Ryhti pelaa teinijoukkueella naisten ykkössarjassa

Ylöjärven Ryhdin naisten kausi lentopalloilun ykkössarjassa alkoi kahdella kotitappiolla, mutta erittäin nuori joukkue kasvatti sentään itseluottamusta yhdellä erävoitolla.
Kapteeni Noora Honkanen (1) pääsi tappioista huolimatta tuulettamaan onnistumisia Emilia Raappanan ja Ella Kantolan (valkoinen paita) kanssa.
Kapteeni Noora Honkanen (1) pääsi tappioista huolimatta tuulettamaan onnistumisia Emilia Raappanan ja Ella Kantolan (valkoinen paita) kanssa.

Erävoitto tuli lauantaina. Pisteet menivät kuitenkin Kuopion Puijo Wolleylle lukemin 1–3 (25–21, 14–25, 10–25, 28–30).
Sunnuntaina kyyti oli huomattavasti kylmempää, kun joensuulainen Nice takoi uusitun urheilutalon salin taululle murskanumerot 0–3 (9–25, 13–25, 14–25).
Numerot valehtelevat urheilussa ani harvoin, jos silloinkaan, mutta tässä tapauksessa on paikallaan muistuttaa, että Ryhti pelaa ykkössarjaa todennäköisesti sarjan historian nuorimmalla joukkueella.
Varsinkin sunnuntaina asia nousi väkisin tapetille, kun vastassa oli neljä entistä liigapelaajaa, joista yksi on pelannut pari kautta ulkomaillakin.
– Tämän joukkueen tavoite on, että tällä kaudella tytöistä tehdään naisia! molemmissa peleissä Ryhdin tehokkainta hyökkäyspeliä esittänyt Inka Raitala myönsi.
– Nice oli meitä vielä henkisestikin kovasti edellä, mutta tämä oli vasta kauden toinen peli, 17-vuotias Raitala mietti.
Hänelle Ryhti on juuri nyt sopiva joukkue. Raitala kuuluu kaksoisedustuksella myös Oriveden Ponnistuksen liigarinkiin, mutta sen nokkimajärjestyksessä on monta häntä kokeneempaa naista hänen edellään.
– Täällä saan pelata ja kehittyä. Liigapaikka aukeaa sitten, kun on sen aika, Raitala tuumasi realistisesti.
– Ryhdissä saa sitä paitsi erittäin hyvää valmennusta. Kososen Heikki opastaa nuoria tosi hyvin asennoituen. Harjoituksissakin viedään asiat ihan loppuun asti, hän kehui.

Lauantaina kaikilta hyvää peliä

Lauantaina Ryhdiltä onnistuivat kaikki pelin osa-alueet niin hyvin kuin tytöiltä vain voi vaatia ja pisteitäkin ropisi. Raitalan lisäksi Tiia Virta hyökkäsi terävästi laidalta.
Varsinainen ilopilleri oli kuitenkin libero Ella Kantola, joka nosti aloituksia ja puolusti todella hyvällä liikkeellä. Puolustusasenne tosin oli kunnossa kaikilla.
Ryhti pystyi myös horjuttamaan PuWo:n vastaanottoa ja sen avulla hyökkäyspeliä oikein suunnatuilla ja kovuudeltaan riittävästi vaihdelleilla syötöillä.
Sunnuntaina kyyti oli sitten jääkylmää. Ammattilaisenakin siipiään kokeillut Taru Alho mätti palloa passari Liisa Tikan tarjoilusta kenttään välillä lähes pystysuoraan.
Orivedeltä tuttu Hanna Häkkinen ei kenties hyökännyt yhtä näyttävästi kuin Alho mutta teki erittäin vähän virheitä. Kun myös Noora Taskinen onnistui erinomaisin prosentein, Ryhdille ei jäänyt mitään mahdollisuuksia.
– Verkon toisella puolella oli satojatuhansia tehtyjä toistoja enemmän kuin meillä, mutta niitä tulee koko ajan meillekin lisää,

Kosonen rohkaisi pelaajiaan.

Inka Raitalan aloitussyötöissäkin oli juonikkuutta varsinkin lauantain Puijo-ottelussa.
Inka Raitalan aloitussyötöissäkin oli juonikkuutta varsinkin lauantain Puijo-ottelussa.

Kantolan ja Raitalan lisäksi Ryhdistä parhaiten vastaan harasi Raahesta tullut 189-senttinen keskitorjuja Emilia Raappana tehoillaan 5/+4.
– Emilia on erittäin lahjakas, mutta vielä kovasti raakile. Hän tarvitsee keskivartaloonsa lisää voimaa, mutta koska hän on kärsinyt selkävaivoista, häntä ei voi vielä tällä kaudella kuormittaa raskailla punteilla, Kosonen kertoi.
Keikkatyöläisiäkin tarvitaan taas
Jo mainittujen pelaajien lisäksi Ryhdin tämänkautiseen rinkiin kuuluvat yleispelaajat Noora Honkanen, Kiia Sylvelin ja Salli Joutsenvirta, keskitorjujat Paula Vihanto ja Tiia-Maria Karjalainen sekä passarit Emmi Jalonen ja Emilia Putkisaari.
Keikkatyöläisiä saadaan tarvittaessa naapuriseuroista. Niin tapahtuu jo ensi viikonloppuna pitkällä vierasreissulla Alajärven Ankkureita ja Oulun Ettaa vastaan.
– Kantola ja Raappana eivät pääse matkaan, joten lainaamme OrPo:lta 14-vuotiaan keskitorjujan Netta Rekolan, päävalmentaja Kosonen kertoi.
Onhan Ryhdillä ”jemmassa” myös erittäin kokenut yleispelaaja Katri Markkanen, joka seurasi sunnuntain ottelua katsomossa pohtien, koskahan hänelle tulee lähtö perheen toista lasta synnyttämään.
Markkanen on siis mahdollisesti käytettävissä loppukaudesta. Siihen saakka Kososen ja kakkosvalmentaja Kati Jalosen on kärsivällisesti keskityttävä kehittämään teinijoukkuetta.
– Se on erittäin mielenkiintoista ja mukavaa työtä. Varmaa on, että pelaajamme kehittyvät tämän kauden aikana! Kosonen naurahti.
– On kuitenkin hieman nurinkurinen tilanne, että liigassa 17-vuotiaat keikkuvat pistepörssissä korkealla ja ykkösessä vastaan tulee Alhon kaltaisia naisia, joiden pitäisi pelata liigaa, Kosonen jatkoi.

Aikuispelaajia ei riitä kaikille

Kosonen ei lämmennyt yhtään tamperelaisen Rantaperkiön Iskun Lentopalloliitolta saamalle poikkeusluvalle nousta suoraan ykkösarjaan.
– Tampereen seudulla on pelaajamäärään verrattuna liian monta liiga- tai ykkössarjajoukkuetta. Aikuisia pelaajia ei riitä kaikille, hän kritisoi.
Iskua Ryhti ei kohtaa, sillä Isku pelaa kakkoslohkossa, kuten Messukylän Toverit ja muutkin ylöjärveläisille viime kausilta tutut joukkueet.
Ykköslohkossa vastaan tulevat Nicen, PuWo:n, Ankkureiden ja Ettan lisäksi vantaalainen Korson Isku, Nurmon Jymy ja Kuortaneen valmennuskeskus.
Sarjajärjestelmä on parilta edelliskaudelta tuttu. Kummankin lohkon kärkikolmikko jatkaa ylempään jatkosarjaan. Pudotuspeleihin pääsevät kolmikkojen lisäksi alempien jatkosarjalohkojen voittajat.
Ryhdin ei kannata tässä tilanteessa tuijotella sarjataulukoita vaan vanhaan kliseen mukaisesti keskittyä pelaamaan piste kerrallaan. Joulutauolle lähdettäessä sarjataulukko kyllä kertoo, miten pelit jatkuvat, ja kevätkaudellakin on vain voitettavaa.
– Nämä ovat nuorillemme erinomaisen opettavaisia pelejä. Pitää vain pelata rohkeasti, Kosonen muistutti.

Comments are closed.