Vieraslaji – onko syytä huoleen?

Kevät ja kesä virittävät mielen vihertaajuudelle. Myös keskustelu vieraslajeista viriää samaa vauhtia. Vieraslajeista ja haitallisista vieraslajeista onkin hyvä jokaisen olla perillä. Kaikki vieraslajit eivät kuitenkaan ole haitallisia.
Kurtturuusu eli Rosa rugosa on määritelty kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi, joka olisi pitänyt hävittää puutarhasta 1.6.2022 mennessä.

Termien ei ole tarkoitus pelottaa kasvivalikoimaan tutustuvaa puutarhaharrastajaa. On tärkeä huomata ero vieraslajilla ja haitallisella vieraslajilla.

Mikä sitten on vieraslaji?

Komealupiinin kukintojen katkaiseminen tai niittäminen aina ennen siementen kypsymistä on hyvä keino estää uusien siementen syntyminen ja leviäminen.

Kaikki ihmisen Suomeen tuomat kasvit ovat vieraslajeja, jopa upeasti kukkivat pionit ja upeasti kukkiva kirsikkapuu. Niitä näkyy kaikkialla. Euroopasta tuodaan jatkuvasti hienoja puutarhakasveja, kuten havukasveja ja ikivihreät koristepensaita. Haitalliseksi vieraslaji luokitellaan, kun sen leviäminen uhkaa luonnon monimuotoisuutta – eli kun vieraslaji valtaa elintilaa omilta kotoperäisiltä kasveilta.

EU-alueella haitallisia vieraslajeja on määritetty 36 ja näiden lisäksi Suomessa vielä yhdeksän. Kaikkien näiden kasvien maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty. Jos vieraslajeista herää kysymyksiä paikallinen puutarhuri opastaa.

Varmista onnistuminen puutarhassa

Jättipalsami ei leviä kun kasvit kitketään viimeistään kukinta-aikaan ennen kuin siemenet pääsevät kypsymään.

Paras tapa onnistua puutarhanhoidossa on tutustua kasvin kasvuolosuhteisiin ja hankkia puhtaita tutkittuja suomalaisia taimia, jotka puutarhamyymälässä tunnistaa kasvin FinE® -merkistä. FinE -lajeissa on perennoja, koriste- ja marjapensaita sekä hedelmä- ja koristepuita.

Tärkeää on myös käyttää istutuksiin puhdasta multaa. Puutarhamyymälöiden asiantuntevat puutarhurit mielellään opastavat näissä asioissa.

Haitalliset vieraslajit on hyvä tunnistaa ja havainnoista voi ilmoittaa Luonnonvarakeskuksen Vieraslajit-sivustolle.