Työttömyyttä voi vähentää sekä valtion että kuntien toimesta vanhallakin konstilla. Eli valtio takaa suuryritysten lainoja, jotka käytetään suurempiin tuotannollisiin investointeihin. Etenkin Pohjois-Suomen muuttotappiokunnissa oli hyvin tavallista ”houkutella” pienyrittäjiä ja pieniä tehtaitakin lainoituksin tai takauksin. Nyt koronan heikentämät rintamaidenkin kunnat, Ylöjärveä ja Tamperetta myöten, voisivat tarttua samaan vipuun.
Pienyrityksissä on konkurssien pelkoja. Nykyistenkin työpaikkojen säilyttäminen pahimman ajan yli poikkeuksellisesti kuntien takauksin tai pienimuotoisin lainoituksin olisi tärkeää. Voisi ottaa vaikkapa niistä ”Brysselistä jaettavista koronamiljardeista”. Jokainen säilynyt työpaikka lisää kunnan verotuloja.
Lainsäädännöllä voi luoda toimivat puitteet, kun tämäkin puoli asiantuntevasti ja ennakoiden hoidetaan ajoissa toimivaksi. Lakien ja asetusten säätäjien niin Arkadianmäellä kuin Brysselissäkin olisi aika mukautua nykyajan nopeasti muuttuviin haasteisiin. Humanistinen, ajasta riippumaton, filosofisointi teemalla ”ei mitään uutta Auringon alla” ei nyt yksinkertaisesti istu enää tähän päivään.
Presidentin allekirjoittamat lait tai suppeammat määrätyn ministeriön hallintovaltaa koskevat asetukset eivät enää viimevuosikymmeninä ole pysyneet riittävästi ajantasalla, kun elämisen rytmi on nopeutunut ja muuttunut tiedonsiirtonopeuksienkin osalta hakkerointimahdollisuuksineen kaikkineen.
Jos puolueet tähtäävät vain korkeisiin kannattajalukemiin niin lapsi voi vilahtaa pesuveden mukana. Tärkeämmät asiat unohdetaan hoitaa.
Ennakoiva lainsäädäntö on yksi tärkeimmistä asioista. Korona on jo poikinut tarpeettomasti turhia kustannuksia, konkurssejakin. Se on poikinut oikeusjuttujakin, jotka olisi voinut välttää. Olisi ajoissa pitänyt rajata koronan vaikutukset, de jure -esteet, missä esimerkiksi tavaran toimittajien vastuulle ei jää sopimusrikkomukset, jotka vaikkapa hallitus on rajannut tai estänyt epidemian varotoimena.
Aurinkomatkan peruuntuminen lentokiellon vuoksi on yhtä yksiselitteinen este kuin vaikkapa kuviteltu paperikoneen myyminen Jemeniin. Nyt maan sisällissota olisi toimittajasta riippumaton ylivoimainen este.
Tämmöiset koronarajoituksista tulevat esteet kuuluisi olla selkeästi kirjattuina lakeihimme ja asetuksiimme, kun koronavirus on jyllännyt jo toista vuotta eri puolilla maailmaa. Olisiko tässä pirkanmaalaisille kansanedustajille tai vaikkapa kansalaisaloitteelle toiminnan paikka?
Kaarlo Pyöriä