Koronakevät mullisti kaupungin palveluja ja päätöksentekoa. Ajauduimme outoon tilanteeseen. Tietoyhteiskunnan työkalut piti ottaa laajaan käyttöön. Toisaalta digiratkaisujen käyttökelpoisuus ei selviä muuten kuin kokeilemalla.
Hoitoa, tukea, tapaamisia ja iloa pyrittiin järjestämään virtuaalisesti, koska ihmisen piti väistää ihmistä. Suuri joukko koululaisia siirtyi etäopetukseen ilman harjoittelua. Luottamushenkilöt kokoustivat videoyhteyden sallimissa puitteissa.
Ylöjärven kotihoidon viime syksynä hankkimia tabletteja on jaettu yksin kotona asuville. Tuttu hoitaja muistuttaa videoyhteyden avulla asiakasta syömisestä ja lääkkeen ottamisesta. Hän tarjoaa tukea ja opastusta ikäihmisen arkeen. Omaisyhteydet onnistuvat kotihoidon tietokoneen kautta. Myös Ylöjärven ikäihmisten asumispalveluyksiköihin ollaan hankkimassa tabletteja.
Lukiolaisten oppimisympäristön digitalisointi varmistettiin hankkimalla Valoon siirtymisen jälkeen opiskelijaikäluokille samanlaiset kannettavat tietokoneet ja ohjelmistot. Koulujen pakollinen etäopetukseen siirtyminen keväällä onnistui, mutta se oli muun muassa erilaisten laitteiden vuoksi peruskoululle todella työläs.
Meidän pitää vahvistaa peruskoulua, oppimisen ja osaamisen kivijalkaa. Ylöjärven tulee tarjota 4 500 peruskoululaiselleen tasa-arvoiset ja laadukkaat koulutusmahdollisuudet oppilaan taustatekijöistä riippumatta. Kasvatustehtävä pitää toki aina muistaa ja antaa ennaltaehkäisevää tukea. Elämän murjomien lasten hätää ei saa ohittaa.
Ensi syksynä neljäsluokkalaiset ja seiskat saavat henkilökohtaiset Chromebook-tietokoneet. Hankintoja jatketaan vuosittain ikäluokka kerrallaan, kunnes vuonna 2022 kaikilla peruskoululaisilla neljännestä luokasta alkaen on oma päätelaite.
Muuttuneessa tilanteessa rohkenen esittää harkittavaksi, että hankinta-aikataulua kiristetään. Valmistaudutaan epävarmuuteen edelläkävijän ottein. Rakennetaan myös peruskouluun oppimisympäristö, joka voi toimia luontevasti sekä lähi- että etäopetuksessa.
Sähköinen kokous on ollut kolmas digivenytys
Valtuusto muutti johtosääntöä niin, että myös sähköinen kokouskäytäntö eri toimielimissä on mahdollista. Päätös pitää etäkokous Teams-työkalulla tehtiin ripeästi. Esityslista on kaikkien kokoukseen kutsuttujen nähtävillä. Puheenvuorot pyydetään Teams-chatissa, ja puheenjohtaja jakaa vuorot. Ohjelmiston avulla kokous etenee perinteisesti; vain kokouksen osallistujat ovat omilla tahoillaan etäyhteyden takana.
Olemme siis yllättäen ottaneet alkuaskeleen. Digiloikka ei ole loikka, jos vain vanha käytäntö siirretään tietokoneelle. Asianhallinta monipuolistuisi merkittävästi, ja tietoturva paranisi sähköisessä toimintaympäristössä, jos Ylöjärvi ottaisi käyttöön Dynasty-asianhallintajärjestelmäämme kuuluvan CloudMeeting-työkalun. Ohjelmiston lisenssi hankittiin jo vuonna 2009.
Haastan päättäjät ja viranhaltijat tarkastelemaan avoimesti peruskoulun laitehankintoja ja päätöksenteon siirtämistä aitoon sähköinen kokous -ympäristöön.
Jussi Kytömäki
kaupunginvaltuutettu. sivistyslautakunnan jäsen, tarkastuslautakunnan jäsen (vihr.)