Ylöjärvellä hoidettiin lapsia viime vuonna noin tuhat euroa halvemmalla kuin seutukunnissa – Esimerkiksi ateriapalveluissa säästettiin yli 300 euroa per lapsi keskiarvoon verrattuna

Ylöjärvellä käytetään edelleen keskimäärin vähemmän rahaa yli kolmevuotiasta päiväkotilasta kohden verrattuna muihin seutukuntiin, kertoo tuore Tampereen kaupunkiseudun varhaiskasvatuksen seutuvertailu 2019.
Ylöjärvellä yli kolmevuotiaat lapset hoidetaan liki tuhat euroa halvemmalla kun seutukunnissa. (arkistokuva)

Seutuvertailun mukaan Ylöjärvellä varhaiskasvatus järjestetään halvemmalla kuin seitsemässä muussa seutukunnassa; Tampereella, Nokialla, Pirkkalassa, Lempäälässä Vesilahdella, Kangasalla ja Orivedellä.

Ylöjärvellä varhaiskasvatuspalvelut (päiväkoti ja perhepäivähoito) maksoivat vuonna 2019 keskimäärin 10 097 euroa lasta kohden, kun koko seudun keskiarvo oli viime vuonna 11 090 euroa. Ylöjärvellä lapset hoidetaan siis liki tuhat euroa halvemmalla.

Vuonna 2018 erot olivat pienemmät, vaikkakin jo tuolloin Ylöjärvi käytti varhaiskasvatukseen muita kehyskuntia niukemmin rahaa: Toissa vuonna Ylöjärvellä järjestettiin yhden lapsen varhaiskasvatusvuosi 9 649 eurolla, kun seudun keskiarvo oli 10 466 euroa. Erotus oli noin 800 euroa.

Pirkkalassa asiakasmaksu seutukunnan korkein

Tuoreen vuoden 2019 varhaiskasvatuksen seutuvertailun mukaan yli kolmevuotiaisiin päiväkotilapsiin käytettiin eniten rahaa Pirkkalassa, jossa yhden yli kolmevuotiaan lapsen hoito maksoi kunnalle vuositasolla (kymmenessä kuukaudessa) 13 506 euroa.

Ylöjärvellä vastaavat luku oli siis viime vuonna 10 097 euroa.

Vertailun kahdeksasta kunnasta Nokia järjesti varhaiskasvatuksensa toiseksi edullisimmin Ylöjärven jälkeen. Nokian kaupungille yhden yli kolmevuotiaan lapsen varhaiskasvatus maksoi vuositasolla 10 417 euroa.

Tilaston mukaan Pirkkalassa keskimääräinen lapsikohtainen asiakasmaksu oli viime vuonna seutukunnan korkein: yhdessä kuukaudessa  asiakasmaksu lasta kohti oli 153 euroa. Ylöjärvellä summa oli 119 euroa ja Nokialla 123 euroa ja Tampereella 131 euroa.

Asiakasmaksutulo määräytyy perheen tulojen, varhaiskasvatuksessa olevien lasten lukumäärän ja palvelujen käyttömäärän mukaisesti.

Kunnallisessa päivähoidossa olevia yli kolmevuotiaita Ylöjärvi hoiti myös halvimmin koko seudulla. Kustannus lasta kohti oli viime vuonna 802 euroa kuukaudessa, kun seudun keskiarvo oli 872 euroa. (arkistokuva)

Kunnallisten päiväkotien kustannukset yli kolmevuotiasta lasta kohden kuukaudessa vuonna 2019:

Ylöjärvi 802
Vesilahti 857
Tampere 889
Pirkkala 1033
Orivesi 965
Nokia 798
Lempäälä 892
Kangasala 849
Seutu 872

Taulukko: Varhaiskasvatuksen seutuvertailu 2019 

Ylöjärvi hoiti muita kuntia edullisemmin mm. yli kolmevuotiaiden lasten ateriapalvelut: yhtä lasta kohti ateriapalvelut maksoivat viime vuonna 908 euroa, kun seudun keskiarvo oli 1 245 euroa.

Ylöjärvellä päiväkoti-ikäisiä toiseksi eniten seudulla

Seutuvertailussa on vertailtu myös lapsimäärän kehittymistä kunnissa. Varhaiskasvatusikäisten lasten (1-5-vuotiaat) määrä on ollut koko seudulla laskusuunnassa viime vuodet. Vuodesta 2014 yhteismäärä on pudonnut noin 2 300 lapsella.

Ylöjärvellä päiväkoti-ikäisiä lapsia on toiseksi eniten Tampereen jälkeen.  Viime vuonna Ylöjärvellä oli päiväkoti-ikäisiä lapsia yhteensä 2 122. Luku on laskenut sadalla lapsella vuoteen 2018 verrattuna.

Vertailu kertoo, että vaikka lapsimäärä jatkaa kunnissa putoamistaan, samaan aikaan yhä useampi lapsi kuitenkin osallistuu kunnan järjestämiin varhaiskasvatuspalveluihin, mikä on vastaavasti nostanut palvelukysyntää.

Ylöjärvellä alle kolmevuotiaista lapsista 53 prosenttia ja yli kolmevuotiaista lapsista 93 prosenttia osallistui varhaiskasvatukseen viime vuonna. Koko seudulla luvut olivat keskimäärin 52 prosenttia ja 89 prosenttia.

Lue myös:

Ylöjärvellä hoidettiin päiväkotilapsia halvemmalla kuin missään toisessa Tampereen seutukunnassa vuonna 2018 – Säästöä tuli esimerkiksi ruoasta, siivouksesta ja henkilökunnasta

Kieppien päiväkotiarjesta iso osa vierähtää raittiissa ilmassa Haaviston metsässä – Runsas ulkoilu ja maassa möyriminen on vaikuttanut myös sairauspoissaoloihin: ”Meidän ryhmässä ollaan harvoin kipeänä”