Nuorisovaltuusto järjesti keskiviikkona tiukan kyselytunnin, jossa nuorten tentattavina olivat kaupunginjohtaja Pauli Piiparinen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juho Ojares ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mauri Heiska.
Koulutuskeskus Valon auditorioon oli kerääntynyt eri ikäisistä paikallisista nuorista koostuva suuri joukko, minkä lisäksi kyselytuntia striimattiin nuorisovaltuuston Instagramiin.
Kysellä sai lähes mitä tahansa maan ja taivaan väliltä, mutta keskiöön nousivat odotetusti nuoria koskettavat asiat: joukkoliikenneyhteydet, vanhat ja kuluneet koulukirjat ja liikuntapaikat.
Nuoria kiinnosti myös kolmikon Nato-kanta ja luonnollisesti Ukrainan sota. Kaupunginjohtaja pääsi kertomaan myös kuukausipalkkansa ja arvioimaan sen kohtuullisuutta. Juho Ojares avasi puolestaan tämänhetkistä penkkipunnerrustulostaan.
Kokosimme alle muutamia tilaisuudessa esitettyjä kysymyksiä vastauksineen:
Tuleeko Ylöjärvelle uusia ulkoilupaikkoja?
Piiparinen: Ulkoliikuntapaikkoja kehitetään, ja niihin satsataan erityisesti kouluhankkeitten yhteydessä. Nyt rakennettavalle Siltatielle on tulossa seitsemännumeroinen summa ulkoalueille. Skeittiparkki valmistuu myös pian tähän Koulutuskeskus Valon viereen.
Millainen on kaupunginjohtajan työnkuva?
Piiparinen: Jokainen päivä on seikkailu. Esimerkiksi tänään palaveerattiin yhteistyökomitean kanssa. Kävimme läpi henkilöstöasioita ja sivusimme tilinpäätöstä. Tästä kyselytilaisuudesta kun lähden, niin käymme tekniikan kanssa läpi investointiohjelman lausuntoa. Työstäni 80 prosenttia on kokouksia, 20 prosenttia teen niitä varten esityksiä ja valmisteluja.
Mikä liikenneympyröissä viehättää?
Piiparinen: Ne ovat viehättäviä siksi, että jos on vilkkaasti liikennöity väylä, niin ympyröissä läpäisy on parempi kuin liikennevaloissa. Eli laskennallisesti ajoneuvoja menee enemmän läpi.
Tuleeko Vuorentaustan yläkouluun remonttia?
Piiparinen: Laajennus ja kunnostus on suunnitelmissa. Vuorentaustan eteläosaan suunnitellaan uutta alakoulua.
Mitä kaupunki tekee nuorten jaksamisen eteen?
Ojares: Hyvinvointialueen ja kaupungin täytyy käyttää jatkossa energiansa siihen, että yhteispeli pelaa. Rehellisesti voin sanoa, että tämä tulee aiheuttamaan haasteita. Kukaan nuori ei saa kuitenkaan pudota tai jäädä tukiverkkojen ulkopuolelle. Tällainen nuorten kyselytunti voitaisiin järjestää uudestaankin. Täällä kuulee asioista, jotka ovat huolta herättäviä ja tärkeitä.
Heiska: Jaksamista voidaan edesauttaa tarjoamalla harrastemahdollisuuksia ja liikuntapaikkoja. Jokaisella on myös iso vastuu siinä, että tuetaan toisia, erityisesti vanhemmilla, opettajilla ja kaupungin henkilökunnalla.
Piiparinen: Kaupunki tarjoaa resurssit, joilla jaksamista tuetaan. Korona on ollut rankkaa aikaa, mikä tietää töitä kaupungille tulevaisuudessakin.
Miks Ylöjärven vesi on niin kallista verrattuna vaikkapa Tampereeseen?
Ojares: Meillä on veden hinta korkeampi kuin muualla lähikunnissa, mutta meidän vetemme hinta onkin oikealla tasolla. Seuraavina vuosina monessa monessa kunnossa on tulossa korjausvelkaa ja kun se pommi räjähtää, niin veden hinta nousee. Me pidetään Ylöjärvellä hinta hallinnassa Ylöjärven veden kanssa. Muilla alueilla on kovemmat korotuspaineet.
Heiska: Ylöjärvellä pidetään huolta infrasta maan alla, ja veden hinta perustuu siihen. Ylöjärven Vesi on kaupungin omistama osakeyhtiö, jonka korjausvelka on hallinnassa.
Miten Ylöjärven liikennettä tulisi kehittää?
Heiska: Nykysiä joukkoliikenneyhteyksiä pitäisi kehittää. Esimerkiksi jos juna saataisiin pysähtymään Ylöjärvellä, niin matka Tampereelle olisi 11 minuuttia.
Ojares: Siivikkala-Asuntila-yhteys pitää saada kuntoon. Se tulee vaikuttamaan esimerkiksi bussivuorojen operoimiseen.
Mistä kaupunginjohtajan palkka koostuu, onko summa oikeudenmukainen?
Piiparinen: Palkka on 11 300 euroa kuukaudessa ja perustuu johtajasopimukseen. Onko se riittävästi vai ei, sen päättää kaupunginhallitus.
Heiska: Olen nähnyt Paulin kalenterin, enkä ole kateellinen. Palkka on mielestäni siis oikeudenmukainen.
Ojares: Palkka kohtaa vastuun kanssa. Kaupunginjohtajan palkka on linjassa muiden kuntien johtajien palkkojen kanssa.
Miksei kunta panosta oppimateriaaleihin, esimerkiksi uusiin kirjoihin digimateriaalien sijaan?
Piiparinen: Asetamme määrärahoja lautakunnittain, oppimateriaaleista päättää kasvatus- ja opetuslautakunta. Digimateriaaleja käytetään varmaankin pedagogisista syistä ja käytännön syistä.
Ojares: Kysymys ei ole siitä, ettei oppimateriaaleihin ei haluttaisi panostaa, mutta se on jatkuvaa tasapoainoilua, että rahat riittäisivät. Oppikirjojen yhtenä ongelmana näen sen, että paperikirjat voivat olla vanhan opetussuunnitelman mukaisia, kun tieto muuttuu niin nopeasti.
Yleisön kommentti: Opettajan kannalta digikirjat on hyvä asia: ne päivittyvät ja niissä on uudet tiedot. Mieluummin siis digiä kuin tavallisia kirjoja.
Onko Ylöjärvelle mahdollista saada kolmas opintoaste, esimerkiksi ammattikorkeakoulun toimipiste?
Piiparinen: Neuvottelut ovat käynnissä sekä Tamkin että Tredun kanssa, mutta asia ei ole pelkästään kaupungin käsissä. Mutta mikään salaisuus se ei ole, että tällaisia keskusteluja tosissaan käydään. Valon kampuksella on uutta rakennusoikeutta ja nyt pohditaan, miten neliöitä hyödynnettäisiin. Kolmannen asteen suunta on yksi vaihtoehto.
Mikä on kolmikon Nato-kanta?
Ojares: Vahva kyllä.
Heiska: Olen vähän varovaisempi. Mielestäni meillä ei ole Suomessa hätää.
Piiparinen: Harvemmin pääsen ottamaan kantaa politiikkaan, mutta kyllä, Naton kannalla olen.
Jos Venäjä hyökkäisi Suomeen, miten Ylöjärvi toimii?
Piiparinen: Meillä on lähtökohta, että yhteiskunta toimisi sotatilanteessa. Koulutus ja muu toimivat.
Ojares: Pyritään varautumaan, että kunta pyörii tilanteessa kuin tilanteessa. En usko, että laajamittaista hyökkäystä olisi tulossa, sillä Ukrainassa laitetaan kampoihin. Mutta tietysti on olemassa erilaisia hybridivaikuttamisen keinoja, joihin pitää varautua. Onhan Suomen ilmatilaakin jo loukattu.
Heiska: Arki turvattaisiin normaalisti. Mutta mitään hätää meillä ei ole, olkaa siis rauhassa.