitenkin sanoa, että opiskelijoita yhdistää intohimo käsitöitä kohtaan, Ulla Tujula sanoo.
Nyt Leijassa näytillä olevat käsityöt on tehty osana kolmivuotisia käsitöiden perusopintoja. Opetus toteutetaan tarkkaan määritellyn opetussuunnitelman mukaan Ylöjärvellä.
Tamperelaisen Merja Niemisen mukaan opinnot ovat hyvä tapa tutustua itseensä ja taiteen maailmaan.
– Työskentelen itse teknisellä alalla enkä pääse töissä koskaan toteuttamaan itseäni näin. Käsityöt ovat tärkeä vastapaino normaalille arjelle, hän kertoo.

Taideopetuksen suosio notkahtanut

Ulla Tujulan mukaan käsityön aikuisten perusopinnot elivät Ylöjärvellä kulta-aikaansa noin kymmenen vuotta sitten. 2010-luvulle tultaessa hakijoiden määrä on kuitenkin hieman vähentynyt.
– Kun tämä opintokokonaisuus aikoinaan aloitettiin, Pirkanmaalla ei järjestetty vastaavaa missään muualla. Nykyään kanssamme kilpailee esimerkiksi Pirkan Opisto Nokialla, Tujula kertoo.
Uusi käsityötaiteilijoiden vuosikurssi aloittaa opintonsa Ylöjärvellä ensi syksynä. Opiskelijahaku on parhaillaan käynnissä.

+++++
Näkemys-taidenäyttely kirjasto Leijan sinisellä käytävällä 6. toukokuuta saakka.