Stressaava työpäivä, tuntikausia istumista tietokoneen ääressä ja päivän päätteeksi painavien kauppakassien raahaus kotiin. Vähemmästäkin lihakset pamahtavat jumiin ja mieli kireäksi. Keinot kipujen lievitykseen ja rentoutumiseen ovat kuitenkin monet. On perinteistä lihashierontaa mutta myös vaikkapa aromaterapiaa tai yrttihoitoja. Ylöjärven Metsäkylään vastikään yrityksen perustanut hieroja ja luontaishoitaja tuntee monta tietä parempaan hyvinvointiin.
Viime vuosina luonnolliset ja terveelliset elämäntavat ovat pulpahtaneet suosituksi puheenaiheeksi ja monen ihmisen arjen johtotähdeksi.
On luomu- ja lähiruokaa, lisäaineettomia elintarvikkeita ja luonnollisia raaka-aineita sisältävää kosmetiikkaa.
– Myös kiinnostus luontaishoitoihin on kasvanut, samoin tietämys niistä, nyökyttelee Metsäkylässä vastaanottoaan pitävä Mervi Hardén-Kuusela.
Hänen mukaansa ihmiset ovat havahtuneet huolehtimaan itsestään. Aiemmin oli tavallisempaa ajatella, ettei hyvinvoinnista ja terveydestä tarvitse niinkään kantaa huolta etukäteen; jos sairaus iskee, sitten mennään lääkäriin ja nielaistaan määrätyt lääkkeet.
Hardén-Kuusela toteaa, että hyvinvointia edistävät hoidot parantavat vastustuskykyä.
– Olisikin upeaa, jos kaikki hoidot olisivat terveyttä ylläpitäviä, eikä tarvitsisi hoitaa sairauksia.
Paitsi että kiinnostuneiden joukko on kasvanut määrällisesti, myös asiakasryhmien kirjo on laventunut. Muun muassa miehet ovat uskaltautuneet raottamaan ovea uusiin kokemuksiin.
– Esimerkiksi aromaterapiaan hakeutuu miehiä. Aiemmin he kävivät lähinnä lihas- tai hermoratahieronnassa.
Sysäys tosin tulee usein naiselta.
– Aika usein vaimo on käynyt ensin, ja hän ostaa sitten miehelle lahjakortin.
Ensi kokemuksen jälkeen herra saattaa innostua ja tulla hierontapöydälle toistamiseen omasta aloitteestaan.
– Ehkä nuoret työssä käyvät naisetkin ovat alkaneet käydä enemmän.
Laaja hoitorepertuaari
Mervi Hardén-Kuuselalla on ehdottaa hoitoa poikineen vaivoista kärsivälle tai hemmotteluhetkeä kaipaavalle. Hänellä on nimittäin takanaan kattava koulutus alalta.
1990-luvulla taskuun painuivat hermoratahierojan, aroma- ja hermorataterapeutin sekä fytoterapeutin eli yrttilääkitsijän paperit. Hardén-Kuusela suoritti myös hierojan ammattitutkinnon, joka pätevöittää perinteiseen lihashierontaan.
2000-luvun puolella repertuaari laajeni vielä kiinalaisiin rohdoksiin ja akupunktioon.
Lisäksi ahkera opiskelija on osallistunut erilaisille lyhytkursseille, joiden ansiosta hän taitaa muun muassa intialaista päähierontaa ja kaustislaista jäsenkorjausta.
Sopiva hoito valitaan asiakkaan toiveiden, vaivojen ja terveydentilan mukaan.
– Esimerkiksi aromaterapia ei satu, joten se sopii kipuherkille. Aromaterapiaan tulevat tykkäävät usein myös rentoutua.
Perinteistä lihashierontaa puolestaan tilaavat usein henkilöt, jotka tukeutuvat tuttuun ja turvalliseen, koska vierastavat vaikkapa itämaisia hoitomuotoja. Lihashierontaan tulevat ovat myös usein tehokkaan käsittelyn perässä.
Valintaan voi vaikuttaa sellainenkin seikka, ettei asiakas halua riisuutua. Hermoratahieronnassa paita voi olla päällä, koska siinä ei tarvita öljyä.
Kun vaikkapa tulehtuneet, kipuilevat kehon osat, migreeni, nivelvaivat tai olkapääkivut ovat riesana, hieronta ei välttämättä käy lukuun. Silloin avuksi voidaan ottaa akupunktio ja kiinalainen lääketiede.
Hoidoissa käytettävät luontaistuotteet tehostavat hoitoja.
– Eteerisillä öljyillä on kullakin omat vaikutuksensa. Niiden avulla hoito voidaan yksilöidä. Öljyt ovat hyvin tehokkaita. Ne imeytyvät ihon kautta verenkiertoon ja lymfakiertoon sekä hengityksen kautta limakalvoille.
Hardén-Kuusela käyttää eteerisiä öljyjä vain iholla hierontaöljyyn sekoitettuna eikä tarjoa esimerkiksi höyryhengitystä. Tosin hierottaessakin vaikuttavia aineita pääsee hengitysteihin leijailevan tuoksun mukana.
Vastakkainasettelu harmittaa
Monen mielikuvissa länsimainen lääketiede ja luontaishoidot ovat kaksi ääripäätä ja jokaisen tulisi valita, kumman joukkoihin asettuu. Tällainen ajattelu saa Hardén-Kuuselan niskakarvat pystyyn.
– Olen sitä mieltä, että ihminen tarvitsee sekä lääketiedettä että luontaishoitoja. Niiden pitäisi kulkea käsi kädessä, ei vastakkain.
– Haluaisin poistaa vastakkainasettelun.
Metsäkyläläishieroja harmittelee joidenkin luontaishoitajien tapaa kertoa kauhutarinoita lääkäreistä. Niin ikään kurjaa on, jos lääkärit parjaavat luontaishoitajia. Hän korostaa, että kummallakin on tehtävänsä.
Hardén-Kuuselaa ilahduttaisi, jos lääkärit tekisivät yhteistyötä luontaishoitajien kanssa. Koska lääkäreiden vastaanottoajat ovat lyhyitä, voisivat he tutkimustensa jälkeen suositella luontaishoitoja, jotka voidaan antaa kaikessa rauhassa.
Jotkut länsimaisen lääketieteen edustajat ovatkin kiinnostuneet luontaismenetelmistä, hieroja kertoo. Heitä on ollut samoilla kursseillakin Hardén-Kuuselan kanssa. Hieroja valittelee, että työpaikoillaan heidän voi kuitenkin olla vaikeaa tuoda vaihtoehtoishoitoja esiin, koska vastaukseksi ryöpsähtää lasti kieroja katseita.
Asiantuntemusta vaativaa puuhaa
Väärä luulo on sekin, että luontaishoitajien tapoihin kuuluu puuhastella huolettomasti vailla kunnon ymmärrystä hoitojen todellisista vaikutuksista.
– Joskus kuulee kauhukertomuksia, että luontaishoitajat esimerkiksi käskevät asiakasta lopettamaan lääkityksensä. Niin me emme toimi. Luontaishoitajat eivät tee diagnooseja.
Päinvastoin Hardén-Kuusela kysyy hoidettaviltaan, ovatko nämä käyneet lääkärissä ja millaisia taudin määrityksiä tohtori on tehnyt. Tämän perusteella hieroja harkitsee tarkkaan, mitkä luontaismenetelmät kullekin sopivat.
– Minun on otettava huomioon asiakkaan yleistila, allergiat ja sairaudet sekä niihin määrätyt lääkitykset.
Vaatii tietämystä, jotta hoitaja osaa karsia soveltumattomat aineet kussakin tilanteessa. Esimerkiksi jotkin eteeriset öljyt ovat huono yhdistelmä korkean tai matalan verenpaineen kanssa. Potilaan lääkitys – niin lääkärin määräämä kuin vaikkapa homeopaattinen aine – voi määrätä osan luontaisaineista kiellettyjen listalle.
Niin ikään raskaana olevia, sairastuneita tai leikkauksesta toipuvia ei passaa ottaa hoitoon. Heti hoitojen jälkeen ei puolestaan saa huhkia tai nauttia alkoholia.
– Heikkokuntoisille on oltava laimeat seokset, hieroja lisää.
– Ei siis suin päin vain toimita.
– Tokihan luontaisaineillakin on haittavaikutuksia, hieroja muistuttaa ja toteaa, ettei mikään aine toimi yksiselitteisesti.
– Luontaistuotteiden etu on kuitenkin se, että ne ovat puhtaita ja elimistö voi käyttää niitä tehokkaasti.