Kaupunki valvoo päiväkotien toimintaa: ”Meillä ei ole hätää lasten puolesta”

28.02.2022 16:30

Haastattelimme Ylöjärven varhaiskasvatuksen johtaja Kirsi Lahtista liittyen yksityisessä Nappulalähteen päiväkodissa ilmenneisiin ongelmiin. Kysyimme millainen rooli kaupungilla on päiväkotien valvonnassa.
Kunnat ja aluehallintovirastot valvovat varhaiskasvatuksen laatua ja toteutumista. (Kuvituskuva)

Ylöjärven varhaiskasvatuksen johtaja Kirsi Lahtinen sanoo, että työhyvinvointiin ja työn järjestämiseen liittyvät asiat ovat työnantajan vastuulla, kun taas kunnalla ja Aluehallintovirastolla on valvontavastuu.

– Tampereen seutukunta Tampere mukaan lukien ovat tehneet yhteisen valvontasuunnitelman, koska useat varhaiskasvatusta tuottavat firmat toimivat useammassa eri kunnassa. Pyrimme tekemään tiivistä yhteistyötä kuntien kesken, hän kertoo.

Kunta tarkistaa vuosittain varhaiskasvatuksen palveluntuottajien henkilöstömitoituksen, tilat ja asiakirjat, sekä valvoo pedagogiikkaa.

–  Meidän tehtävämme on ohjata ja valvoa, että yksityisten toiminnassa toteutuu varhaiskasvatuksen laadukas pedagogiikka.

– Lain näkökulmasta katsomme, että siellä on riittävä henkilöstömäärä suhteessa lapsiin. Sitä seurantaa tehdään tiheään. Siinä suhteessa heillä (Nappulalähteessä) on asiat kunnossa, Lahtinen toteaa, ja lisää, että henkilöstömäärää seurataan yksikkö- ei ryhmätasolla.

Tiedot henkilöstömäärästä tulevat valvovalle viranomaiselle suoraan palveluntuottajalta.

Lahtinen toteaa, että elokuussa 2021 varhaiskasvatuslakiin on tullut henkilöstön ilmoitusvelvollisuus epäkohdista päivähoitotoiminnassa. Ylöjärvellä prosessi etenee siten, että työntekijä täyttää ilmoituslomakkeen, jonka päiväkodin johtaja tämän jälkeen käsittelee ja toimittaa sen sitten Lahtiselle. Ilmoitusvelvollisuus koskee sekä julkista, että yksityistä varhaiskasvatusta ja myös yksityisen päiväkodin mahdolliset ilmoitukset toimitetaan kunnan varhaiskasvatuksen johtavalle viranhaltijalle. Lahtinen kertoo, että yksityiseltä varhaiskasvatukselta ei ole tullut ilmoituksia puutteista suhdeluvuissa.

Ilmapiiri välittyy lapsiin

Lahtinen kannustaa keskustelemaan epäkohdista niin ryhmän sisällä kuin johtajan kanssa.

– Sitä myöten asiat ratkeavat, kun asiat nostetaan esiin ja niistä keskustellaan. Ilmapiiri pitäisi olla yksikössä sellainen, että siellä on hyvä työskennellä. Sitä kautta se välittyy lapsiin ja myös perheisiin.

Lahtinen toteaa, että korona-aika on ollut haastavaa sekä yksityisellä että kunnallisella puolella, ja sijaisia on ollut hankala saada. Myös tiedottamisen tarve kotiin vanhemmille on korostunut korona-aikana.

Korona-aika on ollut haastavaa sekä yksityisessä että kunnallisessa varhaiskasvatuksessa, ja sijaisia on ollut hankala saada. (Kuvituskuva)

Hän kertoo, että Ylöjärven kaupungin varhaiskasvatuksen palvelujohtaja Anu Mantere kävi sosiaalisessa mediassa esiin tulleen palautteen läpi Nappulalähteen päiväkodin johtajan kanssa helmikuun puolivälissä ja sai häneltä selvityksen tilanteesta. Lahtinen kertoo itse keskustelleensa Verkanappuloiden toimitusjohtaja Minna Takkulan kanssa, ja nostaneensa esiin muun muassa henkilöstön työhyvinvoinnin.

– Henkilöstö on meille voimavara ja sen avulla teemme sitä työtä. Pidän äärimmäisen tärkeänä henkilöstön hyvinvointia, Lahtinen sanoo.

– Meillä ei ole hätää lasten puolesta. Perheet, joiden lapset siellä (Nappulalähteessä) on, voivat hyvillä mielin jatkaa, Lahtinen sanoo.

Lue myös: Perheenäiti ja kasvattajat paljastavat isoja puutteita ylöjärveläisen yksityisen päiväkodin toiminnassa: Työntekijät uupuivat työmäärän jatkuvasti kasvaessa ja ongelmien vähättelystä – päiväkodin toimitusjohtaja kiistää epäkohdat