Koronaepidemian torjunta edellyttää nopeaa reagointia – viivyttely ja haparointi voivat tulla kalliiksi

07.10.2020 09:00

Kansalaisaloitteiden sisällön hyväksyminen lainsäädännöksi on harvinaista. Viime vuonna eduskunnan käsiteltäväksi jätetty kansalaisaloite tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämiseksi näyttää kuitenkin osoittautuvan tulokselliseksi. Eduskunnan lakivaliokunta edellyttää hallituksen valmistelevan lakimuutosta, jolla silpominen säädetään nykyistä selkeämmin rangaistavaksi. Asiantilan nopea korjaaminen on tärkeää sekä silpomisuhan alla elävien että koko yhteiskunnan kannalta. Jokaisella on oltava oikeus fyysiseen koskemattomuuteen.

Kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi EU:n elvytyspaketista keräsi vajaassa viikossa vaaditut 50 000 allekirjoitusta. Ripeän allekirjoitustahdin perusteella lukuisat kansalaiset ovat pettyneet hallituksen saavuttamaan neuvottelutulokseen. Järjestelyn tilapäisyys ja tosiasiallinen tarkoitus on myös kyseenalaistettu monen asiantuntijan toimesta. Sekä periaatteellisesti että taloudellisesti tärkeä kansalaisaloite on käytävä huolellisesti läpi eduskunnassa, eikä lopullista päätöstä elvytyspaketista tule tehdä ennen aloitteen käsittelyn valmistumista ja mahdollisen kansanäänestyksen järjestämistä.

Vuodesta 2020 jäänee silti päällimmäisenä muistiin koronapandemia. Tartuntatahti on kiihtynyt syksyllä uudelleen koko Suomessa ja erityisesti Uudellamaalla. Pirkanmaalla todettiin syyskuussa rauhallisen kesän jälkeen jo yli 150 uutta tartuntaa, joista muutama Ylöjärvellä.

Kahden viikon tarkastelujaksolla havaittujen uusien tartuntojen määrä on viime aikoina noin kaksinkertaistunut jaksosta toiseen. Eksponentiaalisen kasvun myötä tartuntaketjujen jäljitys ja altistuneiden karanteeniin asettaminen vaatii yhä enemmän työtä. Ellei siinä onnistuta, kiihtyy epidemian leviäminen entisestään. Uudellamaalla tartuntojen lähde selviää enää vain pienessä osassa tapauksia. Pirkanmaan tilanne on ainakin toistaiseksi parempi.

Yhteiskunnan paluu kohti normaalia edellyttää epidemian saamista hallintaan. Viivyttely ja haparointi sen torjunnassa voivat tulla monin tavoin kalliiksi. Kevään rajoitustoimet eivät saa valua hukkaan. Panostaminen sekä tartuntojen ennaltaehkäisyyn että niiden varhaiseen havaitsemiseen maksaisi itsensä nopeasti takaisin sairastapausten vähentyessä. Samalla elinkeinoelämälle tarjoutuisi tilaisuus jatkaa toimintaansa ilman koko yhteiskuntaan kohdistuvia sulkutoimenpiteitä.

Jokainen yksilö voi vaikuttaa toiminnallaan tautitilanteeseen. Terveysviranomaiset suosittelevat maskien käyttöä erityisesti pahimmilla epidemia-alueilla ja tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida säilyttää. Suojaimia on saatavilla huomattavasti laajemmin kuin keväällä, jolloin epäonnistuminen niiden hankinnassa johti Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajan eroon.

Koronatestausta on tehostettava huomattavasti uusia testausmuotoja hyödyntämällä. Maailmanlaajuista huomiota herättäneet koronakoirat on koulutettu havaitsemaan tartunnan saaneet nopeasti ja jo ennen oireiden esiintymistä. Lupauksia herättää myös Suomessa kehitetty, koronan pika-analyysin antava puhallustesti. Turvallisuusvaatimukset täyttääkseen laitteen tulee vielä osoittaa tarkkuutensa käytännön oloissa.

Koronavilkku-sovelluksen asennus on puolestaan hyödyksi kahdella tavalla: käyttäjämäärän kasvaessa aiempaa suuremmasta osasta tartuntoja voidaan lähettää altistumisilmoitus, minkä lisäksi tyypillinen ilmoitus tavoittaa yhä isomman osuuden tartunnalle altistuneista käyttäjistä. Koronavilkku-sovelluksen käyttö onkin erittäin suositeltavaa yhtenä monista epidemian hillintäkeinoista ennen toimivien rokotteiden ja lääkkeiden valmistumista.