3+1 kirjasuositusta syksylle

Syksy on täällä ja illat pimenevät. Sateisina päivinä on ihana käpertyä sohvannurkkaan kirjojen pariin. Keräsimme uutuuskirjojen joukosta neljä kiinnostavaa teosta.

Laura Manninen: Sitten tapasin pehmeän miehen (Otava 2020)

”Minä pidän miehistä ja miehet pitävät minusta. Ainakin aluksi.”
Helsinkiläinen Marjaana on tavannut kaikenlaisia miehiä. On ollut urheilevia miehiä, perhokalastavia miehiä ja kompostoivia miehiä. Hyvän alun saanut suhde aina kuitenkin kaatuu johonkin.
Teksti on kepeää ja soljuvaa. Hahmot ovat karikatyyrejä itsestään, niin miehet kuin naiset. Joskus se on ongelma, tässä tapauksessa ei. Chick lit -kirjallisuuteen solahtava teos on hauska ja huumoria riittää, mutta samalla taustalla on jotain synkempää: yksinäisyys.
Kirjassa mainitaan lukuisia bändejä ja biisejä – on siis täysin luonnollista, että kirjalle on tehty oma Spotify-soittolista!

Camilla Grebe: Varjokuvat (Gummerus 2020)

Kirja valittiin Ruotsin parhaaksi rikosromaaniksi vuonna 2019, eikä turhaan.
Eri vuosikymmenillä tapahtuu samankaltainen murha: nainen löytyy ristiinnaulittuna lattiaan. Tapausta tutkivilla naisilla on kohtalokkaat seuraukset. Kirjan hahmoissa on niin uusia henkilöitä kuin vanhoja tuttavuuksia.
Teoksessa käsitellään runsaasti sitä, millainen naisen asema on poliisityössä – eli miesvaltaisella alalla. Vaikka vuosikymmenten edetessä työ tasavertaistuu, on vallankäyttö silti läsnä. Historiallisessa romaanissa edetään 1940-luvulta nykypäivään. Psykologinen trilleri pitää otteessaan ja kirjaa on vaikeaa laskea käsistään. Vaikka dekkareista ei niin välittäisi, tämä kannattaa lukea!

Helen Monks Tankhar: Kaikki mitä halusit (Like 2020)

Jos romaanin kerrotaan olevan ”hyytävää jännitystä Kiltin tytön hengessä”, on se pakko lukea.
Parikymppinen nainen aloittaa harjoittelun aikakauslehdessä, jonka päätoimittaja on häntä puolet vanhempi. Siinäpä asetelma milleniaalin ja X-sukupolvea edustavan naisen valtakamppailulle.
Vertaus Gillian Flynnin Gone Girliin on ymmärrettävä – sen suuremmin paljastamatta. Sukupolvien väliset erot ovat kärjistettyjä ja ehkä hieman ärsyttäviäkin. Kummalla sitten onkaan vaikeampaa, lumihiutalesukupolvella vai vanhemmalla.
Vaikka alku on hidas ja kirjoitustyylin valinta kyseenalainen, lähtee kirja hiljalleen käyntiin ja kiiltokuvien alle piilotetun lian haluaa selvittää. Onpa kirjasta tulossa TV-sovituskin tulevaisuudessa.

Maria Pettersson: Historian jännät naiset (Atena 2020)

Historia on täynnä naisia, joista ei ole aiemmin kirjoissa kerrottu.
Toimittaja Maria Petterssonin Twitter-ketjusta syntyi joukkorahoituskampanjan avulla tietokirja. Kirjassa esitellään naisia, jotka ovat jättäneet jälkensä maailmaan, mutta joita ei historiankirjoituksessa mainita.
Naiset eivät välttämättä ole esikuvia. Joukkoon mahtuu myös pahoja naisia. Eikä se ole ongelma: myös naiset ovat ihmisiä.
Inspiroiva tietokirja avaa uuden näkökulman historiaan ja saa miettimään, että mitä kaikkea onkaan historiankirjoituksen varjoon jäänyt.