Harrastekokki jakaa itämaisia reseptejään etenkin Instagramissa. Seuraajia on tullut lyhyessä ajassa huimasti.
Anton Holma alkoi laittaa itämaisia ja välimerellisiä reseptejään nettiin reilu kuukausi sitten ja hämmästyi, kun seuraajia ilmestyi Instagramiin tuona aikana jopa 4 000.
Keijärven rannalla asuva Holma on kokannut teini-ikäisestä asti, mutta reseptien jakaminen alkoi vasta sitten, kun hän oli jutellut ruoastaan työkavereiden kanssa Ylöjärven Maskussa.
– Työkaverit aina sanoivat, että montako sataa euroa viikossa sinullakin menee viikossa siihen, kun kokkaat intialaista ruokaa ja muuta. Laskimme kulumme, ja minulla meni rahaa vähiten, vaikka meillä on kotona lapsikin.
Holma perusti resepteilleen Instagram-tilin, koska halusi näyttää, että a la carten näköistä ruokaa voi tehdä kotona edullisesti.
– Ja sitten siihen lähti mukaan myös hävikinestoidea. Vaikka rahat alkaisivat olla loppu, niin kaikesta pystyy tekemään jotain hyvää.
Etenkin intialaista ja lähi-idän ruokaa valmistavan Holman kikat ovat seuraavia: hänellä on aina kaapissaan riisiä ja erilaisia kuivamausteita – ”kuivakaappini on pelottavan täynnä mausteita”.
Hän myös käyttää alennuksessa olevia tai muuten vain edullisia lihoja ja kaloja sekä sesongin vihanneksia. Hävikkivihanneslaatikoista tekee hyviä löytöjä.
Mikä on tarjouksessa?
Ruoanlaiton suunnittelu alkaa usein sillä, että hän katsoo, mikä proteiini on tarjouksessa. Yksiä vakisuosikkeja ovat broilerin jauheliha ja kanankoivet, koska ne ovat muutenkin aina edullisia.
– Olen nyt alkanut käyttää kanankoipia, kun huomasin säästön. Niiden liha on myös paljon mehevämpää ja mureampaa kuin paistibroilerin.
Broilerin jauheliha taas on Holman mukaan edullisempaa kuin naudanliha.
Yksi Holman Instagramissa suosituimmista resepteistä on myös tämän jutun yhteydessä näkyvä broileripyörykät.
– Olen saanut niistä ihan järkyttävästi viestejä. Ihmiset ovat kokeilleet niitä ja lähettäneet kiitosta tyyliin ”olipa monipuolinen ja halpa resepti”.
Seuraajat ovat alkaneet myös lähettää Holmalle kuvia omista tuotoksistaan, jotka on loihdittu tämän reseptien pohjalta. Se on ollut harrastajakokista hauskaa.
Holma postaa sisältöä Instagramissa nimellä chefylojarvi. Seuraajia on enimmäkseen Ylöjärveltä, mutta myös ympäri Suomen.
Kysynnän tähden hän on alkanut jakaa reseptejä myös Facebookin ryhmiin, kuten ruokahävikkiryhmään.
Bouillabaissesta saa jambalayan
Anton Holman perheellä menee viikossa rahaa ruokaan maksimissaan 50-70 euroa. Holma kokkaa kerran pari viikossa, ja hän on ekspertti jatkamaan ruokia. Samat ruoat riittävät myös evääksi töihin.
Nykyisin rahaa menee vieläkin vähemmän, sillä hän haluaa olla hyvä esimerkki seuraajilleen.
Holma on myös huomannut, että jos alkuperäiseen ohjeeseen kuuluu kalaa, sen sijaan voi aivan hyvin käyttää lihaa tai toisinpäin.
Kun hän taannoin teki ranskalaista, tomaattipohjaista bouillabaissea, johon tulee normaalisti kalaa, hän laittoikin siihen tarjouksessa olleita possunposkia.
– Se oli julmetun hyvää. Söimme sitä perunan kanssa. Kun ruokaa jäi, lisäsin siihen riisiä ja chiliä, ja siitä tulikin Louisianasta kotoisin olevaa jambalayaa.
Ruokaa tuli niin paljon, että Holma vei sitä myös työkavereille.
– Sain bouillabaissesta viikon ruoat ja eväät. Viikon ruoka maksoi alle kympin.
Inspiraatiota ulkomaisilta kokkaajilta
Holman ruoilla on usein jokin esikuva, mutta hän soveltaa aina alkuperäisiä ohjeita ja tekee niistä omiaan. Hän seuraa ulkomaisia ruokabloggaajia ja -videoita ja pitää erityisesti värikkäästä ruoasta.
Kalliit tai harvinaiset raaka-aineet hän korvaa usein sesongissa olevilla tai edullisilla raaka-aineilla ja soveltaa reseptejä muutenkin.
Holmalle ruoanlaiton suola on juuri soveltaminen ja luovuus. Hän ei tee koskaan kahdesti täysin samaa ruokaa, ei edes omien valmiiksi sovellettujen reseptiensä pohjalta.
Miksi pilata hyvää harrastusta?
Anton Holma on oppinut soveltavan tyylin ja innostukseen ruokaan vanhemmiltaan.
Holman sisko toimii ammattikokkina, mutta Holma itse ei halua pilata hyvää harrastusta tekemällä sitä työkseen.
– Paras kaverini on fine dining -kokki. Hän neuvoi, ettei välttämättä kannata lähteä kokiksi, jos haluaa ylläpitää hauskuutta ja luovuutta omassa keittiössä.
Harrastekokki kertoo epäonnistuvansa säännöllisesti, mutta kertoo vain oppivansa epäonnistumisistaan.
Kerran hän sai päähänsä kokeilla paistaa haukea tuoreen mintun kera, koska visioi mielessään lopputuloksen hienon väriseksi.
Tosiasiassa hauesta ei tullut hyvää, sillä mintun maku oli aivan liian hallitseva. Silti hän toivoo, että joku toinen kokeilisi vaikka samaa ja saisi maut kohdalleen.
– Kannattaa kokeilla hyödyntää kaikkea, mikä on menossa pilalle kaapissa. Vaikka kolme päivää jääkaapissa odottanut hauki ja kuolemaa tekevä minttu kuulostaisi huonolta idealta, ei siinä mitään häviä. Joko heität raaka-aineet pois tai kokeilet.
RESEPTI: Kanapullat intialaisessa paljussa a´la Chefylöjärvi (6 annosta)
(800 gr) broilerin jauhelihaa
(2 rkl) curryä
(1,5 rkl) kurkumaa
(2 tl) minttua (kuivattua)
(50 gr) voita
(4 dl) kuohukermaa
(3 kynttä) valkosipulia
(2 tl) suolaa
(2 rkl) korppujauhoja
Voin ja kuohukerman saat toki vaihtaa öljyyn ja ruokakermaan tai creme fraicheen niin halutessasi.
- Tee broitsunjauhelihasta massa: sekoita siihen 1 rkl kurkumaa, 1 rkl curryä, 2 tl suolaa ja 2 rkl korppujauhoja. (Jos haluat tulisuutta, lisää sekaan vähän chiliä.)
- Pyöritä massasta pullia, sen kokoisia kuin itse haluat.
- Laita pieni nokare voita pannulle ja paista kanapalloihin nätti kultainen pinta ja ota ne talteen lautaselle odottamaan.
- Laita pannulle 2 rkl voita ja lisää sekaan murskattu valkosipuli (3 kynttä). Kun valkosipuli on kultaisen väristä, lisää sekaan 2 purkkia kuohukermaa, 2 tl curryä, 2 tl kurkumaa ja 2 tl kuivattua minttua.
- Kun kotona alkavat tuntua intialaisen katukeittiön tuoksut, lisää kanapullat vielä kypsymään ja antamaan kastikkeelle makua. Laita kansi päälle ja anna hautua rauhassa ainakin 15 min. Broileriin pitää suhtautua kuin kanaan: se on aina kypsennettävä aivan kypsäksi. Ei mitään medium-touhua!
- Koristeeksi päälle ja vähän makua antamaan voi lisätä tuoretta korianteria tai minttua.
- Tämä ruoka sopii hyvin riisin, couscousin tai jopa bulgurin kanssa.