Ylöjärven perhe- ja mielenterveyspalveluiden johtaja Paula Pasanen-Aro kertoo Ylöjärven Uutisissa uudesta perheiden talosta. Hän toteaa: ”Kyllähän tämä tulee erittäin suureen tarpeeseen. Varsinkin korona-aikana lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi on ollut koetuksella, ja monet ovat joutuneet miettimään yksinään asioita etenkin silloin, kun oli etäopetusta ja rajoitukset olivat kovimmillaan.”
Uusi rakennus tuo työntekijöille sisäilmaongelmista vapaat työtilat. Tavoitteena on palkata lisäresursseja, jotta voitaisiin tarjota varhaista tukea ja hoitoa perheille heti, kun esimerkiksi päihteiden aiheuttamat pulmat ja mielenterveyden ongelmat alkavat horjuttaa arjesta selviytymistä.
Maailma on muuttunut ja tukiverkot ovat ohentuneet. Perusturva etsii ilahduttavasti uusia tapoja järjestää apua.
Koulu ja varhaiskasvatus ovat myös hyvinvoinnin areenoita.
Ylöjärvellä on reilu 2 000 lasta varhaiskasvatuksessa, 4 500 peruskoululaista ja yli 500 lukiolaista. He joutuvat edelleen työskentelemään hyvin poikkeavassa oppimisympäristössä. Pienten lasten, oppilaiden, opiskelijoiden ja työntekijöiden hyvinvointi on kasvatus- ja opetuslautakunnan vastuulla. Oppilashuollon tukipintaa täytyisi vahvistaa ja laajentaa, jotta ennaltaehkäisevä työ saisi lisää voimaa.
Uupuminen näkyy monella tavalla. Vaikeusastetta lisää jo tarvittavien työntekijöiden sijaisten löytäminen. Määräaikaisuus ei innosta hakemaan pätkätöitä, koska vakituisia paikkoja on nyt hyvin tarjolla Tampereen seudulla.
Uusia Ylöjärven sivistystoimen alaisia vakinaisia virkoja tai toimia ei ole perustettu riittävästi vuodelle 2022. Toisaalta nyt voidaan tarkastella uudelleen kuluvan vuoden tilannetta. Päätöstentekijät voivat sitten tehdä muutostalousarvion avulla tarvittavia päivityksiä.
Jussi Kytömäki
kaupunginvaltuutettu (vihr.)