Kurussa nähdään, että sen sijainti Näsijärven rannalla on upea matkailuvaltti, jota ei ole vielä osattu hyödyntää. Yhteisvoimin Kuru tuodaan maailmankartalle, luontoa kunnioittaen.
– Tämä Kuru on niin mahtava paikka, aloittaa Anja Honkanen, yksi projektin puuhahenkilöistä.
Hän kertoo, että idea Kurun kehittämisestä erityisesti luontomatkailukohteeksi yhteisvoimin eri alojen yrittäjien kanssa heräsi sen jälkeen, kun Jutta ja Juha Larmin hyvinvointikeskushanke Kurussa kaatui noin viisi vuotta sitten Ely-keskuksen tehtyä valituksen hyvinvointikeskuksen saamasta poikkeusluvasta. Vaikka Larmien hanke kaatui, upeat puitteet luonnon helmassa säilyivät ennallaan.
– Koko ajan on viehättänyt enemmän ja enemmän se ajatus, että jotain pitää saada tehtyä, Honkanen sanoo ja lisää, että Kurun säilyttäminen elinkelpoisena on tärkeää.
Viime kesänä Honkanen kiersi Itä-Suomessa pienillä paikkakunnilla. Hän pohti, että myös Kuru voi olla samaan tapaan virkeä ja vetovoimainen paikka, kuten esimerkiksi Saimaan rannalla sijaitseva Puumala.
Kohtalo puuttui heinäkuussa peliin, kun tamperelainen Tiina Kossila päätyi sattumalta lounaalle Honkasen Ravintola Vänrikkiin. Kävi ilmi, että molempien juuret ovat samalla seudulla Pohjanmaalla. Pian naiset huomasivat jo keskustelemassa Kurun tulevaisuudesta.
Seuraavaksi Honkanen otti yhteyttä Liisa Tyllilään, ja pyysi häntä oppaaksi Kurun upeisiin luontokohteisiin. Mukaan lähti myös ylöjärveläisyrittäjä Anniina Konttinen.
– Kiersimme tällä porukalla viime syksynä yhden päivän Kurun kohteita, eikä keretty puoliakaan, sanoo Kurussa varttunut Tyllilä.
Kuru maailmankartalle on vapaa ryhmä ja toimii tällä Kurun Yrittäjien alaisuudessa. Siihen kuuluu tämän dynaamisen naiskvartetin lisäksi useita muita henkilöitä ja kaikki innokkaat toivotetaan tervetulleiksi mukaan ideoimaan. Honkanen kertoo, että ryhmän vahvuus on sen monialaisuus, luovuus ja positiivisuus. Lennokkaimpiakaan ajatuksia ei ammuta alas vaan niistä saattaa aikanaan syntyä jotakin konkreettista.
Satamasta se alkoi
Ryhmän ensimmäinen kehityskohde oli satama, jonne on nyt jo saatu neljä vierasvenepaikkaa.
– Tavoitteemme on, että niitä on paljon enemmän vuonna 2029, kun Kuru-laivan haaksirikosta tulee 100 vuotta, kertoo Honkanen.
Satama- ja muita asiakkaita varten on juuri avattu kesäkioski. Ja tämä on vasta alkua.
– Meillä on täällä valtavat mahdollisuudet, sanoo Honkanen.
Hyvät satama- ja tieyhteydet ovatkin väyliä saada matkailijoita Kuruun. Mitä Kurusta sitten löytyy vierailijoille nyt ja tulevaisuudessa? Ryhmän tavoitteena on saada ”yksiin kansiin” majoitustoiminta sekä muut paikkakunnan palvelut sekä saumatonta yhteistyötä näiden välille.
– Meillä on ollut ajatuksena, että ketjutetaan palveluita, että mahdollisimman moni yrittäjä pääsee tuomaan palveluitaan esille, eikä vain yksi loista. Se on myös asiakkaille hyvä syy tulla tänne, sanoo Konttinen.
Esimerkiksi Tampereelta voitaisiin toteuttaa vesitse kiertomatkoja Näsijärven alueella, jolloin yksi pysäkeistä olisi Kuru.
– Tämä on pitkä prosessi, johon pitää saada kaupunki mukaan, Tyllilä toteaa.
Luontomatkailua halutaan kehittää luontoa kunnioittaen. Tyllilän mukaan Visit Tampere on suunnittelemassa Luonto Express -kuljetuspalvelua luontokohteisiin, joka ulottuisi myös Kuruun asti. Yksi ryhmän hankkeista on saada Kuru-laivan fyysiset jäänteet Kuruun.
Hankkeille pyritään saamaan rahoitusta muun muassa Ely-keskuksen kautta.
Positiivista palautetta ryhmä on saanut 14.6. järjestetyistä kesäkauden avajaisista, jotka laitettiin pystyyn lyhyellä varoitusajalla.
Luontoa ja hiljaisuutta
Ryhmäläisten mukaan niin kotimaiset kuin kansainväliset turistit arvostavat Kurun luontoa, puhtautta, hiljaisuutta, vesistöjä ja kesäistä vehreyttä.
– Täällä on se hyvä puoli, että täällä ei kukaan ole vielä pilannut mitään, toteaa Tyllilä.
Ryhmässä korostetaan myös sitä, että nuoria kuunnellaan. On tärkeää, että nuoria jää omaan kylään.
– Olemme into päällä näiden kaikkien juttujen kanssa. Tätä junaa ei pysäytetä, sanoo Honkanen.
– Viis välitämme niistä, jotka sanovat, että katsotaan miten kauan te jaksatte, nauraa Tyllilä.