Koko Pirkanmaa kärsii hoitajien osalta työvoimapulasta ja pula on valitettavasti edelleen pahentunut tämän vuoden aikana. Viime syksynä kotihoidon tilanteeseen päätettiin perusturvalautakunnassa etsiä parannusta esittämällä kotihoitoon omaa varahenkilöstöä sekä mitoitusta parantamaan kahta uutta vakanssia.
Vuoden 2022 talousarvion hyväksymisen yhteydessä saatuihin yhdeksään uuteen vuosilomansijaisuuksiin tarkoitettuihin kotihoidon lähihoitajan vakansseihin ei saatu yhtään hakijaa tämän vuoden tammikuun loppuun mennessä. Niiden lisäksi kotihoidossa oli useampi muu täyttämätön vakituinen vakanssi helmikuun alussa. Uusista, tälle vuodelle myönnetyistä vakansseista kuusi on edelleen kotihoidon käytettävissä.
Henkilöstön jaksamisesta on suuri huoli, kuten myös uuden henkilöstön saatavuudesta. Ylöjärven kotihoidossa on pyritty monin eri toimin lisäämään kotihoidon vetovoimaa. Rekrytoinnin edistämiseksi kotihoidossa on ollut käytössä rekrytointipalkkio. Kotihoidon työntekijä, joka on vinkannut uudesta työntekijästä kotihoitoon, on saanut 200 euron palkkion.
Uusia lähihoitajia koulutetaan suoraan kotihoitoon yhteistyössä Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen kanssa. Perusturvan rekrytointikoordinaattori on tehnyt tiivistä yhteistyötä oppilaitosten kanssa ja on käynyt esittelemässä opiskelijoille lyhyt- ja pitkäaikaisia sijaisuuksia. Apuna rekrytoinnissa on hyödynnetty radiomainoskampanjaa sekä kohdennettua rekrytointikampanjaa sosiaalisessa mediassa.
Kirjoittaja epäilee, että nyt tehty toimien siirto olisi priorisointia kotihoidon ja heikompiosaisten kustannuksella. Tästä ei ole kyse. Terveyskeskuksen akuuttiosaston hoitajamiehitys on turvattava sellaiseksi, että siellä pystytään käyttämään osaston paikkoja täysimääräisesti. Jos tähän ei hoitajapulan vuoksi pystytä, niin koko hoitoketju TAYS:sta perustasolle aina kotihoitoon asti, ruuhkautuu ja ylöjärveläisiä päätyy muihin Pirkanmaan kuntiin osastohoitoon.
Kotihoidon resurssiongelma on kaikilla Pirkanmaan kunnilla. Ratkaisukeinot ovat kunnissa erilaisia. Joissain kunnissa ollaan hankkimassa hoitajatyövoimaa ulkomailta, jossain ollaan ulkoistamassa osaa tai koko kotihoitoa ja jossain, kuten Ylöjärvellä, pyritään kehittämään kotihoidon työyhteisöä ja lisäämään omia resursseja.
Perusturvalautakunnan kokouksessa 1. maaliskuuta käsitellään kotihoidon resurssitilannetta ja kuullaan myös perusturvaturvalautakunnan näkemyksiä tilanteen ratkaisemiseksi.
Nimimerkki ”vakituinen kotihoidon työntekijä” voi luottaa siihen, että kotihoidon hoitajatilanteen ratkaisua etsitään aktiivisesti, mutta akuutit kriisitilanteet on hoidettava akuutisti ja periaatteelliset ratkaisut vaativat käsittelyä henkilöstöhallinnon ja myös perusturvalautakunnan kanssa. Työ tämän haastavan ongelman ratkaisemiseksi jatkuu.
Anne Santalahti
terveys- ja sosiaalijohtaja
Marita Pitkänen
vs. ikääntyneiden palvelujen johtaja
Taina Hakala
vs. kotihoidon ja asumispalvelujen päällikkö