Ylöjärvi ei ole luonut digiympäristöä, jossa kokoukset voitaisiin pitää aidosti ja tietoturvallisesti sähköisinä

10.09.2020 08:00

Tiistaina 1.9.2020 en voinut osallistua Ylöjärven sivistyslautakunnan kokoukseen. Kokouksen esityslistalla oli lautakunnan edustajan valitseminen opiskelijahuollon ohjausryhmään. Etukäteen oli päätetty, että tämä vaali pitää toimittaa suljettuna lippuäänestyksenä. Tähän Ylöjärven käyttämä sähköisen kokouksen ohjelmisto Teams ei taivu, ja siksi vaadittiin pakollinen läsnäolo kokouspaikalla.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katja Luojus on myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirin koulutuspäällikkö. Hän kirjoitti Facebookissa samana iltana: ”Vältän julkisia kokoontumisia työnantajani suositusten mukaisesti ja illan ulkoilu liikunnan merkeissä oli todellakin hyvä vaihtoehto minulle.” Noudatin siis Katjan ohjetta. Harjukaan ei pettänyt ulkoilijaa. Sen huminassa, puiden varjoissa ja poluilla on tilaa.

Meillä jokaisella on oikeus arvioida koronan tartunta- ja tartuttamisriskit myös luottamustehtäviä hoitaessamme. Suositukset maskeista, turvaväleistä, käsidesistä ja ysköskartioiden tunkemisesta hihaan eivät välttämättä tuo riittävää turvaa itselle tai lähimmäiselle. Kokoukset ovat Tampereella edelleen mallia hybridi: luottamushenkilö itse päättää, tuleeko hän paikalle vai osallistuuko etäyhteydellä.

Tampereen kaupungin aidon sähköisen kokouksen mahdollistaa Selma-päätöksentekojärjestelmän kokoustyötila ja sen tukena toimiva Teams. Teamsin kautta jäsenet ovat keskenään kuntalain edellyttämässä yhdenvertaisessa näkö- ja ääniyhteydessä. Kokouskäsittelyt, kuten äänestykset, käydään Selma-järjestelmän kokoustyötilassa, jonne jäsenet kirjautuvat vahvalla tunnistautumisella. Selma-järjestelmä on ollut Tampereen kaupungilla käytössä vuodesta 2016 alkaen.

Ylöjärvi ei ole luonut digiympäristöä, jossa kokoukset voitaisiin pitää aidosti ja tietoturvallisesti sähköisinä. Teams yksinään ei riitä. Tarvittava lisäpalikka eli Innofactorin ohjelmistolisenssi hankittiin jo vuonna 2009.

Vuonna 2017 aloittaessamme uutta valtuustokautta oli ilmassa vahva innostus ja tavoite, että sivistyslautakunta olisi rohkea edelläkävijä ja ottaisi kokeiluun tuon Innofactorin rakentaman kokoustyötilan. Se nostaisi myös kokousasiakirjojen hallinnan ja toimielimen jäsenten työskentelyn digiympäristössä aivan uudelle tasolle.
Vain päätös siirtyä nykyaikaan puuttuu.

Edelläkävijöiden tarinat kiinnostavat. Kirjoita Googleen teksti: Innofactor mukana kehittämässä uudenlaisia innovaatioita Espoon kaupungin kanssa

Jussi Kytömäki
Kaupunginvaltuutettu, sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja, tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja (vihr.)