Olen järkyttyneenä seurannut uutisointia siitä, että Ylöjärven kaupunki aikoo sulkea Kultakylän päiväkodin syksyllä 2021. Koko kylä on ihmeissään, että kaupunki aikoo viedä vähätkin palvelut haja-asutusalueelta. On todella tärkeää, että myös Viljakkalan keskustassa on mahdollisuus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen.
Ylöjärven kaupungin nettisivuja selatessa löytyy kaupunkisuunnittelu-otsikon alta kohta ”keskustan kehittäminen”, mutta Kurusta ja Viljakkalasta ei puhuta mitään. Tarkoittaako tämä sitä, että kaupungille tärkeää on vain keskustan olosuhteiden parantaminen, mutta maaseutu saa päättäjien mielestä näivettyä rauhassa.
Viljakkalassa on myynnissä useampia tontteja, mutta ilmeisesti niitä ei haluta kaupitella ainakaan lapsiperheille, jos kaupungin linja on palveluiden vähentäminen. Nettisivuilta löytyy myös lause ”lapsirakas ja -rikas Ylöjärvi”. Koskeekohan tämä rakkaus ainoastaan keskustan tuntumassa asuvia lapsia, kun päiväkodin lopettaminen ei mielestäni ole kovin rakkaudellinen teko lapsia kohtaan?!
Löysin myös lauseen: ”Painotamme erityisesti huoltajien mahdollisuuksia osallistua, vaikuttaa ja arvioida toimintaamme.”
Toivon hartaasti, että kaupungin päättäjät kuuntelevat asiassa vanhempia ja huomaavat kuinka tärkeä Kultakylän päiväkoti on Viljakkalan asukkaille ja antavat päiväkodin jatkaa arvokasta työtään myös jatkossa.
Ekaluokkalainen esikoiseni oli aikanaan kotihoidossa ja laitoin kaksi pikkusisarusta vuosi sitten syksyllä Kultakylään kerran viikossa hieman pelonsekaisin tuntein. Olin lukenut lehdistä kammottavista päiväkotiuutisista, missä lapsille karjuttiin tietä ylittäessä, lasten tarpeita ei huomioitu ja lapset karkailivat ilman, että tädit huomasivat lasten poissaoloa. Olin todella huojentunut, kun huomasin kuinka upeaa työtä Kultakylässä tehdään ja olen mainostanut kaikille sitä, kuinka hyvä päiväkoti meillä on täällä Viljakkalassa.
Omasta mielestäni on suuri rikkaus, että alueelta löytyy kaksi päiväkotia, ja että toinen niistä on hieman pienempi yksikkö. Yksi kolmesta lapsestani on erityislapsi ja tiedän että tällaiselle aistiherkälle lapselle pienessä yksikössä toimiminen on paljon miellyttävämpää kuin suuressa laitoksessa oleminen. Lapset ovat erilaisia ja mielestäni vanhemmilla on oltava vaihtoehtona laittaa lapsi myös pienempään varhaiskasvatusyksikköön, missä arka tai herkkäkin lapsi pääsee toteuttamaan itseään pienessä ryhmässä.
Ajankohtainen aihe on miettiä asiaa myös koronaviruksen kannalta. Kultakylästä joutui juuri 25 henkilöä karanteeniin koronatartunnan vuoksi. Tällaiset virustartunnat saattavat olla kiusana pitkäänkin (pahimpien ennustuksien mukaan jopa ikuisesti). Eikö ole hyvä asia, että jos toisessa yksikössä todetaan tartunta, kaikki Viljakkalan alueen lapset ja lasten hoitajat eivät joudu kerralla karanteeniin, vain ainoastaan osa. Jos Kultakylä olisi jo suljettu, karanteenissa olisi paljon enemmän ihmisiä, kuin tuo 25 henkilöä.
Selasin kaupungin julkaisemaa pdf-tiedostoa Kultakylän lakkautuksesta ja sain siitä ajatuksia herättävää informaatiota. Lasten vanhemmille markkinoidaan ajatusta, että Kultakylän ja Onnimannin välillä on ”vain” 5,8 kilometriä, mutta kaupungin toiminnallisissa perusteluissa päiväkodin lakkauttamiseksi mainitaan, että varahenkilön yms. työpanoksen kohdistaminen paranee, kun työaikana ei tarvitse matkustaa yksiköstä toiseen. Eli tässä tapauksessa matka onkin pitkä ja vie kauheasti siirtymäaikaa henkilökunnalta. Henkilökunnaksi mainitaan myös päiväkodin johtaja, joka joutuisi ravaamaan pitkin päivää yksiköiden välillä. Oma käsitykseni on, että johtaja on osan viikosta Kultakylässä ja osan Onnimannissa, eli hän ei joudu minään päivänä edes kulkemaan yksiköstä toiseen työpäivän aikana.
Asiaa tulisi tarkastella myös siltä kantilta, että mikäli Viljakkalassa asuva varhaiskasvatusikäisen lapsen vanhempi työskentelee toisessa päiväkodissa, on hyvä, että työntekijällä on mahdollisuus viedä oma lapsensa hoitoon toiseen päiväkotiin. On paljon mukavampaa olla töissä niin, että ei tarvitse miettiä koska törmää omaan lapseensa työpaikan käytävällä, tai ainakin on mahdollisuus valita lapselle toinen päivähoitopaikka, kuin oma työpiste.
Mikäli Kultakylän päiväkoti lakkautettaisiin, siitä kärsisi moni vähäinen palvelu, mitä Viljakkalan keskustasta toistaiseksi vielä löytyy. Esimerkiksi kirjastoretket ovat olleet todella opettavaisia päiväkotilasten kannalta, kuten myös vierailut Elokaaren palvelukeskukseen, missä lapset ovat päässeet ilahduttamaan vanhuksia läsnäolollaan. Onnimannista on hieman vaikeaa lähteä kirjastolle tai tervehtimään ikäihmisiä, kun toimenpiteeseen tarvittaisiin avuksi kallis bussikuljetus.
Kultakylästä käydään välillä myös keskustassa sijaitsevissa leikkipuistoissa ja muutenkin kävelyretkillä esimerkiksi kesälampaita katsomassa, mikä tuo eloa hiljaiselle keskusta-alueelle.
Jos kuvitellaan että Kultakylän toiminta päättyisi, kyläläisiltä häviäisi myös mahtava (ja keskustan ainoa!) aidattu leikkipaikka, mihin uskaltaa mennä pienempienkin lasten kanssa, kun on aidat ympärillä, eikä lapset pääse juoksemaan tielle. Olen käynyt välillä iltaisin tai viikonloppuisin lasten kanssa Kultakylän pihassa, koska hetki sitten uusitut pihavälineet sopivat niin pienille kuin isommillekin lapsille ja äiti voi olla turvallisin mielin, kun aidat takaavat sen, että kukaan ei pääse karkaamaan alueelta. Aidatun alueen käyttö iltaisin ja viikonloppuisin on siis todellista luksusta pienten lasten vanhemmille, sääli jos tämä ainoa aidattu leikkialue halutaan hävittää.
Toivon todella sydämestäni, että Ylöjärven kaupungin päättäjät saavat viisautta jatkaa Kultakylän päiväkodin toimintaa entiseen malliin myös jatkossa!
Maria Lindberg
äiti Viljakkalasta