Ylöjärven kuten monen muunkin kunnan taloustilanne sisältää tulevien vuosien osalta epävarmuuksia. Suomen houkuttelevimman kasvukeskuksen vaikutuspiirissä meillä ei silti ole hätää, mikäli kaupungin päättäjät tekevät vastuullisia, kuntalaisen hyvän arjen mahdollistavia valintoja.
Lakisääteisten tehtävien hoitaminen, yhdenvertaisten ennaltaehkäisevien hyvinvointipalveluiden kehittäminen ja merkittävän kasvun tavoitteleminen käy kuitenkin mahdottomaksi, jos samaan aikaan pyritään toteuttamaan kovaa oikeistokonservatiivista kurittavaa talouspolitiikkaa.
Yhtä alijäämäistä vuotta usean hyvän vuoden joukossa ei pidä pelätä eikä uhrata sen takia oleellisia palveluita. Tasapainon saavuttaminen perustuu pitkällä aikavälillä kaupungin kasvuun. Kasvun edellytyksiä ovat hyvinvointi- ja koulutuspalvelut, strategisesti perustellut, hyödyttävät investoinnit sekä houkuttelevan ja kaikista huolta pitävän sivistyskaupungin maine.
Talousarvioesityksestä on karsittu kaikki karsittavissa oleva, enemmänkin. Yksi perusteltu tarve ovat erityisopetuksen vakanssit. Talousarvioesityksessä oli 1.8.2022 alkaen kaksi erityisluokanopettajaa perusopetukseen (50 000 euroa) ja yksi vakanssi lukion erityisopetukseen (22 000 euroa).
Tukea kaipaavien oppilaiden määrä on lisääntynyt, mutta erityisopetusta ei ole lisätty samassa suhteessa. Tällaisen toiminnan seuraukset vastaavat käytännössä koulutusleikkausta. Isoihin opetusryhmiin sijoitetaan yhä enemmän erityisen tuen oppilaita niin sanotun inkluusioperiaatteen mukaisesti. Jos ryhmässä on luokan- tai aineenopettajan tukena erityisopettaja, tämä toimii hyvin, mutta säästökeinona inkluusio on kelvoton. Lisäksi tarvitaan myös pienryhmäopetusta ja erityisluokkia.
Valtuuston päätöksellä ei tänä vuonna perustettu yhtään uutta erityisopetuksen virkaa, vaikka tuen tarpeen kasvu näkyy selkeästi. Oppivelvollisuuden laajentuminen lisää ja erityisopetuksen tarvetta myös toisella asteella, ja pysyvä ja ennakoitava lukion erityisopetusresurssi on välttämätöntä. Aiempi auditointiraporttikin korostaa erityisopetuksen suunnitelmallisen jatkokehittämisen tärkeyttä. Esitämme, että nämä nyt pois pyyhityt erityisopetuksen vakanssit palautetaan talousarvioon.
Ryhmämme on keskustellut myös kouluyhteisöohjaajien sekä mediaohjaajan palkkaamisesta. Kouluyhteisöohjaaja (35 000 euroa) tulee ajan mittaan palkata jokaiselle yläkoululle ehkäisemään kiusaamista, lisäämään yhteisöllisyyttä ja parantamaan alueellista tasa-arvoa. Kouluterveyskyselyiden tuloksista näkyy, että matalan kynnyksen helposti lähestyttävä aikuinen koulun arjessa on tärkeä lapsille ja nuorille.
Kirjaston mediaohjaaja (40 000 euroa) tukee lasten ja nuorten monilukutaitoja sekä auttaa ikääntyviä ja syrjäytymisvaarassa olevia ihmisiä selviytymään turvallisesti digitaalisessa arjessa. Niiden, jotka käyttävät vaikeuksitta sähköisiä viestimiä, voi olla vaikea ymmärtää tuen tarpeen laajuutta tai ”osaamattomuuden” aiheuttamaa ulkopuolisuuden tunnetta. Mediaohjaaja antaa luotettavaa apua maksutta.
Vihreät esittää myös, että suunnitellut kulttuuri- ja nuorisojärjestöjen avustusten korotukset toteutetaan. Summina nämä ovat hyvin maltilliset (7 000 euroa ja 8 000 euroa). Kulttuurijärjestöjen merkitys hyvinvoinnille tulee tunnustaa urheilujärjestöjen rinnalla.
Vihreä valtuustoryhmä on valmis tekemään nämä esitykset lasten, koulutuksen ja kulttuurin puolesta valtuuston talousarviokokouksessa 8.11.2021.
Ylöjärven Vihreä valtuustoryhmä
Kommentointi on suljettu.