Liikkuva nuorisotila Rundi ajelee nuorten perässä pitkin kesää: Näin Rundin voi kutsua sinne, missä itse hengailee

Nuorten kesä kuluu usein kesätöissä ja mökillä, mutta lomaan mahtuu myös aikaa kaupungissa. Ylöjärvi on huippumesta kesälläkin.
Kesällä nuorisotilat ovat kiinni, mutta nuoriso-ohjaajat Elina Mäkelä ja Sohvi Sorsa kiertävät kohtaamassa nuoria Rundi-autolla.

Jos kesäaikaan haluaa löytää kaupungista nuoria, kannattaa aloittaa etsinnät Räikän ja Arorannasta. Uimarannat keskellä kaupunkia ovat luksusta, jota ei ihan joka paikassa näe, ja nuoret osaavat niitä arvostaa. Uimisen lisäksi rannoilla voi pelata lentopalloa ja jalkapalloa tai harrastaa yleisurheilua. Rohkeimmat osallistuvat vaikka ohjattuihin puistojumppiin.

Takuuvarma konsti tavata nuoria on myös etsiä Instagramista, TikTokista tai Snapchatista tili nimeltä rundi_official. Siellä infotaan Ylöjärven nuorisotoimen Rundi-auton pysähtymispaikoista ja voi ottaa itse yhteyttä autoon.

– Rundi on liikkuva nuorisotila eli matkailuauto, joka kiertää kaikkialla Ylöjärvellä sellaisissa paikoissa, joissa nuoret muutenkin viettävät aikaa. Kesän ajan Rundi pyörii neljänä päivänä viikossa, nuoriso-ohjaaja Sohvi Sorsa kertoo.

– Meidät on otettu tosi hyvin vastaan. Nuoret ovat olleet joka paikassa kiinnostuneita autosta ja tulleet heti katsomaan, mikä on meininki. Olemme jo nyt tavanneet paljon sellaisia nuoria, jotka eivät muuten ole meidän toiminnassa mukana.

 

– Meidät on otettu tosi hyvin vastaan. Nuoret ovat olleet joka paikassa kiinnostuneita autosta ja tulleet heti katsomaan, mikä on meininki. Olemme jo nyt tavanneet paljon sellaisia nuoria, jotka eivät muuten ole meidän toiminnassa mukana, nuoriso-ohjaaja Sohvi Sorsa kertoo.

Rundi-autosta saa juttuseuraa, mahdollisesti mehua tai kahvia ja lainaksi erilaisia pelejä. Keväällä liikkeelle lähteneeseen autoon voi myös toivoa haluamiaan pelivälineitä. Kaikki tekeminen on hyvin vapaamuotoista ja tapahtuu nuorten ehdoilla heidän omassa ympäristössään.

Nuorisotilojen sääntöjen noudattamista ei voi vaatia puistoissa tai rannoilla. Tärkeintä on, että tarjolla on luotettavan aikuisen juttuseuraa.

– Kannattaa tulla jutulle ja hengailemaan, jos kaipaa seuraa tai tekemistä, Sohvi Sorsa kannustaa.

Kuplafutis vai pakohuone?

Jos kesään jää yhtään enemmän luppoaikaa, kannattaa tarkistaa nuorisotoimen huikea retkivalikoima. Tänä kesänä edullisia retkiä järjestetään poikkeuksellisen paljon ja monipuolisesti. On flowparkia, vakoilumuseota, pakohuonetta, taideretkiä, kesäyön futishöntsyä, kuplafutista ja BandCamp -musa­viikkoa – jokainen löytää kattauksesta varmasti jotain mielenkiintoista.

Nuorisotila Olkassa syödään yhdessä brunssia tiistaisin ja torstaisin. Keskustelupalvelu Discord on auki yleensä maanantai- tai torstai-iltaisin, lauantaina 17. heinäkuuta on Yö-lanit.

Seurakunnan kesätoiminta painottuu leireihin, mutta kaupungissa eli Kellarilla järjestetään ainakin kesäraamikset keskiviikoisin ja kesänuortenillat torstaisin.

Niklas Thornley, 17
Itse kalastan, uin ja liikun paljon metsässä kesällä, mutta kyllä kaupungillakin on tekemistä. Kavereiden kanssa pelataan koripalloa tai Räikän rannassa lentopalloa, harrastetaan yleisurheilua ja parkouria.

Nelli Mäkilä, 17
Ylöjärvellä on paljon tekemistä kesällä. Keskustassa on esimerkiksi uimarantoja, frisbeegolf-kenttiä ja keilahalli. Itse harrastan kesälläkin ratsastusta. Käyn myös kuntosalilla, se on auki koko kesän.

Arttu Salonen, 18
Täällä on paljon hyviä rantoja ja grillipaikkoja, joissa voi viettää aikaa. Frisbee- ja minigolfiakin voi pelata. Tapahtumiin olisi mahtava mennä, jos niitä järjestettäisiin. Nyt ikä riittäisi Pöheikön Pölläykseenkin.