Kehitysrohkeudella koronan sivuvaikutusten kimppuun

Ylöjärvi on perunut palkanmaksun keskeytykset ja henkilöstö on palannut töihin. Yt-neuvottelujen tulos oli, että osa varhaiskasvatuksen sekä ruoka-, siivous- ja vapaa-aikapalveluiden työntekijöistä lomautetaan kesäkuussa.

Etäopetuksen korona-arjessa ovat opettajat, erityisopettajat ja koulunkäynnin ohjaajat yhteistyössä oppilashuollon henkilöstön kanssa toteuttaneet tukipalveluita oppilaiden arkeen. Erityisesti koulunkäynnin ohjaajien tuki yksin jääneelle lapselle on noussut tärkeään rooliin.

Kesäaikana on taas edessä koulunkäynnin ohjaajien lomautus. Tulevan kesän suunnitelmissa on lomauttaa myös muun muassa varhaiskasvatuksen ja vapaa-aikapalveluiden ammattilaisia.
Olisiko palveluiden ja lasten hyvinvoinnin kannalta hyödyllisempää, että jokavuotisen lomautuksen sijaan koulunkäynnin ohjaajille ja myös iltapäivätoiminnan ohjaajille tarjottaisiin työtä lasten kesäaikaisissa tukijoukoissa? Varhaiskasvatuksen ammattilaiset voisivat puolestaan kesällä tukea pieniä lapsia ja heidän perheitään.

Tämän kevään jälkeen monet lapset tarvitsevat aikuista, joka kannattelee heitä ja kuuntelee heidän huoliaan. Tällainen kriisityö on varmasti kuormittavaa, joten työntekijöiden jaksamisesta ja henkisestä hyvinvoinnista pitää huolehtia. Oppilashuolto on tietysti lasten, nuorten ja työtekijöiden tukena.

Myös ikäihmisten puhelin- ja digipalveluja voitaisiin tehostaa ja jatkaa. Sivistystoimessa on ammattilaisia, jotka pystyvät näissäkin kurjissa oloissa ja sallituilla välineillä tuomaan hienoja juttuja yksinäiseen arkeen. Ihmisten kohtaaminen ja keskustelukumppanuus puhelimen välityksellä on työtehtävä, joka sopisi monelle lomautettavalle.

Hollannissa on ideoitu hoivakodin vanhusten ja omaisten kohtaamispaikka. Se on rakennettu konttiin, joka on jaettu kahteen osastoon. Tilojen välissä on seinä, jossa on iso ikkuna. Mikrofonilaitteisto helpottaa keskustelua. Helsinkiläinen hoivakoti on jo toteuttamassa ideaa. (HS 26.4.2020)

Voisimmeko panna rohkean edelläkävijän kaupunkistrategian kukkimaan? Muistetaan hädän hetkellä kaupunkimme arvot: taltutetaan kehitysrohkeudella koronan ikäviä sivuvaikutuksia.
Tavoitteena on tuoda tukea ja iloa pienille ja heikoille. Annetaan henkilöstön luovuudelle tilaa. Monipuolista yhteistyötä tarvitaan tulevaisuuden toimintojen suunnittelussa. Koronan jälkeiseen aikaan valmistautuminen tarkoittaa myös valmistautumista uuteen lukuvuoteen. Siitä voisi tulla upea lukutaidon vahvistamisen vuosi.

Ylöjärvi toimii yhdessä.

Jussi Kytömäki
kaupunginvaltuutettu, sivistyslautakunnan vpj, tarkastuslautakunnan vpj (vihr.)