Koululainen on tullut koulusta ja pikkusisarus haettu päiväkodista. Tulomatkalla on nopeasti poikettu kaupassa ja nyt täytyisi pitkästä työpäivästä nääntyneenä vielä jaksaa taikoa perheelle jotakin ruokaa. Mielellään vielä terveellistä ja mahdollisimman nopeasti. Tuttu tilanne?
Monet ruoat ovat onneksi sellaisia, että niitä voi esimerkiksi viikonloppuisin tai muuna vapaapäivänä tehdä kerralla isommankin annoksen ja pistää sopivan määrän pakastimeen pahan päivän varalle. Sipuleja pilkkoo, jauhelihaa tai soijarouhetta kypsentää ja makaronia keittää lähes samalla vaivalla kaksinkertaisen annoksen tavanomaisen määrän sijaan.
Kiireen keskellä on sitten helppo sulattaa valmis pakastettu ruoka joko hellalla tai mikroaaltouunissa, varsinkin jos ruoan on aamulla nostanut pakastimesta jääkaappiin sulamaan. Muun muassa makaronilaatikko, kinkkukiusaus, erilaiset keitot, kuten linssi- ja sosekeitot soveltuvat hyvin tähän tarkoitukseen. Ahkera voi halutessaan valmistaa kerralla myös kaksi erilaista ruokaa, joista puolet päätyy pakkaseen ja toinen puoli jääkaappiin. Näin muutamana seuraavana päivänä ei tarvitse syödä yhtä ruokalajia kyllästymiseen asti.
Marttojen sivuilta löytyy runsaasti ohjeita erilaisten ruokien ja tuotteiden pakastamisesta. Kasviksiakin voi marttojen mukaan pakastaa, kunhan ne on ensin esikiehauttanut entsyymitoiminnan lopettamiseksi. Sivustolta löytyy ensiluokkainen taulukko siitä, kuinka kauan kutakin kasvista kiehautetaan ennen pakastusta ja onko kiehautettavat kasvikset hyvä paloitella ennen kiehuvaan veteen laittamista. Jotkut kasvikset, kuten pinaatti, säilyvät pakastimessa parhaiten niin, että ne vielä soseutetaan kiehauttamisen jälkeen.
Pakastamisen lisäksi arjessa apuna toimii aterioiden esivalmistaminen, jota voi tehdä seuraavaa viikkoa varten vaikkapa edellisenä viikonloppuna. Somesta löytyy valtavasti ohjeita aterioiden esivalmistamisesta, niin sanotusta meal preppingista. Tavoitteena on, että suurin osa ruokalajien ainesosista on käsitelty ja valmisteltu etukäteen varsinaista h-hetkeä silmällä pitäen. Ilmatiiviissä rasioissa esimerkiksi pilkotut kesäkurpitsat, porkkanat ja sipulit säilyvät jääkaapin lämpötilasta riippuen kolmesta viiteen päivään ja sipuleista osan voi laittaa pakasterasioissa tai -pusseissa pakastimeen odottamaan ruoanlaittohetkeä. Pakastettuja, pilkottuja sipuleita ei enää pakastamisen jälkeen tarvitse erikseen sulattaa, vaan ne voi laittaa suoraan jäisenä paistinpannulle.
Ilmatiiviissä rasioissa myös esimerkiksi huuhdellut tomaatit ja salaatinlehdet säilyvät useamman päivän, kun peseminen ja kuivaaminen on tehty etukäteen. Rasiasta on kätevää ottaa kasviksia leivän päälle tai aterian höysteeksi aina tarvittaessa.
Kaikista tärkein asia meal preppingissa on kuitenkin suunnitteleminen. Kauppaan kannattaa mennä valmiiksi laaditun kauppalistan kanssa, jossa seuraavan viikon aterioihin tarvittavat raaka-aineet ovat ylhäällä. Kun kerralla ostaa viikon ruoat, säästää huomattavan määrän vapaa-aikaa viikossa. Kotiin kannattaa varata sellaisia säilykkeitä ja kuivatuotteita, joiden säilyvyys on pitkä.
Kuivakaapissa on hyvä olla valmiina tomaattimurskaa, säilykepapuja, linssejä, herkkusienisäilykkeitä, näkkileipää, korppuja, soijarouhetta, riisiä, kuivaperunamuusijauhetta, makaronia, pastaa ja esimerkiksi hernekeittoa ja tonnikalaa. Jääkaapissa erinomaisesti säilyvät vaikkapa säilykesuolakurkut, voi, avaamattomat juustot, hillot ja tiivistemehut. Pakastimeen voi halutessaan ostaa esimerkiksi valmiiksi pilkottuja pakastevihanneksia, -pinaattia, -sipulia, -papuja ja aleleipää. Myös lohta, jauhelihaa ja kanaa voi pakastaa.
Pakastimeen tai kuivakaappiin voi lisäksi varata muutaman valmisruoan, joita voi sitten hyödyntää yllättävissä tilanteissa.
Meal Prepping säästää selvää rahaa. Kun kaupassa käy vain harvoin ja etukäteen laaditun listan kanssa, jäävät heräteostokset tekemättä, samoin eineksien ja muiden valmisaterioiden käytöntarve vähenee huomattavasti. Itse tehty ruoka on paitsi terveellistä myös huomattavan paljon edullisempaa kuin erilaiset einekset ja muut valmisruoat -varsinkin jos syöjiä on monta. Ekonomisuuden lisäksi hyötynä on ekologisuus: mitä vähemmän muovia ja muuta jätettä syntyy, sitä parempi luonnon kannalta.
ANNIKA PUSA