Järvialueen kuhakannat ovat paisuneet 2010-luvun kuluessa ennätysmäisiksi. Muikkua ja ahventa nousee nyt vesistöistä hyvin, ja myös useiden muiden kalalajien ja täpläravun kannat ovat vahvoja.
Esimerkiksi Näsijärvellä muikkukanta on vahvistunut viime vuosina niin, että kun vähälukuisempi muikku kasvoi aiemmin tyypillisesti 20–22 millimetrin muikkuverkon kokoon, viime aikoina myös tiheämmillä, 16–17 millimetrin verkoilla on tullut hyvin saalista. Tämä kertoo muikkujen yksilömäärän huomattavasta lisääntymisestä. Karu Näsijärvi onkin taas palannut jälleen hyvien muikkujärvien kategoriaan.
Muikusta saa valmistettua herkullista ruokaa monella tavalla: paistetut muikut, savumuikut, rantakala, muikkukeitto… lista on lähes loputon.
Sen lisäksi, että Näsijärven muikku on ruokakalojen aatelia, se on tärkeä ravintokohde järven kuhille, taimenille ja muille petokaloille. Näsijärven kuhat ovat rasvaisia ja lihavia hyvän ravintotilanteen ansiosta ja myös erinomaista raaka-ainetta maistuvien ja terveellisten lähikala-aterioiden valmistamista ajatellen.
Kuluttajien kiinnostus lähikalaan on yleisesti kasvanut. Viereisestä järvestä pyydystetyn kala on tuoretta ja sen hiilijalanjälki on lyhin mahdollinen.
Myös erilaisten särkikalojen arvostus on noussut kohisten. Eikä suotta. Särjet, lahnat ja sulkavat muodostavat kalaproteiinipääoman, jota voidaan hyödyntää selkeästi aiempaa enemmän. Ja mikä parasta, tästä tavarasta voidaan loihtia mitä herkullisimpia tuotteita ruokapöytään niin arkena kuin juhlahetkinäkin.
Jotta lähikalaa ja siitä valmistettuja tuotteita olisi entistä paremmin ja monipuolisemmin saatavilla kuluttajille, tarvitaan lisää ahkeria ja osaavia kalanpyytäjiä: avovesikaudella järvien laineille ja talvella jääkannelle nostamaan ylös kotimaista lähiveden viljaa. Uusien pyyntitapojen omaksumisella ja koko kalaketjun haltuun ottamisella saadaan kysyntä ja tarjonta kohtaamaan, kotimaiset kala-alan elinkeinot kasvuun ja työtä maaseudulle.
Pirkanmaan laajalla järvialueella ja sen lipeillä sijaitsevilla Vanajaveden alueen vesistöillä sekä toisaalta Virroilta pohjoiseen Lappajärvelle ulottuvalla alueella on melko paljon kaupallisia kalastajia. Näsijärvellä pyyntiä harjoittaa useita toimijoita, mutta sen laajoilla ulapoilla olisi tilaa vaikka kuinka paljon. Kotitarvekalastus varsinkin seisovilla pyydyksillä on huomattavasti vähentynyt viimeisinä vuosikymmeninä. Suurin osa kalastajista harrastaa nykyään yksinomaan viehepyyntiä ja Näsijärvi onkin yksi maan suosituimpia uisteluvesiä.
Kalastusmatkailu kasvaa
Erityisesti Pirkanmaalla kalastusmatkailu on ollut kovassa nosteessa 2000-luvulla. Alueen kalaoppaat vievät koti- ja ulkomaalaisia kalastuksesta kiinnostuneita asiakkaitaan kalalle. Koronan myötä monet suomalaiset löysivät maamme hienon luonnon uudestaan, ja vesistöillä on ollut kuhinaa viime aikoina.
Kalalupia on ostettu huomattavasti aiempaa enemmän ja kuluvana vuonna kalastajia on ollut vesillä runsaasti – tosin ei ihan yhtä paljon kuin ensimmäisenä pandemiavuonna. Venekauppakin on käynyt tänä vuonna kuumana.
Mökkeily, vesilläolo ja kalastus kiinnostavat. Koronatilanteen helpotuttua myös kansainvälinen matkailu tulee nopeasti elpymään, ja alueemme hienot vesistöt houkuttelevat jälleen kävijöitä ympäri Eurooppaa ja kauempaakin. Kaunis järviluonto saarineen, kuikkineen, kuhineen ja muine kaloineen on maamme hie-noimpia asioita.
Luvat kuntoon ja isomusjahtiin
Ennen kalaan lähtöä kannattaa hoitaa lupa-asiat kuntoon. Kalastuksenvalvojat liikkuvat vesillä tarkastamassa, että kalastuksesta annettuja määräyksiä noudatetaan ja kalastajilla on maksut maksettuina.
Onginta ja pilkintä yhdellä vavalla ovat maksuttomia jokamiehenoikeuksia. Muuta kalastusta ja ravustusta harjoittavilla 18–64-vuotiailla tulee olla suoritettuna kalastonhoitomaksu eli ”valtion kalakortti”, joka oikeuttaa virvelöintiin ja uisteluun yhdellä vavalla koskikohteita ja ”istuta ja ongi” -järviä lukuun ottamatta. Maksun voi muun muassa lunastaa osoitteesta Eräluvat.fi tai R-kioskeista.
Viehekalastukseen useammalla vavalla ja pyydyskalastukseen tarvitaan valtion kalakortin lisäksi myös paikallinen lupa, joita on laaja valikoima tarjolla Pirkanmaalle ja muualle osoitteessa kalapassi.fi.
ISMO KOLARI