Kylmä keli on vauhdittanut lintujen syysmuuttoa – nyt on hyvä mahdollisuus nähdä isoja muuttoparvia

Pohjoiseen kääntyneet tuulet ja kylmenevät kelit ovat vauhdittaneet lintujen syysmuuttoa. Pikkulinnuista suuria muuttajamääriä laskettiin viime viikolla niittykirvisillä, peipoilla, järripeipoilla ja vihervarpusilla. Rastaiden ja punarintojen muutto on myös kiihtymässä.

Kahlaajat ja hyönteissyöjät ovat jo valtaosin jättäneet Suomen.

Esimerkiksi hanhia lentää nyt Suomen ja Ylöjärven yli suuria määriä. (Kuva: Pixabay)

Näkyvän muuton pääosassa olivat viime viikolla kurjet. Tuulten käännyttyä pohjoiseen Hangon lintuasemalla laskettiin heti maanantaina liki 10 000 muuttavaa lintua. Keskiviikkona monet Pohjanmaan levähdysalueista tyhjenivät ja hienoja muuttosummia laskettiin muun muassa Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen muutontarkkailupaikoilla.

Äärimmäisen uhanalaisia kiljuhanhia havaittiin tällä viikolla lajin perinteisellä levähtämisalueella Liminganlahdella. Alueella havaittiin kiljuhanhia myös viime syksynä – sitä edellisestä syyshavainnoista ehtikin vierähtää melkein 50 vuotta. Alue on mahdollisesti vakiintumassa uudelleen kiljuhanhien syyslevähdysalueeksi.

Koillisesta saapunut kylmänpurkaus käynnisti vauhdilla arktisten lintujen syysmuuton. Viime keskiviikkona Suomeen saapui arktisilta alueilta kymmeniä tuhansia valkoposkihanhia. Esimerkiksi Tohmajärvellä muutti tuolloin noin 46 000 valkoposkihanhea. Samoilta suunnilta Suomeen saapui myös runsaasti haapanoita, kuikkalintuja ja sepelhanhia. Samassa putkessa lienee saapunut myös Savonlinnassa torstaina havaittu nuori suula. Tämä valtamerilintu on Suomessa harvinainen näky.

Viikon muita harvinaisia vieraita ovat olleet neljällä eri paikkakunnalla havaitut harjalinnut. Itäisten harhailijoiden osalta syksy on toistaiseksi ollut määrällisesti varsin vaisu ja esimerkiksi taigauunilintuja on havaittu huomattavasti tavanomaista vähemmän.